Рівняни вийдуть на акцію, щоб підтримати медичну реформу

02.06.2017 08:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Про це заявив заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Євген Баборикін під час публічного обговорення реформи системи охорони здоров’я в рамках всеукраїнського туру «ЗміниТИ». Обговорення затребуваної реформи відбулося у Рівному з ініціативи громадської організації «Центр UA», яка спільно з експертами коаліції Реанімаційний Пакет Реформ та представниками Міністерства охорони здоров’я шукає підтримки реформи в регіонах України.

null

Нагадаємо, що народні депутати не проголосували за включення до порядку денного законопроектів, які мають стати революцією Гідності для системи охорони здоров’я України. Відтак ініціатори реформи продовжують переконувати громаду в необхідності змін в українській медицині.

Ми шукаємо підтримки концепції на місцях і очікуємо підтримки від нардепів. Саме від них залежить, чи відбудеться реформа, чи її забалакають ще на кілька років. Ми потребуємо змін, бо держава обіцяє громадянам безоплатну медичну допомогу, але по факту доводиться платити за все самим. Кабмін пропонує перейти до конкретики, до гарантованого пакету медичних послуг, які держава буде оплачувати. А де саме її закуповувати, визначатиме пацієнт. От куди хворий звернеться за допомогою, туди за ним і підуть бюджетні кошти. В такий спосіб має запрацювати принцип – «гроші ходять за пацієнтом».

Ця система має зробити пацієнта цікавим для медиків, бо сьогодні лікар не зацікавлений у хворому. Принцип «гроші ходять за пацієнтом» автоматично включає конкуренцію між лікарями, відповідно запрацює конкуренція між медичними закладами за кваліфікованих медичних працівників. Це вже 49 місто, де ми пропонуємо цю ідею й ніхто, навіть з числа медиків, не сказав, що це погана ідея. Є тактичні питання, як це зробити, як органам місцевого самоврядування найбільш ефективно зорганізувати роботу. Але це є діалог і всю інформацію, яку ми отримуємо в регіонах, ми аналізуємо, опрацьовуємо й передаємо до Міністерства охорони здоров’я, і ці думки враховуються, – зазначив Олександр Ябчанка, експерт з медичної реформи Реанімаційного Пакету Реформ.

Якщо ж нардепи підтримають медичну реформу, то в Україні запрацює модель національного медичного страхування: громадяни платять податки, а держава із зібраних коштів сплачує страхові виплати тим медичним закладам, куди ці громадяни звертаються за медичною допомогою.

Реформи потребує вся країна. Але народні депутати нині валять її. Наша організація активно задіяна в процесі. Ми вже зверталися до обранців з Рівненщини з проханням підтримки реформи, але нас поки що не почули, і лише один нардеп з семи, які представляють Рівненщину, віддав свій голос за пакет законопроектів. Тому вже з наступного тижня в Україні відбудуться акції, які організовує наша організація. Перша з них, "Година смерті", запланована на шосте червня. Про її формат повідомимо згодом.

Гроші мають іти за пацієнтом, а не виділятися на заклади, на порожні місця, бо люди, які лікуються, все одно змушені платити з власної кишені. Ми десятки років боремося за розширення доступу до лікування та права пацієнтів — нарешті в українців з’явився реальний шанс все змінити на краще, тому ми будемо вести боротьбу за реформу до кінця. Ми, нарешті, повинні позбутися брехні про безкоштовну медицину й провести реформу, – заявив заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Євген Баборикін.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews