У Здолбунові є «Негри»

09.06.2017 15:22   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Так самі мешканці здавна називають район міста, що знаходиться за пішохідним мостом, що веде від автостанції через залізничну колію.

null
 
null
 
null
                                                                              

Вздовж колії йде одна з найстаріших і колись головних вулиць Здолбунова, що нині носить ім’я Івана Гончара (хоча, можливо, й не Івана, а письменника Олеся, бо на табличці написано лише прізвище). Відомо, що мала ця вулиця у різні історичні періоди назви: Колейова, Юзефа Пілсудського, Адольфа Гітлера, 17 вересня. Остання радянська назва ще деінде зафіксована на будинках.

null
 
 
null
 
null
 

Назвали район «Негри» вочевидь через те, бо колись паровози топили вугіллям і кіптява від них вкривала все навкруги.

null
 
null
 

Тут все нагадує про історію розвитку залізничної станції Здолбунів. Кожна споруда тут пов’язана чи прив’язана до залізниці.

null
 

Майже на кожній будові стоїть обліковий номер.

null
 

Кам’яниці одноповерхові і величні красені в своїй цегляній кладці увібрали або ж кінець ХІХ-го або початок ХХ-го століть.

null
 

А поруч цілий ланцюжок одноповерхових житлових будинків барачного типу з візерунчатими дерев’яними віконницями.

null
 

null

Магазини, кав’ярні, сквери – всюди присутній символ потяга.
 
null
 
null
 
null
 

Перед вокзалом із затиснутою в руці гранатою і вже не так міцно стиснутими губами, як і раніше, виблискує золотом партизан Микола Приходько.

Тому, хто цікавиться старою (ще не понівеченою сучасними «реаніматорами історії») архітектурою, або напівзруйнованими залишками старих кам’яниць – тут буде цікаво побувати, прихопивши звичайно фотоапарат.

null
 
null
 
 
null
 

null

null
Свято-Катерининська церква
null
 
null
Свято-Катеринівська церква. Подвір'я
null
Свято- Катеринівська церква. Віконця вгорі
null
 

Біля столітньої Свято-Катерининської церкви зупиняєшся з особливим почуттям затишку. Тут відчувається любов прихожан і священиків до своєї обителі, довкола неї чисто й красиво. Викликає здивування і замилування водночас розміщений на церковному обійсті дитячий майданчик з гойдалками, яскравим півником, з джерельцем.

null
 
null
 
null
 
null
 
null
 

Побувавши на «Неграх», пройшовши лише однією вулицею, переконалася, що такі міні екскурси рідним краєм варто практикувати й надалі. Сьогодні треба пізнавати те, що треба було знати ще вчора.

Фоторепортаж Галини Данильчук


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews