Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Творять Європу в своєму домі рівняни, що мешкають в будинку на Шухевича, 8

01.07.2017 12:05   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

В Рівному, в багатоповерхівці на Шухевича, 8 протікав дах, прогнили труби і в підвалах стояла вода. Весь будинок був у критичному стані. За якихось 5-6 літ все змінилося і його мешканці не натішаться, як вони оновили своє житло. За підтримки Муніципальної програми сталого розвитку,  державній програмі «Теплі кредити» і власній ініціативі та зусиллям.

Громадянська мережа ОПОРА розповідає історії успіху об’єднань співвласників, які впроваджують у будинках енергоефективні заходи. Ця історія дуже повчальна.

Стати господарями свого будинку змусив його катастрофічний стан

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку що на вул. Шухевича, 8 має свою дуже цікаву й повчальну історію. Далеко не зразу мешканці будинку стали свідомі й активні. Створили ОСББ, ну й нехай, нас, мовляв, це не обходить. Тож створене 1 грудня 2010 року ОСББ «Шухевича – 8» через байдужість співвласників протягом першого року роботи об’єднання практично не функціонувало. Прокинулися через рік. Саме життя змусило. Адже будинок, якому більше 30 років, був у жахливому стані. ЖЕК, який його обслуговував, жодних ремонтних робіт не здійснював.

– Ми вимагали ремонту від ЖЕКу, але нічого зроблено не було. У підвалах по коліна стояла вода. Ситуація була критична, – розповідає голова ОСББ «Шухевича – 8» Людмила Солончук.

Треба було щось робити самотужки. У цьому співвласникам допомогли Програми підтримки: місцева (Муніципальна програма сталого розвитку) та державна («Теплі кредити»). Щороку мешканці використовували можливість взяти фінансову допомогу.

Так у 2012 році за допомогою Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівного на умовах: 80% – внесок муніципалітету, а 20% – внесок громади мешканці будинку привели в порядок систему холодного, гарячого водопостачання і водовідведення. Наступного 2013 року знову ж таки за фінансової допомоги Муніципальної програми сталого розвитку м. Рівне – 75% (155 527 грн.) та дофінансування об’єднання співвласників будинку на 25% (51 843 грн.) зробили капітальний ремонт даху (мембранне покриття).

У 2014 році мешканці цього будинку проводять капітальний ремонт двох ліфтів, у 2015-му здійснюють заміну віконних (36 шт.) та дверних блоків (36 шт.) на сходових клітках.

У 2016-му мешканці придбали та встановили в будинку циркуляційний насос (урядова програма «Теплі кредити»). Далі бачать, що є потреба в капітальному ремонті житлового будинку (почали з утеплення блок-секцій №1 та №3), сплачуючи внесок на 30 відсотків вартості всіх робіт. Решту вартості покрила Муніципальна програма сталого розвитку. Для утеплення блок-секції №3 також використали підтримку урядової програми «Теплі кредити».

Будинок складається з чотирьох блок-секцій. Завершивши утеплення двох з них, співвласники сподіваються до кінця 2017 року утеплити ще один блок. Експертний звіт та кошторис розроблений для обох блок-секцій: №2 та №4. Проте участь у Муніципальній програмі можлива при використанні щороку не більше 800 тис. грн на один проект.

null
null
Таким став будинок на Шухевича, 8

ОСББ на Шухевича, 8 має свою Стратегію розвитку

У чому секрет, що все йде, як по плану? У тому, що люди зібралися й створили власний План перспективного розвитку на 2012 – 2020 роки. План містить перелік конкретних завдань з фіксованим часом виконання. Якщо проект уже реалізований, він має позначку «Виконано». І перелік того, що виконано вже чималий. Окрім усього зробленого в будинку за власні кошти, створивши ініціативу «Кольорове майбутнє», мешканці будинку обладнали для своїх дітей на подвір’ї будинку сучасний ігровий дитячий майданчик. Ініціатором його створення став мешканець будинку Вадим Крук і наразі до складу ініціативи входять жителі двох будинків (по вул. Романа Шухевича, 4 і 8).

Крім цього, за кошти спонсорів встановлили тепловий лічильник з електронним регулятором. Щомісяця показники знімає особисто голова об’єднання Людмила Солончук.

Попри значну кількість реалізованих проектів, об’єднання співвласників будинку на Шухевича, 8 має ще чимало планів. Треба ремонтувати ліфти 1-2 під’їздів, треба завершити утеплення будинку, треба встановити огорожі на прибудинковій території.

null
Дитячий майданчик, обладнаний мешканцями будинку

 «Гроші працюють на нас...»

За цей період люди навчилися хазяйнувати. Навчилися обліку, як рахувати гроші та прораховувати, як їх зекономити чи відкласти залишки на майбутнє.

– У нашому ОСББ гроші працюють на нас. У нас два різних рахунки: на утримання будинку та прибудинкової території. Якщо нам гроші не потрібні – вони йдуть на поточний ремонт, тобто на депозит (який ми відкрили у «ПриватБанку»). Якщо гроші треба – ми їх перекидаємо і робимо усі відповідні проплати (виплата заробітної плати, обленерго, ліфти тощо), – розповідає голова об’єднання.

Коли ж ОСББ «Шухевича – 8» оформило перший «теплий кредит» на суму 184 тис. грн, співвласники одразу оплатили більшу його частину – 95 тис., адже ця сума не повинна перевищувати суму повернення. Після цього на депозитному рахунку залишилося 95 тис. грн. За цей час кошти у вигляді відсотків принесли для об’єднання прибуток на суму 4 975 грн.

– Знову ж таки, за депозитні кошти ми змогли придбати циркуляційний насос (14 тис. грн), купили для бухгалтера новий ноутбук (9 тис. грн), – продовжує пані Людмила. – Коли прийшов час утеплюватись цього року, об’єднання знову вирішило взяти кредит. – Ми сплатили 112 тис. грн, а значить уже закрили тіло кредиту. Чекаємо повернення після 25 червня, – ділиться голова правління. Оскільки у нас 83 квартир на субсидіях (всього в будинку 144 квартир), то сума повернення складатиме близько 55%, а це більше 147 тис. грн.

null
Фото надане ГМ ОПОРА

Економія для співвласників

Чи не найважливішим фактором є заощадження коштів та енергоресурсів. У той час, як тариф на опалення у Рівному становив 34,78 грн за квадратний метр, у найхолодніші місяці співвласники ОСББ «Шухевича – 8» сплачували у грудні – 22,70 грн за 1 м2, у січні – 27,00 грн за 1 м2. При цьому будинок мав лише одну утеплену блок-секцію, і режим лічильника був не найекономніший.

Утеплення будинку проводиться другий рік поспіль і цьогоріч проект не подорожчав. Як платили минулого року 103 грн з м2, так і платять. Разом з тим, вартість матеріалів зросла на 30 відсотків.

Історія ОСББ «Шухевича – 8» - це добрий і повчальний досвід. Люди навчилися не тільки самоорганізовуватись задля впровадження енергозберігаючих заходів, а й витрачати кошти з розумом: вкладати у найголовніше та отримувати прибутки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews