Як живе у Рівному «Santa Maria» після реаліті-шоу «На ножах» і відвідин Ольги Фреймут

10.07.2017 15:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Анна Лимич

Минуло півроку з часу, відколи проблемний ресторан італійської кухні «Santa Maria», що на території рівненського центрального ринку, намагалися підняти на нову вершину успіху та популярності з поміччю реаліті-шоу «На ножах» за форматом Kitchen Nightmares. У причинах проблем успішного колись закладу намагалася розібратися відома телезірка Ольга Фреймут.

Згодом ще консультувала й допомогала після шоу. Що тепер? Кореспондент «Всі новини Рівненщини» Анна Лимич відвідала ресторан «Santa Maria», щоб побачити, які зміни тут відбулися та порозмовляти із засновниками і власниками «Santa Maria» подружжям Бертоз –– італійцем Джозефом і українкою Тетяною. 

null
Ольга Фреймут

Хто дивиться програму «На ножах», або брав у ній участь, той знає, яке це потрясіння для власників ресторану та й усіх його працівників. Приїздять невідомі люди й хазяйнують у твоєму закладі, як у себе вдома, відкриваючи усі двері, дверцята й шухляди та показуючи перед усією країною всі незугарні закапелки твого закладу, а потім кардинально змінюють все – колектив, кухню, менеджмент, вигляд закладу. Не кожен власник зважиться навіть сам собі зізнатися у власних помилках, а не те, щоб ці промахи показували на всю країну. 

– Ви сміливі люди, панове Бертози. Як ви на це зважилися? Кому прийшло в голову запросити Ольгу Фреймут? І як вона погодилася їхати в Рівне? Адже вона вибирає заклади елітні, розташовані у великих містах.

Джозеф Бертоза: – Ідея запросити Ольгу Фреймут належить моїй дружині Тані. Ми пішли на свідомо, бо все, що могли зробити, ми до цього вже спробували.

– Зовнішні зміни після роботи команди «На ножах» видно кожному. Хто б тут бував до цього. Чи змінилася кухня і як змінилася? Чи став успішнішим, популярнішим ваш заклад? Чи не шкодуєте за тим, що запросили реаліті-шоу?

– Що запросили Ольгу Фреймут, не шкодуємо. Чимало маємо якісних змін. Іншим, як бачите, став інтер’єр. Він нам і нашим гостям подобається, бо по-справжньому домашній, більш сучасний і тому привабливий.

null
Інтер'єр ресторану "Санта Марія" в Рівному

– Це завдяки шоу таке переоснащення відбулося?

– Так. Його допомогли зробити експерти брати Олександр і Володимир Юдіни. Завдяки їм маємо нинішній зовнішній вигляд. Відкрилася і м’ясна крамничка з італійським сиром і ковбасою.

null
Брати Юдіни з ресторатором Дмитром Борисовим

– А колектив?

– Колектив теж довелося поміняти. Колишнього колективу немає. Ольга Фреймут дала нам багато добрих порад, які й тепер стають нам у пригоді. Але попри все позитивне, що відбулося завдяки шоу «На ножах» трапилися зовсім неочікувані і дуже прикрі речі.

– Що саме трапилося?

– Хто з рівнян бачив відео тих лютневих подій, воно в Ютубі є, то, може, звернув увагу на кухарів, які начебто хотіли у нас працювати, навіть на конкурсній основі були відібрані. Як тільки команда шоу «На ножах» від’їхала, ці люди, які тут завдяки шоу всьому навчилися, яких ми привселюдно пообіцяли взяти до себе, просто пропали, розчинилися в повітрі! Наше розчарування було дуже великим, коли ми з’ясували, що ці люди були «підставними качками» наших конкурентів, які за наш рахунок вирішили за допомогою відомого в Україні ресторатора Дмитра Борисова влаштувати їм стажування. Для нас це був шок! Ми місяць не могли оговтатися і відкритися, хоча відвідувачі після приїзду Ольги Фреймут буквально ломилися нам у двері.

null
В оновленому закладі

– От як підло можуть чинити люди. Як же ви вийшли з цієї ситуації?

– Знову довелося звернутися до Ольги Фреймут за допомогою, розповісти про ситуацію. Вона порадила нам взяти на роботу порядних і хороших працівників, яких вже знала, як учасників престижних конкурсів. І тепер наша «Santa Maria» працює таки краще, ніж з тим колективом, який у нам працював раніше.

– З чим вас вітаю! То у вас все тепер нове?

– Так, у нас новий шеф-кухар і хороша кухня. Зважаючи на всі зауваження, ми оновили меню.

null
У ресторані "Санта Марія"

– Звертаючись до вас, пане Джозеф, хочу ще спитати щодо Ольги Фреймут. Як гадаєте, чому вона до вас приїхала? Вона ж пані примхлива, обирає для своєї роботи відомі в Україні ресторани. Вочевидь її зацікавив ваш зв’язок з Італією? Сама назва чого варта. Чому, ви, до речі, назвали свій заклад «Santa Maria»?

– Наша «Santa Maria» справді вирізняться з-поміж інших ресторанів, які є в Україні. Як у нашій родині, так і в «Santa Maria» поєдналися українські й італійські традиції, готуються національні страви обох країн. А назву піцерія отримала на честь моєї мами. «Santa Maria» нагадує мені дитинство на італійському півострові Істрія (нині це територія Хорватії), до того ж, неподалік нашого будинку стояла церква і статуя святої Діви Марії.

– Хочу запитати вас, пане Бертоза, чим ви займадися, коли тільки приїхали в Україну та в Рівне?

– Давно це було. На початку дев’яностих. Як приїхав, то спершу займався заготівлею шкіри для одягу, яку відправляв до Італії. Згодом у Білорусії відкрив шкірзавод і та шкіра йшла на автомобільні заводи до Америки.

– А чому після шкіри вирішили відкрити заклад у сфері громадського харчування «Santa Maria»?

– Чесно кажучи, в Україні я сумував за італійськими стравами. Де поїсти, що? От і вирішив відкрити перший у Рівному справжній ресторан італійської кухні. Свого часу, а це близько десяти років тому, заклад був популярним завдяки справжній італійській піці – лише з італійських продуктів. У нас готують багато різних її видів. Проте згодом «Санта Марія» почала поступово перетворюватися на базарну забігайлівку, адже навколо – ринок!

null
Місце приготування італійської піци

Більше того – щільне оточення продуктовими рядами, за якими навіть сторонньому оку важко побачити, що тут десь може бути вишуканий харчовий заклад. А продавцям, по суті, не потрібні дорогі італійські страви, їм – що подешевше: вареники, борщ… Скажімо, така піца, як у нас, коштує в Італії 10-15 євро. Що сказати? Готувати італійську піцу з українських продуктів за два євро?

null

– Та, мабуть, і сподівання були іншими?

– Ви не повірите, коли я дізнався, що в Україні майже кожна людина має по одній-дві вищі освіти, подумав, що проблеми зі спеціалістами не буде ніколи.

– І що?

– Нічого. Викликав спеціалістів з Італії, аби ті навчили українських кухарів готувати за італійськими традиціями та рецептами. Але проблема ще й у тому, що молодь взагалі працювати не хоче. Приходять після технікумів дівчатка і не мають елементарних знань, не кажучи про якусь там фаховість. Більшість не зацікавлена працювати на чужий бізнес. Наш оборот упав. До часу, як моїй дружині Тані прийшла голову ідея викликати Ольгу Фреймут, ми зробили все, що могли. Реаліті-шоу допомогло нам побачити себе зі сторони й повірити у себе. Нехай завдяки чималим зусиллям, але успішність і популярність сімейної справи відновити можна. Укріпивши дух справжнього ресторанного закладу, можна повернути і своїх давніх відвідувачів.

– Що скажете насамкінець, резюмуючи нашу розмову?

– За все потрібно боротися. За бізнес, успіх в ньому і за свою родину. А життя розставить все, як слід. Та й віриться, що з часом у Рівному ринок в центрі міста стане по-справжньому європейським.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews