Свято у Рівному на Поштовій – культурно-мистецька родзинка міста

17.07.2017 21:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Воно відбулося й усі, кому пощастило в неділю 16 липня побувати на Поштовій, добре відпочили, поспілкувалися з друзями, знайомими й незнайомими, пізнали чимало нового з історії цієї маленької затишної вулички і були в захопленні від усього тут побаченого й почутого.

null

Гарні події народжуються, коли в них є духовна потреба. А пізнавати історію рідного міста через творчість, де присутня креативність і сучасне представлення, де горить іскра доброти й любові, наші містяни охочі. В цьому переконалися організатори свята на Поштовій, започаткувавши його у 2014 році й уже тоді визначились, що має свято відбуватися у стилі «ретро», де все нагадуватиме життя Рівного в міжвоєнний період 1930-х років.

null

Це була інша історична епоха, де в побуті, у смаках, в моді панувала європейська культура. У невеличкому на той час Рівному спільно мешкали українці, євреї, поляки, чехи, німці, плекаючи кожен свою мову, культуру і віросповідання. Носіями цих культур переважно були прості мешканці, що виплескували свої національні надбання на вулиці, де й проходило все їх суспільно-громадське життя. Саме таким шляхом і пішли організатори свята, а це родина мешканки вулиці Любові Чечук та її однодумці, рівненські краєзнавці й митці.

null
 
 
nullВулиця в цей день була святково «одягнена», адже всюди стояли гламурні рожеві відерця з такими ж рожевими квітами. На вікнах старовинного будинку колишнього кафе «Ровенчанка», який вже давно стоїть майже в аварійному стані, в цей день «поселились» великі банери з фотографіями відомих особистостей Рівного, життя яких було пов’язане з старою вулицею Новий Світ і О. Дундича (старі назви вул. Поштової). Тут жив з сім’єю відомий лікар Олександр Виноградов (два будинки якого й досі збереглись на Поштовій), вчитель і поет Іван Куліш, в театрі грав свої перші ролі актор Ігор Жилінський.
 
Поруч портрети двох жінок-красунь, які за життя не знали одна одну, але їх доля однаково славетна і однаково трагічна. Це поетки 1930-х Зузана Гінчанка і Олена Теліга. Були тут і інші рівняни 30-х, увічнені у світлинах на вулицях міста та збережені в родинних альбомах старожилів Рівного. Вони теж споглядали на сучасних рівнян із великих банерів. 
null
 
 
 
 
null
 
 
 
 
null

 null

Оживало старе Рівне і на старих поштівках головної вулиці Рівного, великі копії яких розмістили на Поштовій та на старих мапах міста.

null
 
 
За кілька років проведення свята вулиці Поштової вже укладається й його фотоісторія, яку теж демонстрували гостям.
Люблять це свято й живописці. Просто неба на стінах будинків представляли свої полотна рівненські художники Віктор Гвоздинський, Олександр Гурістюк, Юрій Сав’юк, а поруч – майбутні художники, учні Рівненської художньої школи.
 
 
 
null 
 
 
null 
Cвято – це обов’язково музика, пісня і танець. Концертна зала просто неба «під каштаном» зібрала вдячну рівненську публіку. Оплесками щедро обдаровували усіх, хто в цей день вийшов на імпровізовану авансцену.
nullПодружжя Галина і Микола Швидків з їх душевними романсами, співаючий стоматолог-бард Валентина Слуквіна, вчитель співів і композитор Тетяна Леус, віртуозний юний гітарист Станіслав Сокол. Прийшов у цей день з гітарою і відомий рівнянам неперевершений лірник Андрій Ляшук та виконав веселі єврейські наспіви.
null
 
Хоч сцена на вулиці – досить нерівна, асфальтове покриття старе, проте на ній майстерно витанцьовували учні школи сучасної хореографії Рівненського ПДМ (керівник Олена Додчук). А головне – вони провели майстер-клас танцю у ритмі 30-х і підняли чи не всю глядацьку залу, підтанцьовували навіть люди поважного віку.
null
 
На святі було цікаво усім – і дітям, і дорослим. Як рівнянам, так і гостям міста.
null
Андрій Ляшук демонструє єврейські святині

Цьогоріч Почесними мешканцями вулиці Поштової стали Олександр Ковтун –  консул Генерального консульства України в Ростові-на-Дону і подружжя Анастасія й Олексій Беліч, які вже четвертий рік поспіль є активними учасниками свята і представляють на святі свою антикварну колекцію.

null
 
 
 
 
null

Серед гостей свята чи не найбільшої уваги і поваги одержала пані Надія Косміаді, яка вочевидь була тут єдиною, хто пам’ятає цю вулицю з довоєнних часів. Надія Георгіївна була у захваті від усього побаченого на Поштовій і її неприхована радість іскрилася в її 93-річних очах. Саме її визначили бурхливими оплесками рівняни як переможницю конкурсу «Кращий жіночий ретро костюм свята». А серед чоловіків це звання одержав маленький джентльмен Артем Ігнашов.

null
Пані Надія Косміаді з Тарасом Максименком, керівником міського управління культури

Цікавою була безпрограшна лотерея, фотозона для бажаючих увічнити себе в інтер’єрі стилю ретро.

Учасники свята мали змогу придбати цікаві авторські листівочки Олега Яринича та поставити на листівці печатку «Історичне Рівне – вулиця Поштова». Поштова вулиця сьогодні єдина в місті, яка має свою печатку!

null
Авторські листівки Олега Яринича

Достатньо було для бажаючих запашної кави, чаю, смаколиків, які підготували кав’ярня «Джемм», волонтери і просто мешканці вулиці. Звичайно, найбільше бажаючих було побувати в кав’ярні «Via Regij», яку лише на цей один святковий день відкрили у старовинному будинку його господарі Любов Ананіївна Чечук і Наталія Мобіло. Тут виставлено десятки старовинних речей, які можна було розглянути, взяти в руки, сфотографувати.

null

Головне – всюди на Поштовій панувала атмосфера вишуканості, доброзичливості, яка спонукала до спілкування, нових знайомств, творчих обмінів і, звичайно, бажання зробити фото на пам’ять.

null
Сім'я організаторів та меценатів свята Любові Чечук з щасливою переможницею головного приза розіграшу лотереї

І годі про все описати. Свято було по вінця повне цікавинок і несподіванок, насичене радісним настроєм і щирим сміхом. Завдяки ГО "Громадський поступ" всім присутнім на святі дісталося по шматочку зі святкового торта.

null

Відбувся проект «Свято вулиці Поштової» за фінансової підтримки міського управління культури і туризму. Меценатом свята стала й Компанія Файн Сіті Девелопмент – забудовник мікрорайону Басів Схил.

null
По шматочку іменинного торта...

 null

 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
 
null
 
 
В матеріалі використано авторські фото Галини Данильчук, Вадима Білотіла, Олександра Булиги та інших учасників свята, за що авторка всім вдячна.


 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews