Сьогодні у Рівному о 8-ій ранку проїзд центральною Соборною перекрили підприємці з ринку «Моріон»

Через те, що міська влада їх ігнорує

27.07.2017 12:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Сьогодні підприємці ринку «Моріон», що у центрі міста, перекрили центральну міську вулицю Соборна в районі перехрестя біля нічного клубу «Лагуна». З 8-ми до 9-ти ранку люди ходили туди-сюди через вулицю, чим створили транспортний затор, а для електротранспорту повний колапс. Бо коли маршрутні таксівки поїхали за маршрутами в об’їзд, то тролейбуси всі стали в один ряд без руху. Що спонукало людей вдатися до такої крайньої міри протесту?

Нагадаю, що це ті самі протестувальники, які тиждень тому намагалися знайти справедливість під стінами міськвиконкому. 21-го липня вони прийшли відстоювати своє право працювати на своїх робочих місцях, бо дізналися, що ті квадратні метри, на яких розташовані їхні торгові ятки, куди вони щодня вже 17 років поспіль ходять на роботу, міська влада намірилася виставити на земельний аукціон.

null
Перекриття руху на Соборній

– Тиждень тому гарантом наших прав виступив секретар Рівне-ради Сергій Паладійчук. Він гарантував, що конфлікт вирішиться мирно й позитивно для нас. Директор ринку Ігор Свистун мав надати технічний паспорт, в якому видно, де є ринок і представити владі новий договір. Минув тиждень. Нічого не змінилося, – розповідає підприємець Сергій Чайка.

null
Сергій Паладійчук, який гарантував справу владнати

– Вчора мала приїхати до вас на ринок виїзна депутатська комісія, щоб подивитися, що є на тому місці, яке збираються виставити на торги, як вільну земельну ділянку? Чи приїздила?

– Вчора на 11 годину мала бути в нас на ринку бюджетна виїзна комісія Рівненської міської ради. Коли тиждень тому ми пікетували міськвиконком і були на засіданні бюджетної комісії, нас обіцяли попередити про приїзд цієї комісії й ми мали бути присутні при огляді комісією території ринку. Проте, дзвінка з міської ради ми не дочекалися. Коли випадково дізналися, що в 15-й годині дня комісія буцімто була, тоді я зразу ж зателефонував голові комісії Олегу Карпюку. Він підтвердив, що комісія була й констатувала, що ринку там немає. Як це немає? На що та комісія дивилася й від кого брала пояснення, – нічого чітко нам не було пояснено. Коли я вступив з ним з цього приводу в суперечку, він пообіцяв приїхати сьогодні об 11-ій годині й показати нам, де ця земельна ділянка, – розповідає Володимир Рикун, член активної групи ринку «Моріон».

null
Тролейбуси стоять. Рівняни йдуть на роботу пішки й транспортним затором обурюються.
null
Підприємці, які в цей час мали стояти за своїми ятками на ринку "Моріон" з відчаю перекрили Соборну

Чоловік додав, що люди, які працюють на ринку, – а це три сотні підприємців, які сплачують у міський бюджет податки, – до краю обурені тим, що їх повністю ігнорують і папірець, на якому написали, що ринку на Шевченка, 7 немає, важить більше, ніж три сотні живих людей, які присутні на ринку щоденно – працюють і сплачують податки. Ось тому люди й вдалися до такої крайньої протестної міри – вийшли і перекрили рух.

null
null
А ринок "Моріон" тимчасом стоїть порожній. Всі кіоски зачинені.

Підприємець Сергій Чайка говорить про податки, які регулярно сплачують підприємці ринку «Моріон».

Ми дали запит до міської ради та податкової інспекції, де ці гроші, які ми вже 17 років поспіль сплачуємо як податки, на що вони витрачені. Нам у наданні інформації відмовили, сказавши, що вона засекречена. Відмова підписана як міським головою Володимиром Хомком, так і начальником ДПІ. Тож чи йдуть наші гроші в бюджет, чи кудись в інше місце, ми не знаємо. А це біля 2 млн гривень. Така непрозорість уже є свідченням корупції. На «Моріоні» 302 місця. Є всі підстави вважати, що ці гроші йдуть попри бюджет. Натомість кажуть, що це ми зажиріли, не платимо податки. Ми ж всі 17 років справно платили податки. Біля 300 тисяч в місяць сплачується, – каже підприємець.

Принагідно Володимир Рикун згадав про попереднього директора «Моріону»  Вадима Павлюка.

– Коли балотувався до Верховної Ради Вадим Павлюк, то в основі його реклами було те, що він створив на «Моріоні» прибуткові робочі місця, де люди добре заробляють. А як прийшов на його місце Ігор Свистун, то сказав, що ринок не прибутковий. Де правда? – каже Володимир Рикун, додаючи, що колись міський голова Віктор Чайка казав, що 75 відсотків бюджету міста збирається від базарів.

null
Торгові ряди на в'їзді до ринку "Моріон"

І Володимир Рикун і Сергій Чайка розповідають, як людей з ринку»Моріон» витісняють.

– По-перше Ігор Свистун втричі хоче підняти плату за оренду з 970 грн до 3200. Вочевидь, він добре розрахував, що треба зробити, щоб люди самі покинули свої місця. Ще витворилась така обставина, що людям штучно створили незручності.

Завжди до нас могли заїхати машини з товаром, а тепер на в’їзді на нашу територію, просто на дорозі поставили торгові ряди і машини не можуть до нас заїхати. Тепер ми дізнаємося, що ринку нема і нас нема, територія вільна і її хочуть продати на аукціоні. – каже підприємець Чайка.

– Ще ми, чекаючи вчора на комісію, помітили таку річ, – розповідає Володимир Рикун. – Ми виявили, що адреса Шевченка, 7 дублюється: під числом 7 на вулиці Шевченка є два різні об’єкти нерухомості – «Моріон» і магазин «Шара».

Що роблять люди, у випадку виникнення подібних незрозумілостей? Вочевидь, створюють комісію, до якої входять усі причетні до питання конфлікту сторони. І влада, і працівники ринку мусять піти на конструктивний діалог, створивши таку спільну комісію, яка б опитала людей, подивилася, де стоять торгові ряди та провела аналіз того, хто працює на Шевченка, 7 і де стоять ті триста підприємців, які нині з відчаю вийшли перекривати вулицю. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews