У Рівному будівля лазні «Нептун» родини Зафрана визнана історичною пам'яткою

31.07.2017 10:06   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівному консультативна ради з питань охорони культурної спадщини визнала пам’ятками архітектури місцевого значення два об’єкти у Рівному - підземелля у парку Шевченка та будівлю лазні «Нептун» родини Зафрана, що на вул. Сагайдачного, 1. 

Про рішення консультативної ради повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник міського управління культури Тарас Максименко. Загалом управління подало на розгляд науковому товариству список зі 140 нововиявлених пам’яток для включення їх до історико-архітектурного опорного плану. 

Між тим, фахівець з НУВГП Оксана Байцар відібрала більше 20 матеріалів розчинів та цегли з підземель в парку для проведення петрографічної експертизи в інституті мінералів у Києві. Таким чином, як зазначим Тарас Максименко, вік пам'ятки у парку Шевченка може бути скорегований найближчим часом в сторону древності.

Нагадаємо, садиба родини Зафранів розташовувалася якраз у місці, де колись вулиця Велика Мінська перетинала Гауптвахтну. Краєзнавці розповідають, що два будинки на розі Гауптвахтної належали саме сестрі Зафрана. На подвір'ї цієї садиби знаходилась лазня «Нептун». 

Між тим, на сучасній вулиці Петлюри, в минулому Гоголівській, а згодом- 13-ї дивізії, Лейба Зафран власним коштом спорудив приміщення міського театру. Тепер ця будівля більше відома як Народний дім. Театр та будинок, де була лазня «Нептун», були одними із найкрасивіших споруд Рівного першої половини ХХ століття.

Колишня лазня - єдиний вцілілий будинок із великого маєтку родини Зафранів. В наш час його буквально оточили офіси, магазини та кав'ярні, які трохи змінили загальний вигляд споруди. Проте, колишня лазня досі лишається окрасою старого центру.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews