Як не нашкодити районній медицині реформуванням?

Не випадає сумніватися, що членами госпітальних рад будуть головним чином депутати та чиновники від медицини

01.08.2017 14:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Максим Коломис

Говорити про високу ефективність української медицини сьогодні немає абсолютно ніяких підстав. Головна асоціація - малозавантажені лікарні зі зношеним інвентарем та застарілим медичним обладнанням. Малочисельні послуги, що їх тут надають мають надзвичайно високу собівартість. Для малозабезпечених людей лікування давно перетворилося на  розкоші, майже не доступні. При цьому ми є одними з європейських лідерів за кількістю лікарів та медичних сестер, а ще маємо четверту у світі (!!!) кількість ліжкомісць на душу населення. Безумовно, все це терміново треба якось реформувати. Утім, робити це було би бажано, зважаючи на базовий медичний принцип «Не нашкодь»… 

  У рамках урядового проекту медичної реформи Україну поділять на так-звані госпітальні округи, які працюватимуть як функціональні об’єднання лікарень, розташованих на певній території. Межі і склад кожного госпітального округу визначатимуть місцеві облдержадміністрації. Уряд їх лише затверджуватиме, перевіряючи на відповідність основним трьом вимогам: 

а) наявність хоча б одної лікарні інтенсивного лікування (першого чи другого рівня);

б) охоплення території з населенням 120 тис. осіб у разі наявності лікарні першого рівня, і 200 тис. осіб, якщо лікарня має другий рівень;

в) можливість дістатися до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за не більш, ніж одну годину часу.

 

 

null

На Рівненщині таких округів буде три – Рівненський, Дубенський і Сарненський. У кожному з них рішення прийматиме своя госпітальна рада, яка і вирішуватиме, які лікарні в окрузі треба створити, які перепрофілювати, які технічно і кадрово підсилити, а до яких - просто забезпечити нормальний доїзд з конкретно взятого села. Передбачається, що розмір бюджетного фінансування на лікарню прямо залежатиме від кількості пацієнтів, які отримали в ній медичну допомогу. Нема пацієнтів – нема і грошей. 

Передбачається, що саме такий підхід зробить використання державних коштів прозорішим і раціональнішим. Вони більше не виділятимуться просто «на медицину», а скеровуватимуться на виконання конкретних завдань, про які госпітальна рада буде зобов’язана регулярно звітувати. На неї покладуть також і обов’язок розробляти п’ятирічний План розвитку госпітального округу з проміжними завданнями на кожен рік.

 

null

Все, начебто, цілком правильно та обґрунтовано. Напрошується хіба питання, хто ж саме увійде до складу госпітальної ради хоча б у нашому Рівненському районі? Згідно закону, її членів пропорційно до чисельності населення делегують депутати відповідних місцевих рад. А тому не випадає сумніватися, що ними будуть головним чином депутати та чиновники від медицини. Наприклад, від Рівного у госпітальну раду запропонували включити заступника міського голови, начальників обласного і міського управлінь охорони здоров’я, заступницю одного з них, трьох головних лікарів і… лише двох представників громадськості.   Говорячи образно, шестеро тих, хто лікує про ти двох-трьох тих, кого лікують. 

За попередніми результатами, Рівненський район у госпітальній раді представлятимуть завідувач відділення хірургії Рівненської центральної районної лікарні Михайло Вервега, лікар цього ж відділення Богдан Денькович, а також заступник голови Рівненської райдержадміністрації Сергій Подолін. Саме останній, мабуть, і представлятиме пацієнтів, оскільки інші представники громадськості у відповідному поданні просто відсутні.

 

null

А між тим саме ці люди віднині переберуть на себе державну функцію розподілу імпортних препаратів, які раніше забезпечувала держава, коштів на боротьбу з туберкульозом, СНІДом, діабетом, орфанними захворюваннями. Саме вони будуть радити, кого призначати головами лікарень, вирішуватимуть, де розташовуватимуться реанімації та станції швидкої допомоги… 

 На все це погляди чиновників, лікарів і самих хворих часто можуть і взагалі не збігатися. Якщо сьогодні хворі не виявлять свою позицію, вже завтра їх здоров’ям займатимуться без їхнього відома. З усіма відповідними наслідками.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews