Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Нашого земляка Віталія Шабуніна хочуть посадити в тюрму

Та це тільки додасть йому популярності – переконані громадські активісти

18.08.2017 11:30   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Нашому земляку, рівнянину, відомому громадському діячеві, голові громадянської організації «Центр протидії корупції» та Голові Ради громадського контролю НАБУ Віталію Шабуніну відверто шиють справу. Його підозрюють у навмисному побитті провокатора Філімоненка. Про це повідомляють цілий ряд столичних джерел, зокрема 24 канал, якому Шабунін дав інтерв’ю.

На початку цього літа цей буцімто журналіст Філімоненко переслідував Шабуніна та всіляко провокував його. Зрештою, свого домігся: Віталій не витримав і зацідив йому у вухо. Віталій не заперечує, що вдарив Філімоненка і відповідальності не уникає. Але надто вже шито все білими нитками. У Центрі протидії корупції цю справу називають політичним замовленням.

І не дивно. Центр протидії корупції поперек горла і владі, і наближеному до влади бізнесові. 24 Канал нагадує, що це вже не перший скандал, пов'язаний з Шабуніним. Наїзди на ЦПК розпочалися ще у 2016 році. Тоді Центр звинувачували у привласненні грошей уряду США. Далі були нові наїзди щодо нібито недобросовісного використання грошей. Після цього взялися за самого Шабуніна. Згадаймо історію з врученням липової повістки. І хоча все це потім з'ясувалося, для великої частини українців репутація Віталія Шабуніна дещо підмокла.

Тепер от нова історія. Поки суд обрав Шабуніну запобіжний захід у вигляді часткового особистого зобов'язання. Але ймовірність того, що Віталій може отримати строк, існує.

Член парламентського комітету з протидії і запобігання корупції Віктор Чумак зазначає, що головна причина переслідування активіста – це його антикорупційна діяльність і публічні виступи.

Сам Віталій Шабунін переконаний, що всі ці спектаклі проти нього влаштовують за прямою вказівкою Порошенка. Оточення Шабуніна вказує, що за тиском стоять нардепи з найближчого оточення Президента – такі як Ігор Півень та Ігор Кононенко. До нападів на антикорупціонера також напряму причетні ГПУ і СБУ. Звісно ж, останні не визнають своєї вини.

– Не я є проблемою для нашої влади. І не Лещенко, й не інші антикорупціонери особисто. Проблемою є в цілому Антикорупційне бюро. Бо я не можу посадити, а от НАБУ – і підозру вручити, й до суду довести може. Ми заважаємо їм знищити антикорупційну реформу. Ми є перепоною для знищення самої проблеми, – каже сам Віталій Шабунін, називаючи себе одним із ряду активістів, яких намагаються усунути через те, що вони хочуть змінити країну.

null
Віталій Шабунін. Фото з мережі Інтернет

- Лідери думок, експерти та політологи переконані, що так тривати далі не може. Ми скочуємося до авторитарного режиму… – переконаний Віталій Шабунін.

 Відомий журналіст, експерт, блогер Юрій Бутусов прогнозує, що коли Шабуніна спробують ув’язнити, то цим тільки піднімуть його популярність.

null
Юрій Бутусов. Фото з мережі Інтернет

– Ще кілька років ударної боротьби з Шабуніним, і може виникнути ймовірність, що його, як медійну фігуру, яка щотижня на слуху, кудись явно оберуть і кудись явно призначать. 

Щодо справи, яку шиють Шабуніну, то Бутусов за Віталія спокійний.

– Важко повірити, що в таких обставинах суд ризикне намалювати тюремний термін за інцидент, склад правопорушення в якому суду буде важко виявити. Тому сподіваюся, суд прийме адекватне об'єктивне рішення, – каже Юрій Бутусов. – Сподіваюся, що так буде. Зрозуміло, що ми будемо висвітлювати судовий процес. Рівень поінформованості громадянського суспільства щодо таких справ має бути високим. 

Ще Бутусов прогнозує, що сама ситуація з наступом на громадських активістів тільки призведе до того, що правозахисні організації отримають ще більше грантів від іноземних донорів. А це значить – ще більше можливостей для боротьби з режимом.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews