Чорно-біла історія неоголошеної війни у світлинах рівненського фотохудожника Олександра Харвата

23.08.2017 22:38   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

«Війномир’я» – під такою назвою напередодні Дня незалежності фотомитець відкрив нову виставку у Рівненському краєзнавчому музеї.

Олександр Харват не лише талановитий фотохудожник, а й фоторепортер, який завжди проявляє свою активну життєву позицію, свою небайдужість до подій сучасного життя.

null
На подвір'ї краєзначого музею у День Прапора й відкриття виставки. Фото Г. Данильчук

З самого початку воєнних подій на сході України Олександр Миколайович намагався поїхати в район бойових дій, але у таке «відрядження» вирушити не зовсім легко, потрібно одержати чимало відповідних паперів, щоб була надана акредитація.

Зрештою така можливість з’явилася і рівненський фотомайстер декілька днів перебував  на передовій, а результатом побаченого стали десятки світлин, де обличчя простих і мужніх наших хлопців, де земля, порита окопами, де оселі перетворені в руїни, де сяють посмішки на обличчях, а руки стискають зброю. Там зовсім близько живе мир і палахкотить війна. На виставці усі фото чорно-білі, такі фото залишились в історії, що були зроблені  фронтовими кореспондентами 1940-х, це вічні відтінки війни.

null
Фото Г. Данильчук

За кожною фотографією у автора яскраві розповіді про людей, які мають великі люблячі серця, які братерство і дружбу бережуть як найбільшу цінність, які твердо стоять на своїй українській землі.

null
Фото Г. Данильчук

 «Три дні з фотокамерою на лінії фронту, на війні, яку не хочуть називати війною. Прості, не парадні сюжети звичайних людей на незвичайній роботі. Вони всі добровольці, з перших днів війни. Ніхто з них не готувався до фотографування, вони не причісувались, «не пудрились», не красувались зброєю перед фотокамерою. Були такими, як є щодня. У кожного з них своя історія, лиш мотивація одна – «хто ж, як не я?» Багато з них були поранені, комбат шість разів…» - розповідає Олександр Харват.

null
Фото Г. Данильчук

Під час відкриття виставки «Війномир’я» відбулась ще одна особлива подія – презентована і освячена ікона «Богородиця військова», написана відомим художником Юрієм Нікітіним. Автор зобразив Богородицю, яка оберігає воїнів нашої землі, де серед історичних постатей оборонців краю і полеглий боєць УПА художник Ніл Хасевич.

null
Фото Г. Данильчук

 

null
«Богородиця військова» Юрія Нікітіна

 

null
Історичні персонажі в іконі.

 

null
Фрагмент ікони з історичними особами.



 

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews