Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

100 найбільших україномовних рок-хітів 1989-2009 р.р. ЧАСТИНА 4

Український рок як він є. Багато музики і зовсім трохи коментарів до неї.

31.08.2017 16:29   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

ПОПЕРЕДНІ ЧАСТИНИ ПЕРЕЛІКУ: 60-41, 61-80, 81-100

Авторський апогей Едуарда «Ділі» Приступи у складі «ТНМК» увійшов до їх другого альбому «Неформат», презентованого у київському клубі «Бабуїн», одночасно з дебютною платівкою «Тартака». На цьому диску група вперше представила твори з соціальним змістом, утім, найпопулярнішою виявилася саме лірична композиція «Восени». Вже невдовзі її переспіває популярна група «Крихітка Цахес».

  1. ТАНОК НА МАЙДАНІ КОНГО – «Восени» (2001)

 

Абсолютний рекордсмен українських хіт-парадів 2005 року і локомотив «золотого» альбому з промовистою назвою «Рекорди». В ході його запису екс-клавішник «Скрябіна» Сергій Гера стає повноправним учасником «Другої ріки». Раніше він співпрацював з групою виключно як сесійний музикант.

  1. ДРУГА РІКА – «Так мало тут тебе» (2005)

Альбом «Перверзія» було записано під враженням від однойменної книги Юрія Андруховича. Вже через місяць «Гайдамаки» підпишуть контракт із німецьким лейблом «EastBlock Music» і перевидадуть його в Німеччині під назвою «Ukraine Calling». Це відкриє для групи двері на низку найбільших європейських фестивалів. Найпопулярніша пісня «Перверзії» містить присвяту ліричній героїні твору Андруховича Аді Цитрині – коханці головного героя Станіслава Перфецького. Цікаво, що головний інструментальний програш «Кохання» зустрічається також і в композиції «Божественна тромбіта», що також увійшла до цього альбому.

  1. ГАЙДАМАКИ – «Кохання» (2006)

Юрко Нечистяк має, мабуть, найнеординарнішу біографію в українському шоу-бізнесі. Починав він як трагічно-романтичний виконавець поп-шлягерів для юних фанаток хіт-параду «Територія А». Потім, після років забуття і самокопання, створив нарешті власний гурт, чий стиль охарактеризував як «інтелегентно-інтелектуальний панк-рок з Елементами». Під словом «елементи» розумілися вкраплення всіх можливих - навіть найекстремальніших - жанрів та напрямків. Одна з композицій отримала назву «Менуети» і спромоглася зажити популярності, що була співмірна з часами сольної кар’єри. Торік на неї зробив кавер-версію навіть Потап)))

  1. ЮРКЕШ – «Менуети» (2007)

Мабуть, найпопулярніша рок-адаптація поезій Тараса Шевченка. Вірш «Суботів» є епілогом до поеми «Великий льох» і містить саркастичні роздуми про рішення гетьмана Богдана Хмельницького об’єднати Україну з Росією. «…Отак-то, Богдане! Занапастив єси вбогу сироту Украйну! За те ж тобі така й дяка. Церков-домовину нема кому полагодить на тій Україні»… Пісня була виконана на «Червоній руті-89» музикантами, зодягненими у чорний одяг, з залізними хрестами на шиї. Так в Україні з’явилася власна готика… 

  1. КОМУ ВНИЗ – «Суботів» (1990)

Станом на сьогодні найпопулярніша композиція альбому «Хвилі Амура». Такою її зробив переспів дитячим тріо «Smile», який на «Youtube» переглянули майже чотири мільйони разів. Фразу «ганяли за горілкой» діти заспівали як «ганяли за корівкой», однак нестримна атмосфера від цього нікуди не зникла. Один з найшаленініших творів за всю історію української музики.

  1. ВОПЛІ ВІДОПЛЯСОВА – «Були на селі» (2000)

Всеукраїнська радіопрем'єра цієї пісні співпала з 16-ю річницею Незалежності України. Відеокліп на неї знімали у напівзруйнованому Загорівському монастирі на Волині, де 1943-го року відбувся великий бій Української повстанської армії з німецькими окупантами та польськими колаборантами. Одну з головних ролей у кліпі зіграв Віктор Гурняк, в майбутньому боєць добровольчого батальйону «Айдар», який через сім років трагічно загине на Донбасі…

  1. ТАРТАК & НІЧЛАВА – «Не кажучи нікому» (2007)

 Вперше композицію було записано Тарасом Чубаєм іще у 1988 році для альбому «Постать голосу», складеного, головним чином, з пісень на вірші покійного батька Григорія, який був одним із лідерів львівського літературно-мистецького андеґраунду 1970-их років. У версії, яку ми знаємо нині «Коли до губ твоїх…» відкрила збірку під назвою «Добре», яка вийшла рівно через десять років.

  1. ПЛАЧ ЄРЕМІЇ – «Коли до губ твоїх» (1988)

Одна з головних балад гурту, яку і сьогодні часто підбирають по під’їздах молоді гітаристи. Композиція увійшла до проривного альбому «Янанебібув», який зробив групу популярною окрім України ще і в Росії. У 2008 році композицію ">переспівала Земфіра, а у 2014 на якийсь час навіть перетворила власний сайт на плеєр з одним-єдиним відео на саме цю композицію.

32. ОКЕАН ЕЛЬЗИ – «Відпусти» (2000)

Пісня входить до альбому ">«Озимі люди», який прийнято критикувати за політичну кон’юктуру. Через два роки «Скрябін» поїде у передвиборчий тур на підтримку Віктора Януковича… А ще пізніше розповідатиме, яке гнітюче враження на нього справила ворожість суспільства і про те, що вся його родина підтримувала помаранчевий Майдан, тоді як він був змушений співати проти нього, через категоричну позицію телеканалу «Інтер», на якому працював. Політичну неперебірливість Кузьма чесно пояснював потребою у грошах, а власну громадську позицію не менш чесно сформулював словами: «Не стидайся – то твоя земля, не стидайся своєї країни. Добре там є де нас нема. Стань для батька нормальним сином». Сьогодні вони звучать навіть актуальніше, ніж тоді.

  1. СКРЯБІН – «Сам собі країна» (2003)

Василь Зінкевич, Квітка Цісик, Таїсія Повалій, Марія Яремчук, Злата Огневич, Міла Нитич, сестри Тельнюк, гурти «Мандри» та «Мотор’рола» - ось далеко не повний перелік тих, хто у різні часи виконував безсмертну композицію, яку Володимир Івасюк написав іще в 1968 році, під час навчання у Чернівецькому медінституті. У виконанні Тараса Чубая вона набула характерного рокового звучання і саме в такому вигляді багато-кому запам’яталася чи не найбільше.

  1. ПЛАЧ ЄРЕМІЇ – «Я піду в далекі гори» (1999)

Одна з найефектніших композицій з першого альбому некласичного «Океану Ельзи». Святослав Вакарчук експериментує з бардівською манерою співу, звучання підсилює раніше не притаманний групі акордеон. Трек створювався, головним чином, музикантами, для більшості з яких участь у колективі стадіонного масштабу була досвідом абсолютно незвіданим: із старих учасників вірність Святославу Вакарчуку тоді зберіг лише ударник Денис Глинін. Як би там не було, диск «Gloria» розійшовся накладом у понад 105 тисяч екземплярів. Історія «Океану Ельзи» продовжилася.

  1. ОКЕАН ЕЛЬЗИ – «Вище неба» (2005)

Станом на сьогодні найпопулярніший трек з найпопулярнішого альбому «Рекорди», а відтак і усієї творчості «Другої ріки». У ті часи здавалося, ще трохи і житомирський колектив на рівних конкуруватиме з «Океаном  Ельзи», який саме покинули учасники класичного складу. У підсумку свій статус Вакарчук таки зберіг, натомість «Друга ріка» починає все частіше гастролювати, окрім України, ще і в Росії, Польщі та Білорусії.

  1. ДРУГА РІКА – «3 хвилини» (2005)

Саундтрек до фільму Володимира Лерта «Відторгнення» про хлопця, який одного разу прокинувся в абсолютно безлюдному місті. Композиція увійшла до третього студійного альбому «Бумбокс». У коментарях на Youtube  слухачі особливо часто смакують фразу «золотоординці у чужій хатинці». Кажуть, знав щось Андрій Хливнюк іще тоді…

  1. БУМБОКС – «Наодинці» (2008)

Назва групи є скороченням зі слів «мотоцикли» та «рок'н’ролл». У 90-ті вони були одними з піонерів україномовного хард-року і виступали на розігріві у самої «Металліки» (фестиваль «Рок-Київ 99»). Широка популярність, однак, прийшла лише тоді, коли вокаліста Олександра Буднецького замінив гітарист Сергій Присяжний, який робить ставку на більш м’яке звучання. Оновлений склад записує альбом «Шо кому не ясно», найпопулярнішою піснею якого стає балада на слова поетеси Томи Приймак. «8-ий колір»  миттєво вривається в усі можливі хіт-паради. Це був успіх, якого група не змогла повторити і дотепер.

  1. МОТОР’РОЛА – «8-й колір» (2005)

Програмне висловлювання легендарного колективу, яке дало назву альбому, що побачив світ через два роки після проривного дебюту «Всьо чотко». «Дехто говорить: бандити, хулігани. З тої голоти людей не буде, а ми сі подивим, як потреба стане, хто полізе в льох, а хто під кулі піде» - ці слова Сергій Кузьмінський написав у перший же рік української Незалежності, тоді вони сприймалися не більше, як веселий стьоб, бо з ким би ми мали воювати? Пройде час і пісня стане неофіційним гімном вболівальників ФК «Карпати», увійде до репертуару гуртів «Кому вниз», «Мервий півень» та «Фіолет», а назву «Бандерштадт» отримає один з найпопулярніших українських рок-фестивалів.

  1. БРАТИ ГАДЮКІНИ – «Ми - хлопці з Бандерштадту» (1991)

Про це знають далеко не всі, але фронтмен «Нічлави» Андрій Підлужний є автором пісень «Скрябіна» («Мовчати», «Спи собі сама»), Тіни Кароль («Ніжно», «Не дощ»), Антоніни Матвієнко («Мавка», «А може ти»). Пік популярності «Нічлави блюз» припав на середину 90-их, коли група записала експериментальну платівку «Вставай сонце», однойменна пісня з якої потрапила на більшість українських радіо-станцій. Нині Андрій Підлужний є звуковим продюсером кінострічки «Король Данило», прем’єра якої запланована на наступний рік.

  1. НІЧЛАВА – «Вставай, сонце» (1993)

Лідер «Плачу Єремії» Тарас Чубай неабияк втомився від мегапопулярності свого хіта «Завтра прийде до кімнати». Коли торік йому зателефонували представники рівненського симфонічного оркестру «Brevis» з проханням виконати цю композицію, довго переконував їх обрати «Ти втретє цього літа зацвітеш» - пісню того ж Костя Москальця, красиву і мелодійну, але далеко не настільки закручену. На мою скромну думку вона навіть красивіша за усім відомий супер-хіт…

  1. ПЛАЧ ЄРЕМІЇ – «Ти втретє цього літа зацвітеш» (2003)

Перший сингл з найпопулярнішого альбому «Океану Ельзи» «Суперсиметрія», пісня, яку Славко Вакарчук та гітарист Юрій Хусточка вважають однією з найсильніших у власній кар’єрі. Складна музична композиція, де інструментал гармонійно доповнює вокальні партії. У поєднанні з атмосферним виднограєм Віктора Придувалова це виглядає як справжній шедевр.

  1. ОКЕАН ЕЛЬЗИ – «Холодно» (2003)

Віктор Павлік починав, як гітарист концертного складу Іво Бобула, а у 1992 році створив команду під назвою «Анна-Марія». Вона виконує музику, яку усюди хвалять за відповідність міжнародним стандартам, але, щоб заробити реальні гроші, фронтмену доводиться вирушати на заробітки в Туреччину. Повернувшись назад, несподівано застає свій відео-кліп «Ти подобаєшся мені» на верхніх позиціях хіт-параду «Територія А» і вже невдовзі стає одним з головних артистів однойменної мистецької агенції.

  1. АННА-МАРІЯ – «Ти подобаєшся мені» (1993)

(ДАЛІ БУДЕ...)


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews