Синагога в Дубні: шансів на порятунок історичної споруди нема

05.09.2017 08:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

На відміну від острожан, які знайшли можливості для реставрації архітектурної пам’ятки минулого і культової споруди єврейської нацменшини – синагоги, у дубенчан шансів врятувати у своєму місті одну з найбільших єврейських святинь у Західній Україні - майже не залишилося.

Інформаційний портал м. Дубно констатує, що вітер розносить залишки покрівлі синагоги. Чи хтось спроможний врятувати цю будівлю?

null
 Фото Інформпортал Дубно

Допоки не визначено конкретного відповідального господаря, навряд, пише джерело. Поки визначаються, хто власник, у кого на балансі має бути ця історична будівля в Дубні – область, місто чи заповідник, - спадщину минувшини міста безпощадно руйнує час.

Дубенчани кажуть, що синагога дуже скоро завалиться і щезне з лиця міста, як така. Адже її руйнування з кожним днем все більше помітно.

null
 Фото Інформпортал Дубно

Остання негода –  з неділі на понеділок 3-4 -го серпня – розібрала ще частину даху. Нагадаємо, що синагога була збудована 1784 року і є однією з найбільших єврейських святинь у Західній Україні, входить до складу Державного історико-культурного заповідника м. Дубно.

null
 Фото Інформпортал Дубно

Сьогодні у колись величній, оригінальним способом збудованій юдейській святині повністю зігнила підлога, прогнив дах. В приміщення не бояться залітати хіба що голуби.

Тож скоріше всього, що на руїнах Великої синагоги з’явиться черговий маркет, ніж хтось візьметься рятувати єврейську святиню.

Короткий і зрозумілий коментар з цього приводу Інформаційному порталу м. Дубно дав заступник керівника Дубенського історико-культурного заповідника з господарської частини Сергій Гаврилюк:

«Все нормально. Будівля – аварійна. Рятувальники позабирають, щоб на голову людям не попадало».

null
 Фото Інформпортал Дубно

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews