В Рівному згадають, як 30-тисячне українсько-польсько-литовське військо перемогло 80-тисячну армію московитів

08.09.2017 08:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Сьогодні, 8 вересня 2017 року, у Рівному в обласному краєзнавчому музеї о 15-й годині відбудеться відзначення великої історичної події – 503-ої річниці перемоги в битві під Оршею.

Захід відбуватиметься в рамках проекту «Рівне – місто унікальних подій».

null
Князь К. Острозький. Фрагмент з картини невідомого художника 17 ст. Фото з мережі Інтернет

 Князь Костянтин Іванович Острозький (бл. 1460 – 1530) уславився як визначний полководець, сучасники називали його руським Сціпіоном. Після битви під Оршею папський легат у Польщі писав: "Князь Костянтин може бути названий найкращим воєначальником нашого часу, він 33 рази ставав переможцем на полі битви... в бою він не поступається хоробрістю Ромулу"

Зокрема, під час урочистостей презентуватимуть: металеву пам’ятну дошку «Перемога в Битві під Оршею», портрет полководця Костянтина Острозького (автор Юрій Нікітин), історичну книгу «Великий гетьман князь Костянтин Іванович Острозький» (автор Микола Бендюк).

Організатором цього заходу є громадська організація "Слава князів Острозьких. Перемога під Оршею", яка поставила перед собою мету поширити, популяризувати та підкреслити цінність видатної перемоги, яка відбулася понад 500 років тому. А це перемога об’єднаного 30-тисячного українсько-польсько-литовського війська над 80-тисячною армією загарбників московитів, що, як і зараз, прагнули поневолити вільні народи Східної Європи.

null

Воєнні дії напередодні битви під Оршею. Внаслідок московсько-литовської війни 1512-22 років Москва отримала Смоленськ. Місто повернулося до складу Великого князівства Литовського у 1611 році, в часи Сагайдачного. Знову Смоленськ став московським у 1654-му, під час спільних козацько-московських дій на території нинішньої Білорусі. Мапа, подана в "Історичній правді".
 

«Бойовий дух воїнів є визначальним у будь-якій війні. Він формується відчуттям гордості за свою Батьківщину та розумінням її героїчної історії. Наші видатні перемоги, що увійшли у світову історію, піднімають бойовий дух та формують патріотичну хвилю, як військових так і простих громадян. Тому ми зобов’язані популяризувати та закарбувати у пам’яті героїчні сторінки своєї історії. Ми повинні все зробити, щоб українці усвідомили себе нащадками великих славетних воїнів, – а це не тільки представники Козацької доби, як прийнято вважати, – але й великих полководців 15-16 століть, зокрема князя Костянтина Івановича Острозького, що переміг у понад 60-ти битвах , а програв лише чотири», – розповідає Оксана Ігнатюк, заступниця голови ГО "Слава князів Острозьких. Перемога під Оршею".

Сьогодні й справді такі заходи дуже на часі. Коли частина територій нашої держави окуповано, а на сході України вже третій рік поспіль йде війна, ми як ніколи, мусимо знати про історичні джерела нашої наснаги. Щоб згадка про тріумфальні перемоги наших предків додавала нам, нашим воїнам, віри в перемогу. Якщо змогли вони, то зможемо і ми! Організатори події запрошують рівнян долучитися до відзначення цієї важливої історичної події.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews