В суботу в Рівному презентуватимуть проект «Якби не війна»

Тематичні світлини Героїв і розповіді про них у книзі

14.09.2017 13:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

В суботу 16 вересня у Рівному, у виставковій залі міського Будинку культури презентуватимуть фотовиставку та книгу під однією разючою назвою «Якби не війна». Захід розпочнеться о 13-й годині.

В експозиції представлять 122 портрети, які розділені на вісім тематичних блоків: «Кохання і війна». «Жінки на війні», «Війна – це тимчасово. Професії», «Я – є!», «Героїчні мами», «R. I. P.», «Легіонери», «Незламні нескорені невідомі». Виставку доповнить книга книга «Якби не війна», де описані повні історії героїв на світлинах.

«Якби не війна» – волонтерський проект. Книгу можна буде придбати. Кошти, виручені за книгу волонтери спрямовують на допомогу пораненим у шпиталях, родинам загиблих та на потреби хлопцям на передову. Історії бійців записували та створили книгу волонтери Юлія Волкова, Олена Соколовська, Олена Бєлячкова, Тетяна Грубенюк, Євгенія Барилко, Вікторія Павленко.

Виставка пересувна. Її має побачити вся Україна.

У Рівному вона пробуде до 24 вересня. Організатором виставки в Рівному є громадська організація Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини.

null
Творці проекту "Якби не війна". Фото ГО Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини

Фотопроект і книга «Якби не Війна» – це результат титанічної праці команди волонтерів протягом року. Ідея записувати історії кожного пораненого бійця прийшла до дівчат-волонтерок Київського військового шпиталю в грудні 2015-го. Дівчата зрозуміли, що мало просто допомагати захисникам на фронті та в госпіталі. Ще треба, щоб історії сотень українських бійців, яких знають вони, почула вся Україна і навіть весь світ. Що нам є ким пишатись і кого ставити в приклад наступним поколінням. Так із поодиноких записів про конкретних героїв створилася величезна книга на 500 сторінок.

"Тут 122 історії Героїв, обличчя яких можна побачити на світлинах у фотовиставці в збільшеному варіанті. Перегорнете сторінку і побачите фото, з якого на вас буде дивитись усміхнений хлопчина з трохи кирпатим носом і примруженими очима, прочитаєте його ім’я… Перегорнете далі, і на зміну хлопчині прийде дорослий чоловік з посивілими скронями і глибокими зморшками. Можна просто гортати й дивитись фото. Звичайні обличчя звичайних людей…

А коли прочитаєте, то дізнаєтесь, що кирпатий хлопчина ледь не втратив ноги і вчився наново ходити й говорити, а дорослий чоловік оббивав усі пороги, щоб піти на війну, хоча сам він з іншої, мирної країни. Ви побачите Героїв очима людей, які їх знають поіменно та особисто. Це не просто обличчя, це не просто люди, це ті, хто не дає нашим очам бачити страхіття війни. Вони – ті, хто не дозволить нам пережити те, що пережили вони. За кожним обличчям на папері – неймовірна історія життя, героїзму, відданості, любові і жертовності. Це – новітня історія України, свідками якої є ми всі.

Вони різного віку, в них різні звички, вони виросли і виховувались в різних умовах. Вони всі абсолютно різні і, на перший погляд, абсолютно звичайні чоловіки. Та це не так – на цій війні звичайних не було і немає. Це наша гордість, гордість народу, гордість нації! Вони – гарантія того, що за нашими вікнами сміється малеча, а не ревуть танки під ворожими прапорами".

Так пишуть про цю, писану серцем книгу, її укладачі. Нагадуємо: презентовану виставку "Якби не війна" в Рівному можна буде ще побачити до 24 вересня.

null
Фото: Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини

Графік відвідування виставки: щоденно з 10-ї до 19-ої години.

У вихідні дні  - з 12-ої до 17-ої. 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews