Дарина Ясна

Дарина Ясна

журналіст, кореспондент, блогерка

У Дубні підлітки довели свою ровесницю до реанімації

18.09.2017 10:45   Джерело: RvNews
Автор : Дарина Ясна

Побиття підлітками своїх ровесників вже, схоже, стає явищем далеко не поодиноким. Факти жорстокого побиття викладають в мережу та цим хизуються самі ж винуватці злочину. Проте все ж більше подібні факти фіксувалися в південно-східній Україні, а на західній – менше. Ми ж бо на західній пишалися, що ось, мовляв, у нас є культура, традиції, діти чемні й виховані, патріоти, до церкви їх батьки водять.

Проте ось маємо свіжу історію. І де? У княжому місті Дубні, місті з гарними традиціями, історією, письменниками, громадськими організаціями.

Підлітки однієї з дубенських шкіл організували жорстоке побиття й цькування своєї ровесниці. Дитину навіть матір не могла захистити, бо зграя вороже налаштованих підлітків йшла за ними й намагалися як не вдарити, то боляче ображали, вдаючись до брудної нецензурної лексики. Випадок у деталях описує Інформаційний портал м. Дубно.

У дівчинки-підлітка, яку скрізь переслідували, ображали, цькували й били через сильне нервове потрясіння стався судомний напад епілептичного характеру, внаслідок чого вона потрапила в реанімацію, де її із кризи виводили лікарі.

Що такого страшного вчинила дівчинка Юля? Інформпортал Дубно розповідає, що напередодні цих подій дівчинка була в гостях у подруги Насті, де її мама пригощала дванадцятирічних дівчаток грушевою наливкою. І Юля мала необережність поділилася враженнями від візиту до подруги з іншими підлітками. Розповіла, що мама подруги пригощала їх спиртним. От за те, власне, і бита. Розказане передане з домислом та з перенесенням акцентів, як то зазвичай буває, і дійшло до самої Насті та її сестри. Це й стало причиною конфлікту.
Інформпортал Дубно пише, що Юлю дотепер переслідує група підлітків, в основному це діти з неблагополучних сімей – дівчата, які мешкають у центрі міста та хлопці ромської національності.
Дівчинка Настя характеризується як лідер в компанії, доволі агресивна, задиракувата, гостра на язик, показна, тож всю компанію швидко налаштувала супроти Юлі. І стали ту Юлю ловити у кожному закапелку міста: били, обзивали, принижували, телефонували та слали SMS з погрозами. Це тривало не один день, а майже місяць.

«Настя переловила мене в центрі міста разом з хлопцями, обступили в коло і сказала, щоб хтось з хлопців, кому « не впадло» зняв штани переді мною…. Вона намагалася принизити мене. Штурхали. Інші дівчата вимагали в мене вибачення за те, що я на них намовляю, проте це неправда. Ще одного разу переловили за «Рікосом» і дівчата по черзі мене били по обличчю. Я вирвалася, забігла в будівлю неподалік. Мене якась жінка звідти провела на зупинку, подзвонила мамі і вона вже зустріла на зупинці. Але дівчата наздогнали мене слідуючою маршруткою. Матюкали мене і маму», – розповідає про свої біди сама Юля.
Мама Юлі розповіла, що підлітки були настільки агресивними, що не дивлячись на її присутність, матюкалися і грубіянили, погрожували фізичною розправою. Продовжувалося цькування і у дзвінках з погрозами із різних номерів.
«Я вже потім дружила з іншою дівчинкою. Її теж зі мною перестріли і побили. Мені сказали, що якщо я прийду до школи, то мене вб’ють» – розповіла Юля.

1 вересня Юля до школи не прийшла. Бо напередодні свята знань вона потрапила в реанімацію.
Кореспондент Інформпорталу Дубно провела журналістське розслідування і з’ясувалося, що організаторка знущань над Юлею вже змінила декілька навчальних закладів через те, що не змогла знайти спільної мови з дітьми та вчителями. Психолог, яка працювала з Настею у попередній школі, розповіла про випадок, як на свято Миколая Настя поскидала з парт і потоптала подарунки від батьків інших дітей. Після цього конфлікту її й перевели в іншу школу, де жертвою стала Юля.

Дівчина погрожує іншим дітям помстою батька або старшої сестри, гостра на язик та агресивна.
Мама Насті – багатодітна мама-одиначка. Біологічний батько Насті – за тата лише їй та найменшій сестрі. Як розповіли сусіди, батько дуже жорсткий до дівчинки і сильно її карає побоями та залякуванням. В нинішній школі дівчинка навчається лише рік.

«Настя зараз в школі поводить себе не агресивно. Батько привів її посеред минулого навчального року і при мені сказав їй, що це «останній навчальний заклад, а далі буде колонія». При цьому дав їй підзатильника. Мені було неприємно таке спостерігати. В нашій школі вона не зачіпає дітей, тримається осторонь. До вчителів теж не просторікується. Але помічаються погляди з під лоба. Раз, не дотелефонувавшись до батьків, змушена була прийти до них додому. А там застала бруд як в смітнику, брудну постіль… Раз бачила маму в нетверезому стані в місті. Вона матюкала когось голосно. А там же ж дівчаток повна хата! Поза школою Настя спілкується з циганами. На початку літа вона з цією компанією брала участь у побитті випускниці однієї з шкіл. Батьки випускниці не стали звертатися в поліцію, бо ж дівчинці треба було вступати до ВНЗ. Ми стараємося тримати Настю під контролем, але ж багато залежить від сім’ї», – таке розповідає класний керівник.

Як з’ясували в Дубенському відділі поліції, Настя в своїх дванадцять років потрапляла в поле зору поліції вже двічі. Поки що несли за неї відповідальність батьки (штраф від 51 грн., в залежності від ступеню злочину), бо їй ще немає чотирнадцяти. Але вже в чотирнадцять років в разі відкриття кримінального провадження, вона буде відповідальна за свої вчинки і нестиме покарання.
Те, що підлітки вчинили по відношенню до Юлі, кваліфікується як побої та мордування. Хоча мама Юлі ще до поліції офіційно не звертатися, але ймовірно, що звернеться після завершення лікування дочки.
Старший інспектор з ювенальної превенції Мирослава Вжос також констатувала, що в Дубні і за останній рік випадки агресивної, жорстокої, протиправної поведінки серед підлітків почастішали. Злочинність помолодшала. Доходить і до тяжких тілесних ушкоджень.

«Підлітки зараз не зважають на дорослих. Навіть директора під школою можуть послати. І якщо раніше в поле зору поліції потрапляли здебільшого діти з неблагополучних сімей, то тепер і з нібито повноцінних сімей, де є мама і тато, де, на перший погляд, – все гаразд. Це здебільшого підлітки з тих родин, де батьки – на заробітках. На жаль, такі діти згодом, дорослішаючи, чинять кримінальні правопорушення. Ми відвідуємо школи, проводимо бесіди, заняття. Але підтримки від батьків не знаходимо. Зазвичай батьки захищають своїх дітей. У випадку з Настею батьки висновків не роблять і дуже шкода. Вона все частіше попадає в поле зору поліції».

Підлітки, які брали участь в цих розбірках з Юлею –із неблагополучних сімей, де замість ласки – покарання, байдужість, алкоголь, чвари, нестатки і повне духовне зубожіння.
На жаль, що соціальні служби звертають увагу на такі сім’ї лише у тому випадку, якщо про них заявлено зі сторони поліції чи зі школи.

Діти, які цькували Юлю й довели її до реанімації, досі не покарані й не попереджені. У жодній з дубенських соціальних служб вони на обліку не знаходяться, тому що не було документальних звернень.
Тож коли Юлина мама не подасть заяву до поліції, то так триватиме й надалі. Цькуватимуть, якщо не Юлю, то ще когось. Хоча психолог радить батькам бути уважнішими до дітей. Та чи чують батьки ті поради? 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews