Рівненщина: у Миротині чехи відкрили пам’ятну дошку

18.09.2017 22:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Анна Лимич

У суботу в с. Миротин Здолбунівського району приїхав автобус із чеськими гостями для того, щоб разом із місцевими жителями урочисто відкрити пам’ятну дошку із таким текстом: «Село Миротин заснували у 1902 році переважно нащадки чеських релігійних емігрантів. Згодом воно стало центром чеських баптистів на Волині і важливим культурним осередком. Ця будівля була висвячена у 1912 році і служила молитовним будинком баптистів аж до повернення Волинських Чехів на Батьківщину у 1947 році"

І підпис - "Колишні чеські мешканці села і їх нащадки, 2017».

null
Фото Анни Лимич

Задум зробити таку добру справу виник два роки тому в журналіста і письменника Любомира Сазечека, дід якого – уродженець цього села. Посприяв цьому і Миротинський сільський голова Василь Мартинюк. Цікаво, що комуністи у приміщенні колишнього чеського храму зберігали зерно, соціалісти організували клуб, а нині це – непрацюючий Центр народної творчості та дозвіллєвої роботи, адже будівля перебуває в аварійному стані. 

null
Фото Анни Лимич

Очолив чеську делегацію голова релігійної спілки «Екзулант» Ян Бистринін. Кілька слів при відкритті сказав Іржі Донат із Ловосіце, повідомивши, що будинок, в якому тепер школа, належав їхній родині, тут мешкала дочка Карела і Шарлотти Поспішіл – Анна. До речі, публіцист Любомир Сазечек про с. Миротин написав книгу «Mirotín a Český Háj», яка побачила світ у 2015 році.

null
Фото Анни Лимич

 

null
Фото Анни Лимич

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews