У Рівному на місці старого єврейського кладовища встановлять пам’ятний знак

Нині ведуться роботи зі спорудження пам’ятного знака

19.09.2017 06:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

З ініціативи та за кошти єврейської громади міста Рівне на пагорбі зі сторони вулиці Литовської нині ведуться роботи зі спорудження пам’ятного знака, де буде вміщена інформація про те, що тут було єврейське кладовище та будуть вписані імена відомих людей, які були там поховані.

Нагадаємо, що в минулому значну частину мешканців Рівного становили євреї. Їх ховали на північній околиці міста, яку називали «Кавказ». На пагорбі поруч із єврейськими похованнями було православне кладовище, яке в народі називали «Литовське» (за назвою вулиці, яка прямувала до цього кладовища).   

null
На цьому пагорбі у Рівному був єврейський цвинтар. Фото Галини Данильчук

На іншому боці «кавказького пагорба», за ровом, ближче до сучасної вулиці Князя Володимира, було ще одне кладовище, де ховали померлих від інфекційних хвороб.

Єврейське кладовище, як і православне, остаточно було зруйноване наприкінці 1960-х років, коли саме тут розпочали будувати компартійний обком та партійний архів. Від сотень цементних надгробків (мацеви) з текстами на івриті нині залишилось зо два десятки та й ті розбиті, розкидані в різних місцях колишнього кладовища, понівечені, їх викладають як трампліни для стрибків, на них просто сидять, навіть готують шашлики. Ті, хто приходить сюди відпочивати, не задумуються над тим, що це місце вічного спочинку, місце суму. Адже за єврейськими законами руйнувати кладовище не можна до тих пір, поки люди пам’ятають про те, що тут було.

У Рівному живе ще багато старожилів, які пам’ятають як ховали євреїв, бо іудейський звичай поховання суттєво відрізняється від поховального обряду християн. Поховальна процесія за євреєм-небіжчиком йшла дуже швидко, навіть бігла вулицями, що прямували на «Кавказ» – Литовською, Шевченка, Кавказькою, Міцкевича, В’язничною (саме ці вулиці вели до пагорба).

Вже давно громадськість міста висловлювала бажання вшанувати містян єврейської громади, що віками мешкали тут і знайшли свій останній притулок у цій землі.

null
Підготовчі роботи на місці встановлення пам'ятного знаку. Фото Галини Данильчук

Роботи, що зараз проводяться, планується завершити до кінця вересня і відкрити пам’ятний знак, який буде нагадувати усім, хто буде прямувати вулицею Литовською чи вирушить на «єврейку»на пікнік – про місце пам’яті й скорботи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews