Як не стати жертвою інтернет-шахраїв: поради рівненської поліції

20.09.2017 10:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Зважаючи на те, що кількість випадків шахрайства в інтернеті останнім часом збільшилася, а довірливі мешканці області  все частіше потрапляють на "гачок" аферистів та перераховують останнім тисячі гривень, поліцейські оприлюднили правила, яких варто дотримуватися, аби не стати черговим ошуканим.

Опираючись на те, що попит на послуги Інтернет-магазинів та аукціонів унаселення достатній, аферисти часу не гають, а створюють фіктивні облікові записи із товаром або послугами і вимагають від клієнтів передоплату за неіснуючий товар. Фахівці радять бути уважними при купівлі та продажу товарів в мережі Інтернет. Зокрема, звертати увагу на рейтинги продавців (покупців), перевіряти контакти (телефон та електронну пошту), підтримувати двосторонній зв'язок і зберігати історію листування або телефонних перемовин. Основні правила, яких слід дотримуватися користувачам Інтернет-ресурсів:

- розраховуватись зі службою доставки по факту отримання товару (післяоплата) або передавати готівку безпосередньо продавцеві в руки;

- не рекомендовано переказувати кошти на гаманці електронних платіжних систем (це не гарантія стовідсоткової ідентифікації особи користувача (продавця);

- якщо продавець пропонує перерахувати кошти на рахунок однієї з банківських установ, вимагайте від нього копію паспорта, а для Інтернет-магазинів – реєстраційні документи суб’єкта господарювання. Вказані документи потрібні для перевірки відповідності банківських реквізитів даним продавця (шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжність між анкетними даними продавця та власника картрахунку).

Якщо обману уникнути не вдалося і продавець (покупець) не виходить на зв'язок (відключений телефон, ігнорує електронні повідомлення), слід зібрати необхідні матеріали, які дозволять здійснити низку ефективних слідчих дій:

– скопіювати в електронному вигляді або за допомогою копіювальної техніки чек та/або інші документи, які підтверджують оплату;

– зберегти СМС-листування та історію дзвінків з мобільного телефону (бажано зробити скріншоти (миттєві фотознімки екрану) або фото цих відомостей); зберегти історію листування із «шахраєм», скріншоти сайту, соціальної сторінки з його оголошеннями, поштові повідомлення разом із заголовками, будь-які контактні дані афериста та його можливих співучасників: номери телефонів, e-mail, skype або інших профілів спілкування;

– негайно поінформувати поліцію за номером 102. Або ж своє звернення можна надіслати за адресою: http://www.cybercrime.gov.ua/feedback5-ua (офіційний сайт Департаменту кіберполіції Нацполіції України).

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews