Рівненським призовникам: кому можна не йти в армію

23.09.2017 14:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

В Україні 1 жовтня почнеться строковий призов на службу в армію. Як повідомляють у Генеральному штабі, повістки отримають молоді люди віком від 20 до 27 років. Відправляти «строковиків» у зону бойових дій не будуть.

За законодавством на службу призивають юнаків віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію, але на добровільній основі. Уже зараз ЗСУ активно проводять приписну компанію у військкоматах: молодим людям надсилають повістки з проханням з’явиться до військкомату для «уточнення даних».

Солдати служать в армії 18 місяців, молоді люди з вищою освітою – 12 місяців. До слова, цього року Рада змінила правила призову на службу в армію. Так, з лютого цього року Президент своїм указом може сам визначати терміни призову на строкову службу. В пояснювальній записці до документа йдеться про те, що це дозволить «адекватно реагувати на військово-політичні виклики». 

До кінця 2017 в Україні планують переглянути термін проходження строкової військової служби та призовного віку. 

На відтермінування від служби мають право:

ті, хто мають непрацездатну матір або батька, або іншого родича.
Має дитину віком до трьох років.
Самостійно виховує дитину (без матері).
Має двох і більше дітей.
Має вагітну дружину або дружину-інваліда.
Є сиротою.
Має тимчасові проблеми зі здоров’ям.
Якщо брат служить в цей же час в армії.
Молодший 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою.
Вчителям (на весь період роботи за фахом).
Медикам (на весь період роботи за фахом).
Священикам (на весь період роботи за фахом).
Поліцейським (на весь період роботи за фахом).
Підозрювані у кримінальних злочинах.

Хто може отримати звільнення від призову в армію?

Непридатні за станом здоров’я.
Молоді люди старші 27 років.
Ті, які отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ.

Як будуть шукати призовників, і що загрожує за ухилення?

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, насправді ухильниками «світить» умовний термін. При цьому адвокат зазначає, після закінчення умовного терміну судимість знімають.

Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Згідно з законом про військову службу, призовникам призначена одноразова матеріальна допомога в розмірі двох мінімальних зарплат (2900 гривень). Крім того, матеріальна компенсація призначена, якщо під час служби солдат загине (гроші отримають батьки), або отримає інвалідність.

Відповідно до закону, роботодавці зобов’язані повідомляти військкомати про своїх співробітників призовного віку. (Ч. 4 ст. 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03. 1992 року № 2232-XII).

Відділ кадрів за законом може приймати на роботу співробітників з військовими квитками або тимчасовими посвідченнями. Якщо ж на роботу взяли молоду людину без приписного або військового квитка, доведеться заплатити штраф від 17 до 51 гривні.

Згідно з інструкцією Міноборони щодо організації ведення військового обліку, роботодавці повинні «постійно взаємодіяти з відповідними військкоматами з питань термінів та способів звірки даних особових карток, списків військовозобов’язаних, списків призовників з обліковими даними військкоматів».

За матеріалами zik.ua/news


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews