У Рівному в рамках кінофестивалю «Місто Mрії» показали білоруське кіно

25.09.2017 22:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Вже вдруге у Рівному буде Міжнародний кінофестиваль «Місто Mрії». В рамках цього цікавого і нового для Рівненщини фесту 25 вересня у Рівненському краєзнавчому музеї розпочались Дні білоруського кіно. До Рівного приїхали кінематографісти студії «Білорусьфільм», які є членами журі фестивалю Юрій Ігруша та Ольга Кременецька.

null
Юрій Ігруша та Ольга Кременецька. Фото Зої Заболотної

У музейній залі милозвучно зазвучала білоруська мова, яка усім зрозуміла, як і українська для гостей з Білорусі.

Кіномитці з сусідньої держави розповіли про свої творчі знахідки, проблеми і плани.

null
 Фото Зої Заболотної

З гарним привітанням виступили голова Рівненського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання «Білорусь» Микола Пашкевич, директор Рівненського міжнародного кінофестивалю «Місто мрій» Віктор Булига, зазвучала неперевершена пісня рівненського лірника Андрія Ляшука, який добре знається на білоруській народній культурі.

null
Фото Зої Заболотної

Поліські і білоруські пісні виконали учасники студентського гурту «Джерело» (керівник Раїса Цапун).

null
Лірник Андрій Ляшук.  Фото Зої Заболотної

 

null
Ф/а "Джерело. В центрі Раїса Цапун.  Фото Зої Заболотної

Присутнім були показані два документальних фільми. Зокрема, фільм «Першадрук» – це прем’єрний показ стрічки, яка була знята до 500-річчя білоруського друкарства. На 40 хвилин зал поринув на пів тисячоліття в минуле і йшов слідом за просвітителем ХVІ ст. Франциском Скориною від білоруського Полоцька європейськими культурно-освітніми центрами: Краковом, Прагою, Варшавою, Берліном, Вільно… Разом з ним друкував аркуш за аркушем вічну книгу «Біблію» і «Псалтир»…

null
 Фото Зої Заболотної

Фільм покликаний розповісти про піонера білоруського книгодрукування, одночасно показав чудові міста з неперевершеною середньовічною архітектурою – готичні храми, вузенькі вулиці, замки і камінні вежі. Фільм цікавий за змістом і красивий за формою, що свідчить про чудову операторську і режисерську роботу.

null
 Фото Зої Заболотної

Другий фільм, який представили рівнянам гості із Білорусії, – «Фауст Радзивилла». Фільм про князя Антонія Генриха Радзивилла, польського магната і композитора, який написав музику до геніального твору Гете «Фауст». Автори фільму поєднали документалістику і акторську гру, правдиві факти і легенди, що додало фільму загадковості, містичності і відповідно захопило глядача.

Кожен з присутніх на цій творчій зустрічі, очевидно, відчув, що нам сьогодні не вистачає хороших документальних фільмів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews