Галина Данильчук

Галина Данильчук

Краєзнавець, музейний працівник, вільний журналіст

Пам’ятка архітектури у стилі «модерн» у Рівному зникає на очах. Чи почує підрядник громадськість?

29.09.2017 23:51   Джерело: RvNews
Автор : Галина Данильчук

Вже декілька років на вул. 16 липня на очах рівнян руйнується одна із найцікавіших у архітектурному вирішенні будов початку ХХ ст. – будинок за № 87. А за останні дні рівняни обурились тим, що на фасаді будівельники почали оббивати стару штукатурку й елементи декору, що і характеризують архітектурну цінність будинку.

null
 Фото Галини Данильчук

Нагадаємо, що цей будинок був споруджений в час, коли в Європі саме набирав обертів новий стиль в архітектурі – модерн (сецесія), який вирізнявся плавністю, пластичністю, декоративністю форм. Основними його елементами є використання стилізованих квітів, язиків полум'я, хвилястих ліній, запозичених у природи.

null
 Фото Галини Данильчук

Модерн постав як мистецтво молодих людей, і його стали використовувати при будівництві особняків, вокзалів, банків. Архітектурні пам'ятники, створені у стилі «сецесія», внесені до світової спадщини ЮНЕСКО. Будинків у стилі модерн у Рівному лише два. Це Будинок Вчених, що на вул. С.Петлюри і ось цей, постраждалий у наш час.

null
 Фото Галини Данильчук

Має будинок «модерн» на вул.16 Липня й історичну цінність. У 1930-і рр. певний час на другому поверсі цього розкішного особняка розміщувалась Українська приватна початкова школа ім. Гетьмана Мазепи, яку містяни називали «мазепинка». А з 1959 року 27 років поспіль тут працювала Рівненська художня школа, яку закінчили тисячі талановитих дітей, а серед них і ті, які стали відомими художниками.

null
 Фото Галини Данильчук

З 1986 року в будинку знаходився обласний військкомат. Після військкомату власником будинку-старожила став Рівненський окружний адміністративний суд. І одразу розпочались ремонтно-реставраційні роботи. З’явились риштування, огорожа, зняли дах, почали виймати старі дерев’яні вікна і… на цьому роботи завершились. Чи то гроші закінчились, чи щось пішло не так. А далі дощі, сніги і вітри почали шматувати той модерн так, що столітня ліпнина стала тріскати, відламуватись, а то й відпадати геть. Будівельники з часом добудували ще один поверх і з’явився зрештою дах.

null
 Фото Галини Данильчук

А от вже два дні як почалась інтенсивна робота по оббиванню штукатурки і ліпнини. Небайдужі рівняни забили тривогу.

null
 Фото Галини Данильчук

Очільник Рівненського управління культури Тарас Максименко, художник, архітектор і громадський активіст Віктор Гвоздинський звернулись до замовників і виконавців ремонтно-реставраційних робіт за роз’ясненням по суті справи.

null
null
 Фото Галини Данильчук

Адже цей об’єкт буде обов’язково включений в новий опорно-архітектурний план Рівного і має стати пам’яткою архітектури і історії. Та й у листі, який 8 лютого 2017 року був надісланий Рівненською філією державного підприємства «Діпроміст» в. о. голови Окружного адміністративного суду Л. А. Жуковській гарантовано, що «проектом реконструкції приміщення по вул. 16 Липня, 87 ліпка на фасаді та інші елементи, що представляють архітектурну цінність, зберігаються. У випадку можливого пошкодження під час реконструкції вказані елементи будуть відновлені».

null
 Фото Галини Данильчук

Виконроб Олександр Ющук пояснив, що за час нищівної атмосферної (й, очевидно, що не тільки!) руйнації декоративні елементи ліпнини зазнали сильних пошкоджень, а в багатьох місцях просто відпали від стін.

null
 Фото Галини Данильчук

Він завірив представників громади і очільника Управління культури, що будівельники дотримуються усіх норм і умов виконання реставраційних робіт.

null
 Фото Галини Данильчук

Усі елементи оздоби фасаду будинку скопійовані і будуть виготовлені аналогічні та встановлені на місці оригіналів після проведення штукатурних робіт. Завірив, що зовнішнього утеплення стін пінопластом проводити не будуть.

null
 Фото Галини Данильчук

Будемо вірити, що фасад столітнього будинку все ж буде відновлений за оригіналом, але й будемо уважно слідкувати за цими роботами, бо місто вже зазнало чимало неповторних втрат своєї культурної спадщини.

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
Будинок до реставрації.  Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews