Назар Приходько

Назар Приходько

журналіст, блогер

Час почати «розмотувати кабелі»

19-го вересня 2017-го року СБУ нагрянула з обшуками до київського офісу оператора магістрального зв’язку «Євротранстелеком».

03.10.2017 12:11   Джерело: RvNews
Автор : Назар Приходько

Розпочнемо з того, що до цієї вищенаведеної дати, серед звичайних клієнтів різноманітних операторів зв’язку, себто споживачів – мало хто взагалі чув про таку компанію, а тут одразу СБУ, обшук, ще й стаття не багато не мало 258-3 КК України (створення терористичної групи або терористичної організації). «Грім серед ясного неба», але давайте спробуємо розібратися, чому так сталося і «звідки ноги ростуть».

За свою 11-ти річну історію (принаймні на сайті компанії вказано, що за рішенням НКРЗІ № 384, її внесено до реєстру операторів 28.09.2006), «Євротранстелеком» проклав близько 6000 кілометрів лінійно-кабельних споруд. Погодьтеся – показник ДУЖЕ солідний, при тому, ці лінії окрім України прокладено до Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, Австрії, Німеччини, Нідерландів та Росії. До цих країн ми повернемось трохи пізніше та в іншому контексті, але хочу привернути вашу увагу до вкрай важливої деталі: окрім вищеперерахованих країн, в Україні, де цих ліній найбільше, вони прокладені до Криму та Донбасу.

І отут випливає найважливіше: після анексії Криму та окупації Росією окремих районів Донецької та Луганської областей – трафік зв’язку туди не тільки не припинився, а й набув «цікавої» конфігурації. Наприклад в Криму після того, як НКРЗ виявила, що «Євротранстелеком» надає трафік на номери, які заборонено обслуговувати, а Вищий Адміністративний Суд став на бік «Євротранстелекому» – останній вирішив підстрахуватися і розпочав продаж кримських ліній РОСІЙСЬКИМ компаніям.

На окупованій частині Донбасу ситуація ще простіша – трафік туди як йшов, так і йде, підживлюючи колабораціоністські та окупаційні медіа-ресурси та оператори зв’язку, такі як сайти «ради міністрів» «ДНР» і «ЛНР», а також мобільний оператор «ДНР» «Фенікс»…

Звісно, можна поставити питання СБУ з приводу «вчасності» їхнього візиту до київського офісу компанії на четвертому році війни, але треба копнути глибше, і зрозуміти, чому так сталося. 

Справа в тому, що «Євротранстелеком» почав прокладати кабелі задовго до набуття ліцензії у 2006-му, а ще за часів другого терміну президентства Леоніда Кучми. Більшість ліній тоді було прокладено під залізничними коліями, а хто був тоді міністром транспорту та зв’язку? Правильно – Кирпа, який після Помаранчевої революції «двічі застрелився»… Маю думку, що через справу «Євротранстелекому» в тому числі, занадто багато Кирпа знав. Занадто багато. Менше з тим, головний висновок – «Євротранстелеком» – це чергове дітище Кучми, з якого Леонід Данилович мав і має солідний зиск. Та Кучма – не єдиний гравець у цій складній та брудній грі.

Повертаючись до країн, де прокладені кабелі «Євротранстелекому», хотів би зупинитися на Австрії. Так, саме на цій маленькій альпійській країні, а не на Росії, як могло б здатися на перший погляд. Саме в Австрії проживає громадянин Юрій Максаков, генеральний директор «Євротранстелекому», за сумісництвом – громадянин Росії (куди ж без неї?) і саме він зараз займається продажем ліній оператора в Криму.

Що ж, таким чином можна тільки гадати, які сили задіяні навколо «Євротранстелекому», що ані СБУ, ні НАБУ, ані ГПУ не здатні затиснути компанію в лещатах Закону. До речі, про ГПУ: подейкують, що очільник київського офісу, куди, як вже говорилося, наприкінці вересня прийшла СБУ, Володимир Щербак – вже заручився підтримкою вищих чинів відомства, не виключено що й самим Луценком.

Вся ця ситуація була висвітлена українськими ЗМІ доволі мляво, але через вищеперелічені факти – стає зрозуміло чому. Якщо почати, так би мовити, «розмотувати кабелі», то можна вийти на дуже багатьох осіб, яких в народі називають ділками та бандитами, а офіційна їхня назва – олігархи, яким підконтрольна більшість українських ЗМІ. Та я цю ситуацію «копатиму» й далі, адже в епоху інформаційних технологій, а у випадку з Україною – під час війни, нехлюйське ставлення до інформаційної безпеки може призвести до непоправних наслідків для усієї Держави і вірус «Petya A» здасться не більш ніж забавкою хакера-аматора в батьківському гаражі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews