Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

«Олег, винеси козла!» – як маркер депутатського культурного рівня

07.10.2017 23:24   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Після останніх сутичок у Верховній Раді у мережах активно обговорюють культуру народних обранців. Не могло пройти непоміченим, як 5 жовтня народний депутат України, дружина Генпрокурора Ірина Луценко, у досить відвертій манері, радила своєму колезі з БПП Олегу Недаві викинути із сесійної зали депутата Юрія Левченка.

Словесна перепалка трапилась під час намагання заблокувати голосування щодо законів, які вводять в українське законодавство Мінські угоди. «Олег, винеси козла на фиг!» –  кричала депутатка із зали російською мовою.

Відео з мережі Інтернет

Ці слова та те, в якій манері вони вимовлені, тележурналістка телеканалу «Еспресо» Мирослава Барчук назвала культурним маркером.

«Ось у цьому відео, де Ірина Луценко кричить смотрящєму Юри Єнакієвського «Олег, винєси козла! Недава..! Винєси козла! Винєси єго нафіг!» вражає не політика, там все зрозуміло. І про Неваду, і про БПП, і про ідіотизм з димовою шашкою.
Найбільше вражає манера. Особливо жест рукою, зверніть увагу. Там все, вся людина: її ставлення до світу, культурний бекґраунд, вулична манера «розрулу», базарна вульгарність у кожному рухові. 
Це як вірус всередині нейрону, його неможливо виправити круговою підтяжкою чи філерами. Ти його Шанеллю, ти його Версаче, а воно лізе і лізе.
Це як рот Януковича – що б він не говорив, якщо вимкнути звук, то завжди виглядає, що рот каже «Й.б твою мать» – написала Мирослава Барчук на своїй сторінці Фейсбук.

null
Фото з мережі Інтернет

Що тут скажеш? Так буде доти, допоки українці не забезпечать головний принцип у доступі до влади, який вчені називають терміном «циркуляція еліт». Еліти мають оновлюватися з низів народу постійно. Ця циркуляція - це як циркуляція крові в живому організмі. Де блок, де згущена застояна кров, де нема оновлення, - там застій, тромб, криза і смерть.

Так і в суспільному організмі. Живий притік свіжих сил, свіжої народної думки, ініціативи, ідей – без цього, без плідного діалогу, немає розвитку.

А в нашій країні цей притік блокується корумпованістю верхів, законами, які пишуться під них самих. Тому й маємо такі ганебні речі, як купівля голосів у Верховній Раді та купівля голосів на виборах.

Нарікаючи на кухнях на погане життя, клянучи нечесних політиків, нам, українцям, варто затямити, що нічого й не зміниться, допоки буде кругова порука - і кум, сват, свата брат, жінки подруга й інші любі друзі будуть при владі. Буде лиш отакий цирк, на який вже як на буденне, звичне явище споглядає весь народ.

Буде застій у політиці, в депутатській діяльності й виявлятиме себе в конкретних особах отака "культура". Суспільство має право обирати до верховного органу влади кращих представників народу.

Та це станеться лиш тоді, коли народ вийде з позиції збідованого прохача й запобігливого плебея. Коли не буде байдужим, а стане в активну позицію захисту своїх законних громадянських прав та обиратиме депутатів не за гречку, не за гроші й обіцянки, а справді за високу професійність, моральність, порядність і найкращі людські якості.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews