Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Пам'ятник «Просвіті» у Рівному: і страшно, і сумно...

18.10.2017 06:30   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Про щойно відкритий на Покрову пам’ятник у мережі стали висловлюватися рівняни – музейні працівники, художники – інтелігенція Рівненщини.

 
null
null
Фото Галини Данильчук

«Так і хочеться вигукнути: «Що це? Це пам'ятник нашій українській "Просвіті"? Навіщо так поглумилися над прекрасним поколінням українців - інтелігентних, красивих, освічених... Ви бачили фото просвітян 30-х? Наші рівненські учні Української гімназії – краса нації!

А це що таке виліпили з незрозумілого матеріалу, який за два дні після відкриття почав сипатись тим набілом, що його помастили… Що це за символ – худий, змучений, із заплющеними очима, з якоюсь пов'язкою на бедрах? Якщо це янгол, то й за нього образа бере... А поруч лавочки-закарлючки і 5 східців, що сікось-накось поставили...

Можливо й красиво відкрили пам'ятник на Покрову, але це не стане окрасою ні парку, ні міста, ні достойною пам'яттю просвітянам... І це не лише моя думка... Наслухалась сьогодні ще більш неприємних емоцій від художників і просто рівнян...»

null
Фото Галини Данильчук

Так висловилась про новий пам'ятник рівненська краєзнавиця, людина, яка чи не найкраще знає наше місто, його історію, - Галина Данильчук. Вона розповіла, що їй телефонувало чимало різних людей і у всіх така ж думка: пам’ятник таки недолугий.

null
Фото Галини Данильчук

– Мені дзвонила Олена Ковальчук, а їй художники Валерій Войтович, Леся Яновська... Краще таке було не ставити.. Зібрались би собі, поспівали, згадали б яка була "Просвіта" та й годі... А то з помпою відкрили якесь недо...

І рівняни не забарились написати в мережі свої думки. Тарас Годун написав, що це схоже на пам’ятник жертвам Голокосту. І таки так. Чи може така виснажена людина високо тримати факел? І навряд чи кого запалить на якусь звитягу.

null
 Фото Галини Данильчук

 "У мене виникли такі самі враження. Коли підійшов ближче, зразу промайнуло - ніби я біля меморіалу жертв ... голодомору, голокосту... Зморена, вихудла, з кострубатим обличчям, понівеченими кінцівками чи то жінка, чи то якесь інопланетне творіння... Просто жах і ганьба всім: скульптору, архітектору, теперішнім "просвітянам", що відкрили це жахіття, яким хіба що можна лякати п'яниць у центральному парку та маленьких дітей: "Он дивись - Бабай!" - написав викладач гімназії Віктор Мисан.

Важко сказати, що мав на увазі автор пам’ятника, може наміри й мав благородні та не вийшло. Але ж де очі? Якщо не фахівці в мистецтві чогось не розуміють, то має ж бути якась художня рада? Мали б когось спитати і мав би хтось сказати, що таке не варто ставити у парку, де є справді високохудожні роботи паркової скульптури (зліва біля МБК) й не тільки дерев’яні.

null
 Фото Галини Данильчук

Мені ж болить Теодозія Бриж, так незаслужено забута наша землячка. Яка у неї паркова скульптура! Скільки-то робіт стоїть не реалізованих високомистецьких у майстерні та музеях, припадають пилом так і не відлиті в матеріал. А у Рівному немає грошей, аби бодай одну скульптуру нашої землячки поставити в парку. А хтось лобіює по кабінетах отаке недомистецтво й за це йому платять. Сумно.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews