Виставка «Три визвольні війни. Три революції» в Острозькому краєзнавчому музеї триватиме до кінця року

21.10.2017 00:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

Нещодавно в одній з експозиційних зал краєзнавчого музею Державного історико-культурного заповідника Острога відбулося відкриття виставки «Три визвольні війни. Три революції». Подія організована з нагоди свята Покрови Пречистої Богородиці, 75-ї річниці створення Української повстанської армії (УПА), Дня Українського козацтва та Дня захисника України.

Презентувала виставку завідувач відділу історії заповідника Марія Данилюк. Вона зробила короткий екскурс історією визвольних рухів українського народу ХХ–ХХІ ст., розповіла про місце Острога у боротьбі за власну державність та закцентувала увагу школярів на найцікавіших експонатах.­

null
Фото Інни Собко

– В експозиції представлені автентичні речі з фондів заповідника, які наочно ілюструють історію боротьби за власну державність впродовж двох століть, – наголосила Марія Миколаївна. – Відвідувачі замку князів Острозьких мають нагоду побачити оригінальні документи діяльності «Просвіти» в Острозі в часи Української народної республіки (УНР), штемпель печатки Острозької чоловічої гімназії з гербом УНР.

Часи Другої світової війни презентує жовтневий номер газети УПА «До зброї» 1943 року, яка ймовірно друкувалась в Острозі, агітаційні та вітальні листівки, каска з тризубом воїна повстанської армії, яку було віднайдено у навколишніх лісах, трудові книжки жителів Острожчини, яких під час війни було вивезено на роботи до Німеччини, нашивки з написом «OST» та багато іншого. Не менш цікавими є реконструкції солдатських кітелів того періоду, які виготовив Сергій Музичук. Значна частина експозиції присвячена висвітленню Революції Гідності та подіям на Сході України. Центральну частину виставки займають особисті речі, фото, зброя учасників АТО, які військові передали для музею. Особливу увагу викликає червоно-чорний прапор із Зіркою Давида, який заповіднику передали бійці Єврейської роти Правого сектору, які зараз захищають територіальну цілісність нашої держави від російського агресора.

null
Фото Інни Собко

На захід завітали старшокласники НВК «Острозька ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» зі своїм вчителем історії, керівником науково-краєзнавчого об’єднання старшокласників «Спадщина» Ларисою Конончук та капелан, протоієрей, настоятель храму в с. Кутянка Острозького району, о. Олександр Дячук, який у 2014 – 2015 роках перебував у зоні антитерористичної операції (АТО).

null
Фото Інни Собко

Після презентації експозиції, Марія Данилюк запросила до слова отця Олександра. Для початку священик розповів школярам історію відзначення свята Покрови Пресвятої Богородиці та наголосив на важливості роботи капелана. Старшокласники, затамувавши подих, слухали спогади отця Олександра про його перебування в АТО, про небезпечні ситуації, які могли коштувати життя, про військових, розмови з місцевим цивільним населенням, про продовження співпраці й допомогу військовим та багато іншого. Свою розповідь капелан підкріплював фото та відеорядом, матеріали до яких були зроблені під час його перебування в АТО.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews