В пам’ять про німецького друга Волині Ніколауса Арндта

У Рівному на будинку № 5, що на вул. Пушкіна, встановили меморіальну дошку.

26.10.2017 08:02   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

22 роки тому, у 1995-му, на цьому будинку урочисто відкрили меморіальну дошку з написами українською й німецькою мовами, яка завжди буде нагадувати рівнянам, що на цьому місці до 1940-х років знаходилась німецька кірха (євангельсько-лютеранська церква), а її прихожанами були волинські німці, які жили в нашому місті. Тоді, на урочистому відкритті цього пам’ятного знака був присутній і Ніколаус Арндт, який представляв історичне товариство «Волинь», що діяло в Німеччині.

null
Меморіальна дошка в пам'ять про Н. Арндта. Фото Г. Данильчук

Н. Арндт народився у Рівному в 1928 році, потім жив в с. Користь Корецького району (там була німецька колонія). У 1940 році з родиною виїхав до Німеччини. Закінчив архітектурний факультет Технічного університету в м. Вюрцбург. Німець за походженням, він назавжди залишився волинянином, віддаючи батьківщині свого дитинства талант краєзнавця-дослідника, енергію організатора, що спонукало його до створення у ФРН товариства «Волинь» у 1975 році, редагування науково-історичного збірника «Волинські зошити». Він є автором і редактором двотомника науково-біографічних нарисів про історію своєї родини на Волині. З 1994 року Н. Арндт був головою товариства «Волинь».

Ніколауса все більше стали називати Миколою, а у Рівному в нього все ширшим ставало коло друзів, особливо серед краєзнавців, журналістів, вчителів, лікарів. Арндт у 1991 році організовує першу поїздку 96-ти школярів з Рівненщини до Німеччини, де вони вперше знайомляться з європейським життям і мають змогу оздоровитись. Цим дітям зараз вже під 30, але у їхньому житті була перша цікава подорож до Європи, яку вони пам’ятають досі. Реальною була допомога медичним закладам Рівненщини обладнанням, медикаментами. Активна подвижницька діяльність Ніколауса – це й організація наукових краєзнавчих конференцій в Німеччині, де домінуючим словом було «Волинь». Його домівка в Німеччині була завжди відкрита для друзів з Рівного.

null
Фото Г. Данильчук

І ось нині, через рік після його смерті, на старій рівненській вулиці, в історію якої вписана і лютеранська церква, яка збирала на молитву волинських німців, встановлена скромна пам’ятна дошка: «На пошану уродженця м. Рівне, голови краєзнавчого товариства «Волинь», письменника, архітектора, мецената, будівничого мостів між народами Миколи Арндта – Nikolaus Arndt».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews