До 500-річчя Реформації: виставка, яка об’єднала протестантські церкви

28.10.2017 07:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

27 жовтня в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки «Реформація: від витоків до сьогодення».

Протестантські течії християнства, які беруть свій початок із 1517 року від доктора теології Віттенбергського університету Мартіна Лютера, мають глибоке коріння й на Рівненщині. Найбільш трагічною була історія протестантських церков за часів радянської влади, яка безцеремонно розправлялася з християнами цих конфесій, переслідуючи сім’ї віруючих, віднімаючи від них права бути повноцінними громадянами країни, принижуючи морально, організовуючи публічні судові розправи.

Фактично протестантизм змушений був йти в підпілля. Місіонерство й проповідництво прирівнювалось до антирадянської пропаганди. Свої духовні потреби християни протестанти змушені були здійснювати таємно. Церква вистояла і не зламалась, незважаючи на страшний тиск, знущання й покарання.

Свобода совісті, як норма демократії, сьогодні в Україні є недоторканною. І виставка, яку створили спільно науковці краєзнавчого музею та РДГУ, представники багатьох протестантських конфесій, що зареєстровані у Рівному, є наглядним цьому доказом.

null
Фото Галини Данильчук

Експозиція висвітлює історичну ретроспективу протестантизму за 500 років. В чорно-білих світлинах, документах, книгах, предметах з молитовних будинків розкрита історія різних церков і окремих діячів протестантської течії християнства.

Виступаючі на відкритті виставки підкреслювали, що тема Реформації є однією із маловідомих сторінок нашої історії. На жаль, у суспільстві й досі існують викривлені поняття про ці релігійні громади. Надто довго радянською ідеологією нав’язувались суспільству негативні думки про віруючих, використовувались поняття «штунди», «сектанти», «опіум для народу», вигадувались різноманітні нісенітниці, які висвітлювали діяльність релігійних громад, як протизаконні.

null
 Фото Галини Данильчук

Був час, коли придбати релігійну літературу, основну книгу християн «Біблію», було просто неможливо. Книги таємно ввозились в СРСР із-за кордону. В разі, якщо на кордоні когось затримували зі Святим Письмом, того чекало покарання.

null
 Фото Галини Данильчук

Родина Дятликів, які мешкають у с. Корнин Рівненського району, у 1980-і роки спромоглася створити підпільну примітивну друкарню і там потайки вночі вони друкувалася аркуш за аркушем Біблія аж до початку 1990-х.

null
 Людмила Шахматова, науковий співробітник Рівненського краєзначого музею. Фото Галини Данильчук

Сім’я була багатодітною і в разі, якщо б дізналась про таку діяльність влада, на батьків чекала б в’язниця. Але і батько, й старші діти були задіяні в цій праці й книги виходили з-під їхнього станка та розходились по сім’ях.

null
 Фото Галини Данильчук

Тепер Микола Садонович Дятлик, якого рівняни знають як прекрасного видавця, передав всю цю підпільну типографію до музею. А під час презентації виставки показав майстер-клас по друкуванню книжок.

null
М. С. Дятлик.  Фото Галини Данильчук

Виставка працюватиме впродовж місяця. Її організатори обіцяють провести в музеї декілька презентацій окремих протестантських конфесій, де можна буде дізнатись їх правдиву історію, задати запитання, поспілкуватись.

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Л. Ю. Галуха – кандидат історичних наук, релігієзнавець, РДГУ. Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews