Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Факт чи традиція: польські копи майже добу знущалися над роздягнутою українкою

29.10.2017 12:35   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Польщу нині ми вже сприймаємо навіть не як зарубіжжя, а так, як найближчу країну-сусідку, куди можна поїхати попрацювати, без жодних проблем організувавши собі цю поїздку. Випускники наших шкіл масово виїздять до Польщі здобувати освіту. Вивчати й знати польську мову стало правилом нашого часу.

Та все ж чимало наших співвітчизників стикається в сусідній державі із не завжди доброзичливим ставленням до українців. Чимало старих історичних образ через Волинську різанину сидить у головах наших сусідів. Зробив свою справу і сумнозвісний фільм «Волинь», в якому показують, як звіроподібні українці ріжуть польських дітей.

Після цього чимало сталося прикрих подій – живих фактів приниження гідності українців через їх походження та навіть знущання поляків над українцями на кордоні чи і в самій Польщі. Так, у Варшаві українця прикували до трамвая. А в польському місті Барлінек власник одного з супермаркетів почепив табличку з попередженням, що кожного громадянина України перевірятимуть після сплати за покупки.

Сьогодні в мережі появилася нова вражаюча новина: у Вроцлаві поляки знову продемонстрували своє ставлення до наших співвітчизників. Польські копи без будь-яких пред'явлень звинувачень протримали 21-річну українку у відділку майже добу, роздягнувши її догола буцімто для обшуку та знущаючись над нею. Про це пише портал «Знай.ua», посилаючись на польське видання Gazeta Wyborcza.

У поліцію звернувся місцевий житель, який поскаржився, що дівчина вкрала у нього мобільний телефон, пише Gazeta Wyborcza. Як згодом з'ясувалось,  українка – мала взаємини з поляком, який у такий спосіб вирішив помститися колишній коханій.

Громадянку України доставили до комісаріату, де протримали майже добу без будь-яких пояснень. Більш того, за словами потерпілої, її принижували та змусили двічі повністю роздягнутися для обшуку. Представники поліції лякали її депортацією, один з поліцейських кричав, що  «не хоче українців у Вроцлаві».

Протримавши дівчину до ранку наступного дня, її відпустили без будь-яких пред'явлень звинувачень. Представник Нижньосилезької поліції Павло Петриківський в розмові з журналістами підтвердив факт затримання і зазначив, що все відбувалося в рамках закону. Однак дівчина вже знайшла адвоката і збирається вимагати відшкодування моральної шкоди.

Це не перший випадок, коли в сусідній Польщі принижують людську гідність українців. Проте, нічого гріха таїти, трапляються непоодинокі випадки, коли наші співвітчизники не поводять себе у Польщі належним чином. Так, нещодавно українець в стані алкогольного сп'яніння вчинив смертельну ДТП. Раніше у польському селищі Курів українського заробітчанина затримали за звинуваченням у вбивстві місцевого жителя. Подібна національна мітка є і щодо росіян чи інших національностей.

Але дуже прикро усвідомлювати, що наших співвітчизників у сусідній Польщі вважають злодіями і під це правило підганяють усіх українців. Не одну розповідь доводилося вже чути від тих, хто перетинав польський кордон, як брутально, зі зневагою, як до народу нижчевартісного, польські митники перевіряють речі та документи в українців.

Опираючись на розповідь дочки моїх знайомих, скажу, що наші діти – українські студенти в Польщі - чи не кожен відчув певну до них упередженість через їхнє походження. Іноді варто тільки заговорити. Тож намагаються так оволодіти польською, щоб місцеві не вчули акценту, бо як дізнаються, що ти з України, відразу з’являється недовіра, через яку нашим співвітчизникам важко знайти роботу згідно своєї освіти і здібностей.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews