В Острозі обговорюють нову книгу Братів Капранових, яку вони днями презентували

14.11.2017 09:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Нову книгу «Майдан. Таємні файли». брати Капранови презентували  у Національному університеті «Острозька академія» 7 листопада.

Книга вийшла друком у київському видавництві «Нора-Друк». Про це розповідає Район. Острог.

null
 Фото Острог. Район

Роман-дослідження визнаних письменників покликаний подати об’єктивні історії того, що відбулося там, за лаштунками Майдану, під час дій 2013-2014 років, повідомялє сайт Національного університету «Острозька академія».

«Час іде, ми все потроху забуваємо. На Майдані ми так чи інакше були всі. Але хтось із вас може сказати, що знає, що там відбувалося?», - коментували Капранови.

null
Фото Острог. Район

«Майдан — це не просто місце столиці. Це процес. Процес, який відбувався і на сцені, і за сценою, і в профспілках, і на Банковій, і у Львові, і в Харкові, і в Криму. Це все Майдан. І немає людини, яка була б одночасно в цих усіх точках і бачила все важливе, що там відбувалося. Тому ми вирішили, що розказати правду про Майдан можуть люди, які в потрібний момент були в потрібному місці», - зауважив Віталій Капранов.

Ідея створення роману народилася під час програми журналістських досліджень «Брат за брата», де брали участь письменники. Жанр був для них новим, проте саме телепрограма запалила в них бажання подати в одному творі правду про Майдан, його витоки, Революцію Гідності, про те, кому Майдан був вигідний, про, зрештою, постмайданський період.

Класичне розслідування, «журналістський продукт» трансформувалося в щось, що письменники називають «фільмом», у своєрідний письменницький продукт, де в центрі поставлено людину, свідка описаних у тому чи тому файлі ситуацій. Власне, саме тому у книзі замість звичних розділів натрапляємо на файли.

Свідків обирали за критерієм не просто їхньої присутності «в потрібному місці в потрібний час» — брати Капранови керувалися думкою знайти тих, хто зможе сказати правду, тих, хто за рахунок Майдану нічого не заробив.

Усього в процесі розслідувань було опитано 21 свідка. «Наші розмови зі свідками відбувалися в неформальних обставинах, іноді навіть за чаркою. Ми згадували разом». Автори були здивовані, що жоден із учасників розмов із часом не відмовився від наданих свідчень.

null
 Фото Острог. Район

Загалом, брати Капранови вважають свою нову книгу оптимістичною, наголошуючи, що останній розділ ще більше зміцнює цю оптимістичну ноту усіх текстів. Наприкінці видання містяться порожні сторінки з надписом «Мій Майдан». На білих аркушах потрібно записати, чим є Майдан для читача книжки, що він робив під час Майдану і який його внесок у нього. Потім примірник потрібно передати онукам — аби в тих не складалося враження, мов наша незалежність упала нам та їм із неба.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews