У Рівному книгу про життєву дорогу своєї матері написав Чеслав Хитрий

Рівненський журналіст і краєзнавець

14.11.2017 11:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

В затишній залі Арт-майстерні Георгія Косміаді відомий рівненський журналіст і краєзнавець Чеслав Іванович Хитрий презентував свою нову книгу «Дорога життя не встелена трояндами», в якій розповів про непросте життя своєї матері, простої жінки-трудівниці, жінки-матері, якій Богом було дароване життя в 95 років. Три роки тому Владислава Хитра відійшла у кращий світ.

null
Владислава Хитра. 1937 р. Фото з родинного архіву.

Полячка за національністю, дружина українця, мати чотирьох дітей, вона більшу частину свого життя прожила на Рівненщині, з 1940-х років - у Рівному. Всі, хто знав пані Владиславу, запам’ятали її мудрою, доброю і привітною жінкою.

null
Фото 1937 р. З родинного архіву.

В її житті віддзеркалилась історія нашого краю. Березнівський район, де Хитрі мешкали на хуторі Панів, а потім Рівне, де у 1946 році й народився автор книжки, її найменший син Чеслав. Владислава рано овдовіла і потому всю себе віддала дітям. Заради них невтомно працювала, а ще молилась щиро, бо ж була глибоко віруючою людиною.

null
В.Хитра (справа із сестрою Стефанією. Фото 1936 р.

На представлення книги в музей Косміаді зійшлися друзі родини Хитрих, краєзнавці, представники польської громади міста. Тут звучало слово про матір, про велику силу материнської любові, про материнський слід на землі у дітях і онуках. Діти Владислави Хитрої – Едуард, Казимир і Чеслав вже давно самі стали дідусями. Але слово «матуся» для них завжди було і є святе.\

null
Фото Г. Данильчук

Сім’я Хитрих в повоєнний час мешкала у Рівному на старій вулиці Шкільній. Тут пройшло дитинство і юність цих поважних чоловіків, тут мама працювала в колишньому Клубі комунальників (тепер – діюча єврейська синагога). І, розповідаючи про життя матері, син не оминув спогадами сусідів, друзів, цікаві події, які відбувалися у Рівному в той час.

null
Чеслав Хитрий. Фото Г. Данильчук.

Книжка вийшла польською мовою – рідною мовою матері.

null
Із синами та онуками. Фото з родинного архіву

Книжка про матір – це пам’ятник дорогій людині, споруджений люблячим сином, який вже раніше видав декілька краєзнавчих книжок.

null
Презентація книги. Фото Г. Данильчук

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews