На Рівненщині готують фахівців з особливої освіти

15.11.2017 22:08   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Нещодавно Рівненщина долучилася до Всеукраїнського проекту Благодійного Фонду Порошенка щодо розвитку інклюзивної освіти. Відповідний Меморандум про співпрацю підписали дружина Президента Марина Порошенко та голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

«Впровадження інклюзивної освіти на Рівненщині розпочалося ще у 2012 році, окреслились чіткі завдання у 2014 році, коли Марина Порошенко взяла під свою опіку особливих дітей. Від того часу наша область з кожним роком збільшує охоплення інклюзією. До прикладу: у Дніпропетровській області, де кількість населення на порядок більше, навчання організоване у майже 150 школах, а у нас у 158», - зауважив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський.

У рамках соціальної програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» того ж фонду у Дніпрі відбувся наставницький тренінг для спеціалістів Рівненської, Київської, Херсонської та Харківської областей. Всього було підготовлено 48 тренерів-наставників по 12 для кожного регіону. Тренінг проводили міжнародні тренери-практики, які мають досвід у створенні
інклюзивно-ресурсних центрів, здійснення комплексної оцінки розвитку дитини, складанні індивідуальної програми розвитку дитини, наданні корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами.

Учасники, які отримали сертифікати наставників-тренерів, протягом 2-х днів проводитимуть навчання вже для шкільних команд Рівненщини.

«Багато років особливі діти навчались вдома індивідуально. Тепер вони мають можливість отримувати знання у звичайних школах разом із однолітками. У нас бували випадки, коли після занять із гарним фахівцем повністю знімались діагнози», - підкреслила головний спеціаліст по роботі з регіонами Благодійного Фонду Порошенка Аліна Мельник.

У залі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти зібралось близько 200 вчителів Рівненщини, серед яких корекційні педагоги, психологи, асистенти вчителя, заступники директорів шкіл. Вчитимуться навчати дітей з особливими потребами, підтримувати одне одного.

Створюватимуть комунікаційну платформу для батьків та спеціалістів, аби надати індивідуальну допомогу дітям, які мають труднощі з соціалізацією, навчанням тощо. 

«У вас сьогодні унікальна можливість втілити теорію в практику. Через тренінгові заняття ми разом зрушимо пласт, який називається інклюзія. Навчимося на практиці, а не в уяві, надавати якісні освітні послуги особливим діткам», - резюмувала ректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Черній.

До відома.
На Рівненщині інклюзивне навчання організовано у 158 школах, що на 62 більше, ніж у попередньому році. Функціонує 282 інклюзивні класи, в яких навчається 358 дітей з особливими освітніми потребами. Для учнів та дітей в умовах інклюзивного навчання організовано корекційну роботу відповідними спеціалістами. Для супроводу дітей введено 217 посад асистента вчителя.

Прес-служба управління освіти і науки Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews