Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

Яка країна, такий і секс-скандал…

«А чого вона міні на себе натягає. І лабутени. Одягалась би нормально і все б нормально було».

20.11.2017 19:24   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

Організм потребує дружби

На схилі років 70-річний заслужений діяч мистецтв України і кандидат педагогічних наук Володимир Годовський несподівано стає об’єктом посиленого інтересу молодої журналістки «Четвертої влади» Анни Калаур, яка попрацювавши не гірше за своїх американських колег, знайшла і поспілкувалася одразу з 13-ма студентками і випускницями кафедри хореографії різних років. Те, що вони їй розповіли одночасно з вживанням їжі слухати настійливо не рекомендую.

null
Фото з сайту "Четверта влада"

В історіях про те, як впливовий дідуган, використовуючи власне становище, пестить і мацає шокованих дівчат естетичного мало. До того ж, судячи з відео, у гонитві за забороненим плодом пан Годовський вдається до методів, які витонченістю зовсім не вражають. Потенційних партнерок пробує «розкрєпощять», пропонуючи фінансову підтримку за згоду «дружити організмами».

Наше славне товариство

Судячи з фото Володимира Годовського, з самооцінкою він жодних проблем не має. Чого вартий бодай килимок на вході у кабінет. Відтак не сумніваюся, десь глибоко у душі йому неабияк лестять імена колег по нещастю, які не так давно зіштовхнулися з проблемами, подібними до тих, які має він.

 
null
Фото з сайту "Четверта влада"


Місяць тому впливовий голлівудський продюсер Гарві Вайнштейн, причетний до зйомок «Кримінального чтива», «Володаря перстнів» та «Банд Нью Йорка», в одну мить перетворився на вигнанця. Сталося це після того, як кількадесят знаменитих актрис, включаючи Анжеліну Джолі, Азіу Ардженто і Гвінет Пелтроу, звинуватили оскароносного метра у сексуальних домаганнях. Після оприлюднених одкровень Вайнштейна гучно звільнили з його власної компанії «Weinstein Co». Одним з тих, хто прийняв це рішення став, зокрема, і його рідний брат Боб.

Минуло два тижні і у секс-скандал потрапляє іще одна голлівудська ікона – актор Кевін Спейсі. Його 41- річний колега Ентоні Репп несподівано пригадав, як іще 14-річним хлопчиком зазнав домагань  від Спейсі, яких у підсумку не міг забути впродовж усього життя. Зірка «Карткового будиночка» і «Краси по-американськи» у відповідь публічно визнав, що є геєм, однак тут-таки наразився на обвинувачення представників ЛГБТ у тому, що пов’язав між собою гомосексуальність і педофілію і в такий спосіб підтримав стереотип про те, що геї розбещують дітей. Автори «Карткового будиночка» відмовилися продовжувати серіал, а Міжнародна телеакадемія «Еммі» позбавила Спейсі премії за заслуги в телеіндустрії.

null
Фото з мережі Інтернет
 

Як бачимо, проблеми у Вайнштейна, Спейсі і Годовського таки і справді подібні. Чого, на жаль, поки не скажеш про їх наслідки…

Коза не схоче – козел не вскоче

Така от віртуозна сентенція спала на думку такому собі Максиму Розенку. Хто це такий, серед рівненських журналістів ніхто й гадки не мав. Аж до поки гірка доля опального рівненського хореографа не розбудила в ньому блогера на сайті Радіо Трек.

Стилістику розслідування Анни Калаур Максим Розенко з безапеляційністю іншого, дещо популярнішого блогера «Радіо Трек» тут-таки назвав «соціальною порнографією» - жанром, апологети якого, цитую, «піднімають начебто «значимі» і «соціально болючі» теми, виступаючи суто як маніпулятори».

Без ста грамів, як то кажуть і не допетраєш. Ну чіпляється якийсь високопоставлений дідок до чужої дитини, яка йому у внучки годиться. І що ж тут «значимого» і тим більше «соціально болючого»?

«Вони експлуатують та обсмоктують тему. Часто людські страждання, - продовжує новоспечений блогер, - змушують людей на емоціях говорити те, про що вони потім жалкують.Часто додають до цього вигадки, згущують фарби. Головне, щоби воно добре читалося і дивилося».

Скидається на те, що самому автору при цьому скандальна популярність на негативних темах зовсім не потрібна. Натомість він радо стає на захист іще одної жертви рівненських «гієн від журналістики».

В Україні, виявляється, галас про домагання на роботі чи у ВУЗі ніхто аж так надривно не сприймає, бо в таких випадках ми вмикаємо здоровий глузд і мислимо раціонально. Як дорослі люди, які здебільшого самі можуть дати собі раду чи комусь – відкоша. «Коза не схоче, козел не вскоче», - самовдоволено резюмує автор і я починаю розуміти, що до виокремленої ним категорії як раз і належать, передусім, молоді студентки, які навчаються коштом батьків. Складно уявити собі соціальну верству, більш незалежну,  самодостатню і здатну дати відкоша…

null
Фото з мережі Інтернет

«За нашими даними, нічого чогось аж такого професор не робив. Нічого аж такого, чого дівчина (студентка) чи жінка (викладачка) не могла б відхилити. І важливо, що, відхиливши подібні залицяння, вона могла собі спокійно далі вчитися (як студентка) чи працювати (як викладачка)».

ЗАВІСА…

 

Я Годовського знаю багато років і ніколи проти волі дівчат він не йшов…

Публікація блогера-дебютанта спровокувала неабиякий резонанс у мережі.

 «Можливо автор сам збоченець? Тому розуміє «колегу?», - поцікавилася Ірена Нагорна.

«Чим кращі журналісти, які виправдовують маньяка, від самого маньяка?», - риторично запитала Аріна Крапка.

«Як нам ще далеко до цивілізації, - бідкається Сергій Терентьєв, -  я навіть не про самого прохфесора, я про реакцію того ж Радіо Трек і деяких коментаторів: самі винні, могли відмовитись і так далі...»

«Чувак за традицією думав - фіг хто доведе! А не тут-то було, - не приховує захвату журналіст Ірина Дільна-Веселовська, -  чудова робота. Публічна ганьба - це адекватна нагорода за «педагогічну» діяльність цього зав кафедри».

З усіма вищепроцитованими, однак, рішуче не погоджується такий собі Олег ОК:

«Я Годовського знаю багато років і ніколи проти волі дівчат він не йшов».

Себто, людину, яку я знаю особисто, апріорі треба захищати. Що б вона не вчинила. Організмами дружити пропонував – ну і що? Зате ж «проти волі не йшов», не ґвалтував! А міг би!

Подібний рівень дискусії красномовно засвідчує: нам потрібно вчитися не лише відстоювати свої права, а і елементарно – відділяти мух від котлет. На молодих струнких студенток, і справді, складно не дивитися. Їх дуже хочеться обійняти, ба навіть більше, але використовувати для цього власне становище і їхнє перед ним безсилля є нічим іншим, як приниженням, яке у будь-якої поважаючої себе особистості не викликає нічого, окрім огиди. Нормальній людині може бути приємно обіймати когось, кому огидні її обійми?

Мовчати про сексуальні домагання жінок часто змушують сором, страх втратити роботу чи бути відрахованою з ВУЗу і, чи не насамперед, невдалий досвід боротьби інших. Стаття в кримінальному кодексі класифікує вказаний злочин як «примушування до вступу у сексуальний зв`язок», тут дуже непросто наводити прямі докази, а відтак і довести, що ті чи інші дії були саме «примушуванням».

null
Фото з мережі Інтернет

«Найнебезпечніше те, що у нашому суспільстві існує стереотипне уявлення, що якщо жінку домагаються, то вона сама винна, бо сама на це провокувала», - вважає юрист Тетяна Мельник.

Поки справа не торкнеться конкретно вашої сестри чи дитини, легко залишатися сексистом.

«А чого вона міні на себе натягає. І лабутени. Одягалась би нормально і все б нормально було». Подібні фрази часто лунають зусібіч. Їх в подібних випадках однаково охоче промовляють, як мужчини, у яких немає красуні у міні, так і жінки, принади яких міні не надто підкреслює.

Коли ж котрусь із красунь спіткає нещастя, яке особисто вам не надто загрожує, мимоволі отримуєш щось на кшталт моральної сатисфакції, іще одного доказу, що саме ти живеш саме так, як треба. Виникає стокгольмський синдром - підсвідомий психологічний стан, який характеризується прив'язаністю жертви до кривдника.

Ми можемо по різному оцінювати те, як хтось одягається, але на нашому з вами добробуті воно майже не позначається. Чого не скажеш про відчуття уседозволеності тих, хто має владу і гроші і у такий спосіб вважає за можливе нав’язувати власні бажання іншим. Просто, бо може…

Особливо прикро, що того, на що в Америці жінки йдуть заради унікальної можливості прославитися і казково розбагатіти, у Рівному можна досягти самою лиш обіцянкою заплатити за гуртожиток чи перевести на державну форму навчання….


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews