Фестиваль документального кіно Docudays UA подорожує Рівненщиною

24.11.2017 06:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Кращі кінострічки про права людини 2016-2017 років матимуть змогу переглядати мешканці Рівненщини. Адже з 22 листопада в області розпочинається 14-ий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Про це розповіли організатори й партнери кінофестивалю під час прес-конференції в Платформі взаємодій «Простір» у Рівному.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

null
 Фото надане КВУ

«Для нас участь у такому фестивалі – це можливість комунікувати темою збереження клімату, – каже прес-секретарка ГО «Екоклуб» Інна Мулявка. – Сподіваємося, що з допомогою кінопереглядів ми зможемо поширювати інформацію про кліматичні проблеми і завдяки дискусіям повідомити рівнянам, що кожен з нас у своєму щоденному житті може робити задля збереження клімату та чому це важливо. Тому запрошуємо всіх до переглядів цих фільмів».

Мешканці Рівненщини матимуть змогу переглянути дві кінострічки на екологічну тематику. Про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції – розповідає фільм «Народжені бути вільними». Це відважне викривальне дослідження від журналісток-дайверок отримало приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2017. У фільмі «Природа мого серця» ми подорожуємо до лісів Фінляндії та зустрічаємо людей, які живуть у єднанні з дикою природою.

null
 Фото надане КВУ

«В програмі цьогорічного фестивалю будуть фільми, які стосуються й інших актуальних проблем у нашому суспільстві, – розповідає директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький. – Так, наприклад, стрічка «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Крім того, програма Мандрівного фестивалю включає найкращі короткометражні стрічки з програми DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Остання презентує роботи молодих авторів та авторок, які через оптику власного почуття придивляються до людей, тернів та шляхів української реальності. Загалом у Рівненській області цього року ми плануємо показати 9 фільмів на різну тематику і для різних аудиторій».

Триватимуть кінопокази на Рівненщині з 22 листопада по 15 грудня. За цей час організатори планують провести не менше 20 показів фільмів у навчальних закладах (школах, ліцеях, технікумах, університетах), бібліотеках, креативних просторах, пенітенціарних установах області.

Відкриті покази для всіх охочих відбудуться в Острозі 27 і 29 листопада. В ці дні в приміщені Острозької академії можна буде переглянути відповідно фільми «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (в понеділок) та «Боротьба Джамали» (в середу).

В Рівному такі відкриті покази проходитимуть у Рівненській обласній бібліотеці для молоді з 4 по 7 грудня включно. Детальніша інформація про них анонсуватиметься згодом.

«Однією з ефективних форм нашої правороз’яснювальної роботи серед громадян, донесення до них інформації про їхні права є проведення подібних кінопоказів, – зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк. – Адже люди, перш за все, повинні знати свої права. І тоді вони зможуть захистити себе в тій чи іншій ситуації».

Крім показів фільмів, цього року в рамках фестивалю проведуть фотоконкурс, присвячений екологічним проблемам. Для участі в ньому потрібно буде надіслати на електронну пошту організації свою роботу (фотографію і супровідний текст), що розповідають про шкідливий вплив людської діяльності на довкілля в Рівненській області (причини та наслідки забруднення) та/або показують шляхи вирішення екологічних проблем. Грошові нагороди отримають 5 найкращих робіт. Крім того, окремо заохочувальні призи отримають 5 авторів. Детальні умови конкурсу будуть оприлюдненні на початку наступного тижня.

Одразу після прес-конференції присутні переглянули фільм «Боротьба Джамали». В ньому шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

Матеріал надав Святослав Дубов


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews