Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

Пенсії по-новому. Як зміниться життя рівнян?

Всім вийти із темряви: або економія сьогодні, або пенсія завтра!

28.11.2017 11:39   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

Одразу ж зауважу, на моє глибоке переконання, пенсійну реформу в Україні проводити безумовно потрібно. Сучасна система працює вкрай не прогнозовано і того, як саме у нас нараховували і виплачували пенсії, достеменно не знав ніхто.

Працював ти чи не працював, маєш стаж чи не маєш, робив внески чи не робив – мінімалку все одно отримував. Інша справа, на скільки реально було на ту мінімалку прожити… Дефіцит Пенсійного фонду увесь час зростав, той, хто збирався на пенсію уяви не мав, яку саме йому її нарахують. Відтепер, за словами Прем’єра Володимира Гройсмана, складні алгоритми стануть надбанням минулого. На скільки від того посвітлішає з вами майбутнє?

null
 

 

«Авгієві стайні» переіндексації

 

Найпопулярнішим ефектом реформи, без сумніву, стане те, що усім, хто вийшов на пенсію до 2015 року наявні пенсії таки перерахують на основі показника середньої зарплати 3764 грн.

Працюючим пенсіонерам почнуть платити у повному розмірі, а не 85%, як то було донедавна. Для пенсіонерів, що досягли 65 років мінімалку збільшать до 1452 гривень, або 40% від мінімальної зарплатні на сьогодні. Рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних зросте до 1 373 грн. Стільки ж отримуватимуть і ті, хто не маючи повного стажу, отримував 949 грн.

Нова формула нарахування пенсій передбачала вже з 1 жовтня ліквідувати ситуацію, за якої пенсіонери, які вийшли на пенсію 10 років тому отримують в кілька разів менше, аніж їх молодші колеги.

Раніше нарахування залежало від  зарплатні, з якої сплачувалися страхові внески, стажу пенсіонера та розміру середньої зарплати по Україні. У нормальних країназ останній показник росте постійно і відносно нього осучаснюються і пенсії. У нас, однак, це не відбувалося іще з 2012 (!)  року. Більш того:  навіть у 2012 р. переіндексацію провели із застосуванням показника середньої зарплати за 2007 (!) рік. Тоді це було, нагадаю, десь близько 1 198 грн., а себто утричі менше, ніж тепер.

null
Фото з мережі Інтернет

З 2018 р. індексацію обіцяють зробити автоматичною, такою що залежатиме від інфляції та темпу росту середньої зарплати по країні і не залежатиме від рішень Кабінету міністрів та парламенту.

 

Вийти на другий рівень!

 

В усьому світі розмір гідної пенсії формує так-званий коефіцієнт заміщення – показник, що чітко визначає, яку саме частку доходу громадянина держава сплачуватиме йому після виходу на пенсію. У більшості країн ця цифра складає близько 40% і досягається після впровадження п’ятирівневої пенсійної системи.

Нульовий рівень передбачає виплати найбіднішим верствам населення. Фактично - це  рівень ліквідації злиднів, який ні від страхового стажу, ні від заробітної платні не залежить.

Перший рівень становить солідарна система, згідно якої покоління працюючих сплачує внески до Пенсійного фонду, утримуючи в такий спосіб покоління похилого віку.

null
Фото з мережі Інтернет

Другий рівень – обов’язковий накопичувальний. Внески збираються на окремому рахунку і за цей час  інвестуються в різноманітні фінансові інструменти. Після виходу на пенсію громадянину здійснюють нарахування з накопиченої суми внесків та інвестиційного доходу.

Третій відрізняється від другого тим, що кошти накопичуються громадянином добровільно. Відмовляючись сьогодні від певної суми заробітку, він відкладає її на своє пенсійне завтра. Внески не оподатковуються і це стимулює. 

До четвертого рівня відносять пенсійну інфраструктуру на рівні муніципалітетів: будинки для людей похилого віку, пільги для пенсіонерів тощо.

На сьогодні в Україні діють лише перший і третій рівні. Щоб реформа мала право називатися власне реформою, запроваджувати треба бодай ще і другий, обов’язковий накопичувальний.

 

Нема стажу – нема пенсії!

 

На накопичувальну систему постановили перейти вже з 1 січня 2019 року. Вона стосуватиметься усіх, хто на цей момент підлягатиме загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і матиме більше 10 років до пенсії.

Можливостей для раннього виходу на пенсію відчутно поменшає. Пенсійний вік залишиться на рівні 60 років і підвищуватися не буде. Але те, у 60, 63 чи 65 років ви станете пенсіонером, залежатиме виключно від того, скільки часу пропрацювали, сплачуючи страхові внески до Пенсійного фонду.

Якщо 60 років вам виповниться вже у 2018 р., на пенсію зможете піти лише, маючи 25 років страхового стажу. Вже у 2023 р. його вам потрібно буде цілих 30 років, а у 2028р. і пізніше – не менше 35. Передбачається, якщо стажу бракуватиме, його можна буде або допрацювати, або докупити, зробивши внесок у Пенсійний фонд на суму приблизно 16 тис. грн. за один рік.

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

Трудова книжка достатнім підтвердженням страхового стажу більше не буде. Якщо виявиться, що запис у ній є, а страхові внески роботодавець не сплачував, стажу не зараховуватимуть. Не складно здогадатися, клопотів побільшає, передусім, у тих, хто офіційно не працював, користувався субсидіями, але при  цьому, нишком займався бізнесом, отримуючи по 20 і більше тисяч грн. на місяць. Передбачається, що гроші на стаж такі люди легко знайдуть.

До стажу зараховуватимуть наступні податкові періоди:

-     для підприємців – періоди діяльності за спрощеної системи оподаткування і з застосуванням фіксованого податку;

-       для військових – проходження військової служби до 31 грудня 2017 року включно;

-     для жінок, які народили і виховують дітей – відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку;

-     для студентів – денна форма навчання у вищих навчальних закладах, в аспірантурі та докторантурі, але виключно за умови сплати внесків.

Працівникам небезпечних та шкідливих професій для виходу на пенсію потрібно буде 25 років стажу для чоловіків і 20 років для жінок.

Артистам (балеринам, музикантам тощо) пенсії призначатимуть лише за наявності стажу від 20 до 35 років, незалежно від віку.

Працівникам, які до 1 липня 2000 року працювали на приватних підприємствах, для підтвердження розміру зарплати необхідно буде подавати у Пенсійний фонд довідки з місця роботи із відомостями про заробітну плату.

Вартість одного року страхового стажу найближчим часом знизять з 1,35% до 1%. А тому для майбутніх пенсіонерів пенсії зростатимуть повільніше.

null
Фото з мережі Інтернет

 

Введення накопичувальної системи підвищить оподаткування зарплат.  І, оскільки інвестиційних інструментів для цього в Україні сьогодні немає, а зовнішні ринки і дотепер закриті, як і куди вкладатимуться ваші внески, сказати важко. Ймовірніше за все, передусім залучатимуть державні банки і облігації. Вкладати деінде, за умов збереження існуючої ситуації, було би вкрай ризикованим.

 

Багаті поділяться з бідними?

 

Пенсійна реформа передбачає скасування спецпенсій для державних службовців, наукових працівників, посадових осіб органів місцевого самоврядування, прокурорів, суддів, депутатів, працівників дипломатичної служби і ЗМІ, а також пенсії за вислугою років.

 

null
Фото з мережі Інтернет

Єдині правила призначення пенсій стосуватимуться зокрема і тих, хто свій стаж заробляли на роботах з особливими умовами праці, сподіваючись на те, що під час нарахування пенсії це буде враховано. При цьому, для військовослужбовців і працівників силових структур спеціальні умови зберігатимуться.

Члени фермерських господарств в обов’язковому порядку сплачуватимуть єдиний соціальний внесок. Роботодавці сплачуватимуть підвищену ставку ЄСВ за працівників шкідливих професій залежно від ступеню тяжкості та шкідливості роботи.

Особам, які не будуть мати 15 років стажу при досягненні ними 65 років призначатимуть державну допомогу у розмірі, який нараховуватимуть, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

За словами аналітика  Центру економічної стратегії Юлії Рудої, суворіші вимоги до стажу, скасування численних пільг та додаткові зобов’язання для фермерів здатні суттєво вирівняти ринок праці і додати ресурсів для виплат звичайних пенсій. Пенсійна реформа, на її думку, є таким собі міксом маніпуляцій із соцстандартами і розмірами пенсій, який дозволить владі виконати одразу два ключові для себе завдання – підвищити страховий стаж на догоду Міжнародному валютному фонду і соціальні стандарти на догоду електорату напередодні виборів.

 

Зводити кінці з кінцями усе одно не вистачає…

 

Пройшовшись Майданом Незалежності погожої осінньої днини, поцікавилися в зустрічних пенсіонерів, наскільки реально зросли їхні пенсії?

З того, що почули якусь закономірність виокремити важко. Спільними є хіба два факти:

А) Пенсія і справді підросла

Б) Зводити кінці з кінцями усе одно не вистачає

 

null
Щоб не плакати, рівненські пенсіонери сміються

 

У Лариси Дем’янівни, наприклад, пенсія стала більшою на 348 гривень. При цьому офіційного стажу у жінки не багато, не мало – цілих 44 з половиною роки. На два роки менше його має Віталій Семенович, при цьому пенсія у нього зросла на 400 гривень.

Пан Ярослав став отримувати більше на 300, а пан Іван – на 500 гривень. Обоє вважають підвищення зовсім не достатнім з огляду, хоча б, на те, наскільки в останні роки піднялися тарифи. Пану Ярославу доводиться навіть сутужніше, ніж раніше, бо після підвищення пенсії забрали субсидію на комунальні послуги.

Ще гірша ситуація у пані Марії, яка мала мінімальні 999 гривень, до яких тепер додали іще 300. Сума, у підсумку, усе одно на 200 гривень нижча, аніж розмір місячної плати за «комуналку».

 

null
... але оптимізму загалом не випромінюють

 

«Думав, додадуть хоча б 1500, - бідкається Віталій Семенович, - підраховував, якби пенсія підросла хоча б до 5 тис. грн., на життя цілком би вистачило».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews