У Рівному презентували таланти села Маща Костопільського району (фоторепортаж)

Виставку відкрито у Рівненському обласному краєзнавчому музеї

29.11.2017 06:29   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Мистецький проект «Виставка одного села», який вже декілька років поспіль проводить Рівненський обласний центр народної творчості, представляючи щоразу одне із сіл Рівненщини, розкриває розмаїття талантів наших поліщуків і волинян, які бережуть традиційне народне мистецтво своїх пращурів.

null
 Фото Галини Данильчук

Маща – старовинне поліське село, центр сільської ради, в якому нині мешкає трохи більше 600 жителів. Сільській раді підпорядковані села Глажева, Кам’яна Гора, Новий Берестовець.

На виставку до Рівного мащанці привезли  старовинні домоткані рушники і сорочки, які є основою і взірцем для сучасних майстринь вишивки. А найстаріша учасниця свята 86-річна Антоніна Прокопівна Вовчеха продемонструвала присутнім процес прядіння.

null
А.П. Вовчеха. Фото Галини Данильчук

Вишивають у селі жінки чи не в кожній хаті, переймаючи старовинні вишивки, осучаснюють свої вироби, багато вишивають бісером.

null

Організатор виставки Катерина Приймачук. 

Організатор виставки Катерина Приймачук – зав. відділом Центру народної творчості.

Декілька років тому в Мащі поселився зі своєю сім’єю відомий рівненський живописець, член Національної спілки художників України Олег Бізюк.

null

Художник Олег Бізюк. Фото Галини Данильчук

Творчість Олега Львовича знають не лише в Україні. Відомий він в багатьох країнах світу,  має своїх поціновувачів у державах Азії. А полюбилась йому проста і мила поліська краса, де й живеться і твориться на повні груди. Картини художника яскраві, сонячні, позитивні стали особливою родзинкою виставки.

null

Картини О. Бізюка

Завжди одним із основних природних матеріалів, який використовувався у побуті і творчості поліщуками, було дерево. І нині майстри із Мащіє гарними різьбярами, а ще розписують дерев’яні тарелі, ложки, скриньки. Такою творчістю займається Руслан Васевич, Володимир Алексіюк.

null
Фото Галини Данильчук

 Галина Потарейко - талановита поетеса, є авторкою поетичної збірки «Оберіг», а ще вона обдарована мисткиня-художниця. Її слово звучало на відкритті виставки проникливо і щиро.

null
Галина Потарейко. Фото Галини Данильчук

Привезли мащанці до обласного центру   народну музику і українські пісні, які виконали дитячий фольклорний ансамбль «Журавка», солістка Дарина Мельник, фольклорний гурт «Світлина» (керівник Н. Кондратюк).

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Про сьогоднішнє життя села Маща розповів сільський голова Олександр Круліковський.

null

Олександр Круліковський

На відкритті виставки були присутні і вітали учасників «Виставки одного села» заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній, начальник управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Ярослав Мельник.

null

Олексій Бучинський

Любімо і шануймо наше одвічно талановите, багате неповторною красою землі, працьовите і по-материнськи щедре на любов наше рідне українське село!

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null

Алла Черній

 

null

Ярослав Мельник

 

 

null

Співає Дарина Мельник. Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews