На Рівненській АЕС обговорювали можливу співпрацю з міжнародною компанією

12.12.2017 15:06   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

В рамках технічної наради, яка відбулась на Рівненській АЕС, обговорено питання можливої співпраці у сфері ядерної енергетики з компанією Westinghouse Electric Company. В обговоренні взяли участь головний інженер РАЕС, його заступники, керівники структурних підрозділів електростанції та представники шведського відділення Westinghouse Electric Sweden AB, повідомляє сайт РАЕС.

Ознайомчу презентацію про діяльність компанії Westinghouse Electric Sweden AB, її основні напрямки, набутий досвід та досягнення провели її представники – директор з роботи із замовником (ринки ВВЕР) Сеппо Корхонен, менеджер з продукції Зоран Вуйіч та менеджер з розвитку бізнесу київського офісу Олександр Рихло. Серед основних напрямків діяльності Westinghouse в Україні, окрім виготовлення та поставки ядерного палива компанія впроваджує ряд інших проектів. Зокрема, на енергоблоках 1, 2 Южно-Української АЕС реалізовується проект з фільтрованого скиду тиску з гермооболонки, а на чотирьох енергоблоках ЗАЕС тривають роботи за проектом щодо провадження систем післяаварійного моніторингу (ПАМС) та моніторингу концентрації водню. фахівець висловив сподівання щодо плідної співпраці зі спеціалістами Рівненської АЕС у майбутньому.

У ході наради обговорено можливості компанії Westinghouse щодо співпраці в області поставки систем примусового скидання тиску та тривалого охолодження контайменту для малих енергоблоків РАЕС та поточні плани електростанції щодо реалізації «постфукусімських заходів» на енергоблоках, а саме: примусове скидання тиску (водню) з гермооболонки, зниження концентрації водню в гермооболонці, утримання розплаву ядерного палива в корпусі реактора. За словами заступника головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Боришкевича, це малоймовірні події, які виникають при тяжких аваріях на АЕС.

Окрім того, окрему увагу було приділено питанню диверсифікації джерел постачання ядерного палива на РАЕС. У рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного постачальника, російської компанії «ТВЕЛ», ДП «НАЕК «Енергоатом» у квітні 2014 року уклав договір із компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції. У 2015 році Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці. У квітні 2015 року цей блок був підключений до енергомережі країни. 2016 року «Енергоатом» поставив на Запорізьку АЕС першу партію ядерного палива компанії Westinghouse. 

«Теми, що обговорювались під час зустрічі є актуальними для Рівненської АЕС, адже вони наразі розглядаються або ж знаходяться на тій чи іншій стадії розробки. Особливо це стосується «постфукусімських» заходів для енергоблоків №1,2 РАЕС – підсумував головний інженер - перший заступник генерального директора РАЕС Павло Ковтонюк.

Результатом проведення наради, буде підписання протоколу усіма її учасниками, до якого будуть  внесені прийняті рішення та пропозиції.


 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews