У Здолбунові облаштовують капличку-крипту в приміщенні колишньої катівні (Фото)

15.12.2017 11:15   Джерело: Нове життя
Опубліковано : Марта Білик

У підземеллях Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею облаштовують капличку-крипту.

null
 Фото Ірини Самчук. "Нове життя"

У приміщенні колишньої в’язниці богослужіння у пам'ять про невинно убієнних під час голодоморів вперше відбулося ще в листопаді 2014-го. Відтоді настоятель Свято-Петро-Павлівської церкви УПЦ КП Віталій Петрюк щороку в останню суботу листопада звершує там поминальне богослужіння. Рік тому виникла ідея облаштувати у стінах підземелля справжню капличку.

Спочатку для цього прагнули обрати просто кімнату, де було б зручно звершувати службу. Натомість тепер служби проводять саме там, де колись страждали люди - на місці катівні. Там уже розмістили хрест з терновим вінком, надані благодійниками ікони, дерев’яний підсвічник та піддон з кістками маленької дитини, які знайшли на території музею.

null
 Фото Ірини Самчук. "Нове життя"

 

null
 Фото Ірини Самчук. "Нове життя"

Цікаво, що хрест, який нині розмістили у капличці, раніше стояв на подвір’ї Cвято-Петро-Павлівського храму УПЦ КП у Здолбунові. Це - закладний хрест. Приблизно десять років тому його виламали вандали і підперли ним двері церкви. Відтоді отець Віталій цей хрест зберігав, нині ж той отримав нове життя. А «терновий» вінок виготовили з колючого дроту, який також знайшли на території музею.

Робота над капличкою ще не завершена. Згодом там планують встановити вівтарну частину, а в стінах помістити людські рештки, знайдені на території музею.

Ірина САМЧУК, "НОВЕ ЖИТТЯ"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Нове життя