Рівняни познайомилися із «Золотим сузір’ям» талановитих ювілярів 2017 року

21.12.2017 13:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

А вшанували свій золотий ювілей рівненські художники, народні умільці, музиканти, мистецтвознавці, журналісти та науковці у Рівненському краєзнавчому музеї, де представили спільну виставку своїх творчих досягнень. Їх вітали. Про них розповідали. Рівняни їх побачили та помилувалися на виставці їхніми творіннями. А ще лунала пісня, звучала музика, дивував стрімкий танець…

null
 Фото Анатолія Похилюка

Вже 14-й рік поспіль Рівненський краєзнавчий музей у день Святого Миколая збирає у своїх стінах тих талановитих земляків, яким у поточному році виповнилось піввіку. Кожен з них святкував свої «золоті» 50 окремо. Кожен має друзів, родину, колектив. А ось святкового дня на Миколая дня вони збираються тут, в музеї, де напередодні музейники створюють їхню спільну виставку. Тут лише якась частка їх творчих досягнень, але рівняни вкотре пересвідчилися: як же багато у нас талантів, які золоті руки й розумні голови мають ювіляри й ювілярки.

null
 Фото Анатолія Похилюка

Цього року на ювілейній колективній виставці у день Святого Миколая були представлені «творчі портрети» восьми ювілярів.

null
Микола Бендюк. Фото Анатолія Похилюка

Першим вітав присутніх мистецтвознавець, краєзнавець, художник-реставратор із Державного історико-культурного заповідника м. Острога Микола Бендюк. А на виставці розповідь про нього ілюструє ікона другої половини 18 ст. архангела Михаїла, яку Микола Миколайович щойно завершив реставрувати. Ця святиня після експонування у Рівному буде повернута у Свято-Михайлівську церкву с. Оженин Острозького району. Сотні старовинних ікон повернув до життя реставратор. Ним досліджені тисячі сакральних предметів, стародруків, зібрані колекції, написані і видані краєзнавчі книжки. А ще у Миколи Бендюка зібрана одна з найбільших в Україні колекцій «Кобзарів» Т. Шевченка.

null
Інна Назаришина.  Фото Анатолія Похилюка

 

null
Вишивка І. Назаришиної. Фото Анатолія Похилюка

 

null
Вишивка І. Назаришиної. Фото Анатолія Похилюка

Молоді красиві дівчата, вбрані у льняні вишивані сукні, демонстрували одяг, який розробила їхній вчитель і наставник Інна Назаришина. Ця неймовірно позитивна мила і талановита жінка працює у Рівненському професійному ліцеї сфери побуту, навчаючи моделювати, шити і вишивати. Вона вчить молодь і досі вчиться сама, постійно удосконалюючи свою майстерність.

null
 Мирослава Романюк. Фото Анатолія Похилюка

Мирослава Романюк – хімік за фахом, підприємець, але головне, що вона має – це бажання прикрашати світ, бачити прекрасне в простих речах. Лише декілька років тому вона почала по-справжньому здійснювати свою дитячу мрію – малювати картини. І вже створила понад сотню полотен, на яких натюрморти і дитячі мотиви, квіти і портрети у різних техніках виконання. Вона – художник-аматор, художник-початківець, що живе у постійному пошуку нового, виплескуючи на полотно свою багатогранну душу.

null
Капелюшки Мирослави Романюк. Фото Анатолія Похилюка

Пані Мирослава – це жінка з шармом, «жінка в капелюшку», а цих капелюшків у неї десятки і всі вона власноруч майстерно декорує – це ще одне захоплення ювілярки. Додамо, що вона ще пише казки, вміє стріляти з рушниці, водить свій автомобіль, який на вулицях вельми примітний, бо вбраний у «вишиванку». Ще пані Мирослава займається в клубі любителів танців і не розлучається зі своїм чотирилапим улюбленцем. На виставці понад 10 картин художниці, ще більше розкішних капелюшків із її колекції.

null
Вікторія Денисюк з організаторкою свята Галиною Данильчук.  Фото Анатолія Похилюка

Печворк – це досить складна, але неймовірно цікава техніка шиття ковдр, де із клаптиків тканини народжується дивовижна картинка. Такою сучасною технікою декоративно-ужиткового мистецтва досконало володіє рівнянка Вікторія Денисюк. За освітою вона – математик і програміст, але знайшла себе у творчості й навчанні молоді. Дає школярам у підлітковому клубі «Сучасник» уроки з техніки печворку і квілтінгу, навчає дітей вишиванню і плетінню. Кажуть, що творча людина талановита у всьому. Фахівці одразу звернули увагу на живописні полотна Вікторії. Натюрморт, пейзаж, а особливо привертають увагу роботи, що представляють мистецький напрямок – кубізм.

null
Вікторія Степанюк. Фото Анатолія Похилюка

null

Скільком сотням дітей за понад чверть століття викладацької роботи у Рівненській художній школі ім. А. Мартиненка допомогла навчитись розуміти світ прекрасного Вікторія Степанюк! Її улюблений вид творчості – писанкарство. Тисячі цих сферичних поверхонь розписала, вишкрябала, вирізьбила майстриня, не повторивши малюнок жодного разу, вписуючи в свої творіння материнську пісню, свої мрії і прагнення. Насправді кожна писанка – від маленького курячого яйця до великого страусиного – це справжні мистецькі шедеври.

В руках Тетяни Соловей шкіра перетворюється у живописний твір. Картини і панно із різнокольорової шкіри, жіночі прикраси, сумки – і кожна річ неповторна. Робота зі шкірою складна, потребує знань, навиків, терпіння, якими досконало володіє ця жінка.

«Золоте сузір’я» щороку об’єднує художників, письменників, музикантів, а також науковців, які є творчими особистостями.

null
 Вікторія Піддубник. Фото Анатолія Похилюка

Вікторія Піддубник все життя присвятила музиці. Зростала в сім’ї, де всі співали, де був справді сімейний ансамбль. Тож і свою свою сім’ю створила таку ж: усі Піддубники – Вікторія та її чоловік, двоє їхніх синів – музиканти. Вікторія Григорівна – старший викладач кафедри хорового диригування, художній керівник жіночого вокального ансамблю «Елегія», заступник декана факультету музичного мистецтва РДГУ. На святі «Золотого сузір’я» син цієї ювілярки Володимир Піддубник подарував ювілярам своє соло на флейті.

null
Володимир Піддубник

Скромно, але наполегливо торує дорогу природознавця й природоохоронця кандидат біологічних наук доцент НУВГП Віталій Володимирець. Книги, статті, дослідження, експедиції – це творчий шлях рівненського науковця.

null
Таким є "Золоте сузір'я" 2017. Фото Анатолія Похилюка

Ось таким є «Золоте сузір’я-2017»! Знаймо наших! Шануймо своїх! Пишаймося тим, що наш край такий багатий внутрішньо багатими людьми!

null
Дзвіночки на пам'ять

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews