Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

З циклу "Новорічні історії". Метаморфози новорічної ночі

31.12.2017 23:47   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

– Люблю тебе, ялинко. Люблю, коли у моїм домі пахне хвоєю, витає дух таїни і казки. Забуваються усі проблеми й негаразди. І настає свято. 
Вогники сині, зелені, червоні, жовті, фіолетові. Вони то феєрично спалахують, то тьмяніючи, вечорово згасають, то за мить знову жевріють... А то загораються враз усі одразу й миготять, створюючи в душі казкову феєрію щастя, яке вже гряде! Ось-ось воно прийде, постукає у двері, постане і на твоєму порозі! 

null
Фото з мережі Інтернет

Ярина заворожено дивиться на загорання і згасання ялинкових вогнів і на мить замислюється, який же колір вона б зараз вибрала, аби залишався горіти тільки він один? – Може, зелений? Ні, краще оцей таємничо-синій! Але і червоний, і жовтий такі привабливі! Та ні! Нехай вже ялинка мерехкотить-переливається усіма барвами. Адже від цього так яскраво й радісно на душі! 
Ярина в казці. Вона закохана і щиро вірить у казку, яку сама собі намріяла. 
Новорічна ніч. Яринині друзі, піднявши келихи за Новий рік, звично розбіглися когось вітати... Вона не пішла. Вона сидить і чаклує біля запаленої свічки. Наливає собі келих шампанського і піднесено, сакрально-магічно виголошує самій собі тост-побажання:
– Щоб у цю ніч ми зустрілися і… були удвох. Були щасливі...
За вікном бахкають салюти, яскраво спалахують феєрверки, у відчинену кватирку вряди-годи залітають грайливі сніжинки. 
Ярина зривається з-за столу, мчить до дверей, вдягає пальто, вступає у теплі чобітки. Підводячи губи, пускає лукаві бісики гарній кралі, що сміється до неї у дзеркалі. Іще мить споглядає на романтичні вогники на ялинці, підбадьорливо їм підморгує й вибігає на вулицю...
Сліпучо білий сніг. Грайливі легкі сніжинки витанцьовують у веселому танку... Ярина вдихає на повні груди прозорого прохолодного повітря й підставляє лице і руки навстріч сніжинкам. Гримкотять салюти. З балконів та вікон чути радісні вигуки, проте яскраво освітлена вулиця напрочуд безлюдна. Ця просторова картина, видиво з феєрверків, миготіння яскравих вітрин і ялинкових вогнів захоплює, заворожує. В якусь мить Ярина почувається чарівною феєю, що з магічним жезлом прямує справді казковим містом. 

null
Фото з мережі Інтернет

– Лю-ди! Агов, де ж ви? Чом не виходите на вулицю? Може, ви зачакловані?! Тоді я вас розчаклую... Ось так змахну - і… Ви будете жити на повну! Будете сміятися й радіти! Будете любити, як я... – Ярина уголос патетично виголошує монолог феї-чарівниці, а тоді, вдоволена собою, дзвінко зі своєї вигадки сміється. Їй несказанно радісно. Вона в такому настрої, коли хочеться пустувати, кидатися сніжками і навіть натерти снігом чиїсь гарячі щоки, борсаючись з ним у кучугурі… Проте навколо анікогісінько. На вулиці вона сама-самісінька. 
Ярина ловить себе на думці, що ще ніколи в Новорічну ніч вона не була така самотня... І грайливий настрій змінюється на цілком протилежний: 
– Куди ж я? Куди сама посеред ночі?
- Бо так хочу біля великої ялинки когось зустріти! – відповіла їй, стривожена в очікуванні намріяного щастя, її поривна душа. - Бо сподіваюся на диво. На чари новорічної ночі. 
- Так-так! Диво буде! Так-так! – у передчутті чогось незвичайного, таємничого збуджено затріпотіло схвильоване серце і Ярина мимоволі прискорює крок. 
– Усе буде так, як я собі загадала. Тільки так і не інакше! 
Ярина не витримує й вирішує зателефонувати.
– Привітаю. Я просто його привітаю! А, може, він вже тут, на Майдані біля ялинки? В гості запросить... І буде мигтіти ялинка. Буде танець на двох. Буде таємничий шепіт... Буде... 
– Здрастуй! З Новим роком!
– І тебе... Вибач, але я вже сплю... – Прозаїчно байдужий хриплуватий чоловічий голос пролунав біля її вуха як несподіваний жорстокий вирок, як ляпас в обличчя. Розгублена, до краю спантеличена жінка з телефоном біля вуха заціпеніла на одному місці. Піднесений настрій щез, згас, як ті вогники на ялинці. Пощо було телефонувати?!
В цю мить ноги торкнулося щось м’якеньке. Чорна, як ніч, кицька. Звідки вона взялася? Може, то відьма? Відьма! В чорноті ночі її очі поблимують як два зелені світляки. Містика. Але ж ніч таки новорічна! У ній мають бути чари! І Ярина не боїться. Не сахається. А чорна кицька немов заворожена ходить і ходить навколо навколо засмученої жінки по колу, треться об її ноги й лагідно муркоче. 

null
Фото з мережі Інтернет

– Ні, то не відьма. Звичайнісінька кішка. Домашня. Чиясь. – Ярина нахиляється, щоб погладити єдину істоту, яка в цю ніч виявила до неї зворушливо щирі почуття й раптом натикається на чийсь погляд. Незворушний погляд чоловіка, який сидить за кермом таксі. Він вже кілька хвилин спостерігає за нею і її чорною нічною товаришкою. Їхні погляди схрещуються і Ярина блискавично читає його думки. 
– Він думає, що я відьма. – Ви на когось чекаєте? – випереджує жінка питання питанням. 
– Ні. Я просто суєвірний. Вона, – киває в бік кішки, – перебігла мені дорогу...
– А ви не беріть того до уваги. Бачите, вона хороша! Лагідна! З Новим роком!
Чоловік усміхнувся, помахав Ярині рукою.
– З Новим роком! – Таксі рвонуло з місця й безшумно від’їхало. Пригода розсмішила Ярину і грайливий настрій повернувся. 
– На добраніч, зачаклований принце! І нехай тобі присниться чарівний новорічний сон! А я святкуватиму Новий рік за себе й за тебе! – І Ярина вливається у гамірливу юрбу біля новорічної ялинки на майдані Незалежності. 
Яскраво горить-переливається вогнями центральна ялинка і чарівні янголи біля неї. Тисячі облич – веселих, радісних, п’яних і зухвалих! У повітрі літають сніжинки, конфетті, бризки шампанського і новорічні побажання. Юрбами і по-двоє люди святкують рік, котрий щойно вступив у свої права. І нікому нема до неї ніякого діла. Жодного знайомого обличчя. Ярина обійшла юрбу по колу вже декілька разів. Нікого знайомого. Наткнулася лише на двох підпилих молодиків. 
– О, яка краля! І сама. З Новим роком! Ходи з нами, не пошкодуєш! Га-га-га! – Сахнувшись, поспішила розчинитися в натовпі подалі від прикрих пригод. 
Якась літня жінка у новорічну ніч торгує сувенірами. Кому свято, а кому заробіток. Синя трава з росою. Світиться. Яскравіє і повільно згасає. Ярина купує цю росу, не знаючи для чого це їй. Просто імпонує під настрій. 
Холодно. Ярина починає мерзнути, щулиться й натягує на голову капюшон. Виходить, що навіть серед велетенської оргії веселих людей буває холодно і неймовірно самотньо... Жінка відділяється від натовпу й повільно бреде у зворотньому напрямку. 
- Куди тепер? Звісно, додому. До своєї маленької ялинки. До рідних вогників. Туди, де тепло і затишно.
Біля одного з будинків Ярина раптом стишує ходу і зупиняється, як вкопана. Її увага зосереджується на єдиному освітленому вікні на другому поверсі. Жінка довго вдивляється в гру тіней за тим вікном. А там виразно вимальовуються два силуети: він і вона. Мабуть, вони танцюють... Їм, певно, гарно. Блимає вогниками ялинка і по кімнаті переливаються таємничі світлотіні. Яринине лице перекошується від болю, образи, злості...
– Ага! Ось ти як… Ось тобі на! Ось! – зліпивши міцну сніжку, жінка щосили жбурляє її прямісінько у те освітлене вікно й не очікуючи реакції тих двох щодуху мчить геть.
Навздогін голос:
– Навіжена! Куди ж ти? Та заходь! Заходь вже, коли прийшла! Гей, Ярино, вер-ни-ся!
- Для чого? Щоб бути третьою зайвою? – відповіла Ярина. Самій собі відповіла. Бо він, той, хто стояв посеред вулиці, був далеко і не міг її чути. Все ж жінка на мить зупинилася. Завагалася. 
- За щастя треба боротися. Але ні. Нізащо. Ніколи! Нізащо! Я тобі не жебрачка, щоб випрошувати у тебе шматочок щастя! – кинула у простір і рішуче закрокувала у тому ж таки, зворотньому, напрямку.
А самотня чоловіча постать усе ще маячить посеред широко освітленої вулиці. Хто зна, де те справжнє щастя? Чи там, за вікном, біля ялинки, чи, може, тут. Було. Та вже нема. Жіноча постать віддаляється і розчиняється в темряві... Вона вже не повернеться. 
Кожен сам для себе робить свій вибір. 
Опустивши руки і плечі, жінка як тінь повільно бреде вулицею. Поспішати вже нікуди. Їй боляче. Неймовірно, до крику боляче. Вона плаче. Ні, хіба то сльози? То на щоці розтанула сніжинка! 
Та ж сама вулиця. Тиха й світла, з яскравими ліхтарями та вітринами, із бадьоро підморгуючими вогниками на усіх придорожніх ялинках. Тільки Ярина вже не фея, яка щойно намагалася пробудити від сну та наповнити феєрією щастя все зачакловане місто… Вона вже не помічає вогників. Не захоплюється ними. Вона звичайна жінка. Земна. Її казка вирвалася з рук, утекла, розтанула в просторі, немов казковий синій птах щастя. 
На спомин про нього в руках залишилася лише роса з його крил – синя…

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews