Рівне матиме туристичний об’єкт, що стане родзинкою світового рівня (ВІДЕО)

Пропозиції реконструкції туристичного об’єкту від ТВФ «Архсервіс»

03.01.2018 10:08   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Минулий рік ознаменувався у Рівному великим історичним відкриттям – маємо підземелля, яке відносить наше місто до найдревніших поселень Європи. І маємо туристичний об’єкт, який з часом реконструюють. Свої передпроектні пропозиції реконструкції підземної частини споруд садиби «На гірці» під туристичний об’єкт в м. Рівне, по вулиці Соборна 3д, надіслав нам з проханням оприлюднити відомий рівненський архітектор Валентин Дем’янов.

ТВФ «Архсервіс» зробила обмірні роботи, провела науково-технологічні дослідження матеріалів споруд та вносить рекомендації щодо відновлення старих цегляних конструкцій (вік кладки - щонайменше 10-12 ст. н.е., схоже, дуже давньої монастирської будівлі). Є певні вимоги по влаштуванню тимчасового збірно-розбірного навісу для ведення робіт, вимоги по створенню спеціальної залізобетонної плити, яка накриває підземелля та має захистити його від зовнішніх навантажень (саркофагу).

Фахівці враховують і поетапність робіт. Передбачається проведення у першій черзі обкопування об’єкту, консерваційних, реставраційних робіт, створення захисного саркофагу та відкриття первинного доступу до підземних споруд через тимчасовий склений тамбур (у наступному етапі він демонтується). Про це йдеться в першій частині відео.

Створення ж повноцінного туристичного об’єкту передбачено другою-третьою чергою робіт, коли буде створено постійно діючий туристичний павільйон над підземеллями з умовами прийому туристів та невеликою фаховою експозицією, та буде побудовано інфраструктурний обслуговуючий блок, у якому розміститься наукова частина, реставраційні кімнати, фондосховища, приміщення адміністрації, екскурсоводів, охорони та технічні приміщення. Про це у другій частині відео.

«Такий підхід до унікального об’єкту дозволить надалі проводити дуже перспективні пошукові роботи у парку ім. Шевченка. Бо за попередніми результатами геофізичних досліджень, проведеними у 2008 році ДЦ «Рівне-Суренж», а у 2017 році міським Управлінням культури і туризму, у парку Шевченка на глибинах від 3 до 7 метрів зафіксовані чіткі сліди присутності підземних об’єктів, пов’язаних з найдавнішою історією міста. Нас ще чекають сенсаційні знахідки», – переконаний Валентин Дем’янов.

Безперечно, що представлення реставрованих підземних споруд «На гірці», як об’єкту особливо цінної вікової категорії (до 10-12 ст. н.е.), стане подією державного рівня. Місто Рівне буде мати можливість представити світу свій найдревніший збережений та відреставрований об’єкт – родзинку світового рівня.

Після виконання усіх трьох черг реконструкції туристичний об’єкт «На гірці» змінить погляд на історію нашого міста, він суттєво подовжить її, як і позитивно вплине на подальші науково-пошукові роботи у парку Шевченка та у інших незабудованих місцях. Він значно покращить туристичну привабливість Рівного та створить умови включення міста в усі можливі переліки європейських туристичних фірм.

Відео надане: В. О. Дем’яновим,ТВФ «Архсервіс»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews