Олександр Войцеховський

Олександр Войцеховський

Репортер, оглядач

Шукати власне коріння за допомогою сучасних технологій навчали на Рівненщині

10.01.2018 14:13   Джерело: RvNews
Автор : Олександр Войцеховський

Життєве завдання будь-кого - пізнати будову і структуру власного роду, його завдання, закони його росту, критичні точки, співвідношення окремих гілок, а на тлі всього цього - пізнати своє власне місце в роді і своє власне завдання, не своє індивідуальне, поставлене собі, а як члена роду, як чогось вищого. Тільки при цьому родовому самопізнанні можливе свідоме ставлення до життя свого народу і до історії людства, писав колись філософ Олександр Флоренський.

Саме генетична генеологія як набір тестів ДНК спільно з традиційними генеологічними методами допомагає віднайти своє власне коріння та спробувати його дослідити.

null
Фото Олексія Козачка


Саме з цариною генетичної генеології знайомилися минулих вихідних здолбунівчани. Місцевий активіст, учасник АТО Дмитро Хомицький розповів присутнім, що ж таке генетична генеологія та біологічний документ людини - ДНК тест.

Цікавим стало порівнняня чоловічних та жіночих хромосом, ареал та час їх виникнення, поширення, а також процес мутації. Цікаво, що найстарший відомий чоловічний ген на декілька десятків тисяч років старший за досліджений жіночий. Також Дмитро поділився власним досвідом пошуку збігів за допомогою сервісів в всесвітній мережі. Дмитро Хомицький зазначив, що максимально зручно та швидко сформувати дерево роду дозволяє сайт www.myheritage.com. Як розповів один з учасників заходу Микола Мокрик, у безкоштовному акаунті сайту можна створити дерево роду на 250 осіб. Він витратив на це приблизно 6 годин, встигнувши зателефонувати родичам, аби уточнити дати народжень та смерті, прізвищ після одруження і тому подібне, а також проходження самого тесту.

Дуже пізнавальним стало для учасників пояснення завдання тесту ДНК. Дмитро розповів, що тест він проходив в Хюстоні (США), надіславши все необхідне звичайною поштою.

null
Фото Олексія Козачка

Результати він отримав таким же способом.

На останок присутні подискутували стосовно створення у майбутньому всесвітньої бази ДНК, її вплив на розвиток науки та техніки, зокрема в царині генної інженерії.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews