Рівненська ОДА звернеться до ВРУ щодо легалізації видобутку бурштину

11.01.2018 12:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

В Рівненській ОДА відбулась чергова нарада з питань легалізації видобутку бурштину.

Лісівники, поліція, прокуратура, СБУ, очільники РДА та екологи доповіли голові РОДА Олексію Муляренку про стан справ і можливості для подолання нелегального промислу.

«Я сподіваюсь, що з часом бурштинові родовища дозволять області заробляти мільйони до бюджету, але поки від цього маємо більше проблем. Криміногенна ситуація в північних районах, погіршення екології, вплив на здоров’я людей, небажання працювати на підприємствах. Виникають питання про підмив залізничних колій у Володимирецькому і Зарічненському районах, про пошкодження ліній електропередач у селі Ромейки. У Клесові ще трохи і почнуть біля хати бурштин копати… Але звикати до цього не треба. Це питання комплексне – тому ми й зібрались», - зазначив Олексій Муляренко.

Так, лісівники створили бригади швидкого реагування, які працюють на кордоні районів. По дві машини патрулюють, у них є зв'язок й вони виїжджають на допомогу один одному. Надалі будуть це практикувати у Зарічненському, Дубровицькому і Володимирецькому районах. Тим часом, як зазначив начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович, погодні умови сприяють можливому видобутку бурштину і такі випадки час від часу фіксують на території держлісфонду:

«Але сьогодні відбуваються кадрові ротації в наших лісгоспах. Ми реагуємо на всі випадки недбалого ставлення до службових обов’язків працівниками лісової охорони. Зокрема, за останні 3 роки кількасот співробітників було притягнено до різних форм відповідальності.  За результатами нашої останньої наради директору Рівненського природного заповідника винесено догану у зв’язку з тим, що не було вчасного реагування на ті ситуації, які траплялись».

Разом з тим, є випадки погроз з боку старателів лісовій охороні, доходило навіть до застосування зброї. Тому виникла і була підтримана присутніми пропозиція щотижня проводити спільні наради голів РДА з правоохоронцями та лісівниками аби координувати зусилля. А керівництво поліції запевнило, що при потребі оперативний штаб може в будь-який час виїхати в будь-який віддалений населений пункт для роботи. 

Не вдається поки провести рекультивацію земель, наслідки екологічного лиха лісівники та небайдужі усувають самотужки – закопують канави. Екоінспекція працювала над перевіркою Рівненського природного заповідника і ось, що з’ясували:

«Площа порушених земель станом на завершення перевірки 25,8 га землі.

Загальний розмір шкоди держави становить на сьогодні понад 5 млн. грн.

Матеріали передано в ГУНП області, за цим фактом проводяться слідчі дії».

У підсумку доручили екоінспекції забезпечити виявлення усіх проблемних ділянок в області з оцінкою збитків. Окрім того, планується збільшити рівень відповідальності, в тому числі фінансової, за нанесення природі шкоди. Для цього треба змінити методику оцінювання. 

Також голова РОДА доручив підготувати чергове звернення до Верховної Ради України про прискорення законодавчого врегулювання питання легалізації видобутку бурштину


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews