Унікальний експонат подарували Острозькому музею книги (Фото)

12.01.2018 12:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Нещодавно колекція Музею книги та друкарства поповнилася факсимільним виданням Пересопницького Євангелія. Його урочисто передав митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський, вікарій Київської митрополії, розпорядник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира Олександр Драбинко. Про це повідомляє «Район Острог».

«Сьогодні здійснилася одна із наших мрій, – зауважила у своєму виступі Світлана Позіховська. Завдяки нашим друзям фонди Музею книги та друкарства поповнюються унікальною книгоюю. – Факсимільним виданням святині нашого народу – Пересопницьким Євангелієм. Ми тішимося тим, що історична Волинь дала українському народові та всьому людству дві величні книги: Пересопницьке Євангеліє та Острозьку Біблію. Ці святині є частиною тієї платформи духовності, яка формує націю, в які закладено генотип нашого народу на багато поколінь», - зазначив директор Державного історико-культурного заповідника Острога Сергій Кибкало.

Під час презентації факсимільного видання Пересопницького Євангелія митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко розповів, що оригінальна книга це – незрівнянний зразок українського живопису та рукописної книги. Створене на Волині упродовж 1556 – 1561 років. Пересопницьке Євангеліє є першою в Україні церковною книгою, перекладеною із книжної церковнослов’янської мови на староукраїнську. Факсимільне видання Пересопницького Євангелія було здійснено 2008 року, за фундації та благословення Блаженнішого Митрополита Володимира та завдяки зусиллям Національної академії наук України, Національної бібліотеки імені Вернадського і видавництва «АДЕФ-Україна». Робота над факсимільною копією була вкрай складною. Фахівці розробляли спеціальні програми, аби з повною точністю відтворити вигляд оригіналу. Було закуплено у Фінляндії найбільш підхожий папір, відтворено на палітурці наріжники, яких зараз немає на оригіналі, але які за описами першопочатково були там присутні. Також справжнім витвором мистецтва є відтворені вставки – чотирьох євангелістів.

Тепер цей цінний подарунок зможуть на власні очі побачити гості міста та острожани.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews