У Рівному відбулося нове судове засідання у справі бійця-добровольця Святослава Стегнея

Його законний представник порушила в суді клопотання про заміну адвоката

13.01.2018 14:57   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

11 січня у Рівненському міському суді мали розглядати справу рівненського бійця-добровольця Святослава Стегнея, який по суті без доведення його провини вже відбуває покарання в Українській психіатричній лікарні з суворим режимом у м. Дніпро.

Нагадаємо, що колишньому бійцеві батальйону оперативного призначення ім.. Кульчинського, який внаслідок перенесених травм на війні має психічні розлади і визнаний неосудним, інкримінують свідомий замах на вбивство квартиранта К. (буцімто через ревнощі колишньої жінки до квартиранта – читайте попередні статті на нашому сайті у блогах автора).

Проте справу по суті 11 січня не розглядали. І причин цьому дві. Перша: на суд вже вкотре чомусь не являється прямий свідок – колишня дружина Стегнея Галина Семенюк, в будинку якої й вибухнула 17 серпня та злощасна граната.

null
Адвокат Войцещук (сидить) та представник С. Стегнея Тамара Ахмедова (його матір)

Друга причина, через яку судове засідання у справі перенесли на 23 січня – це клопотання до судді С. В. Рогозіна законного представника обвинуваченого – його матері Т. Х. Ахмедової щодо заміни адвоката Войцещука Анатолія Олексійовича, який, з її слів – спрацював не на захист свого підзахисного, а навпаки зробив все необхідне, щоб якомога скоріше відпровадити його подалі від Рівного, позбавивши спілкування з матір’ю - єдиним представником у суді, помістивши без документів у психіатричну лікарню в м . Дніпро.

Якщо говорити мовою фактів, то лише на цьому судовому засіданні 11 січня до справи було передано адвокатом Войцещуком службову характеристику на стрільця-гранатометника Стегнея Я. М., за підписами військового командування роти та батальйону оперативного призначення, в якій понад три роки служив боєць. Наскрізь позитивна характеристика зразкового бійця-патріота, за якою його не судити треба, не цькувати і донищувати психічно з поміччю кримінальників (з якими Стегнея поміщено у психіатричці), а поважати, зважаючи на пройдений бойовий шлях, відправити в клініку, де не волі позбавляють і карають, а ефективно лікують, – чомусь адвокатом в судовому засіданні 4 грудня 2017 р. не була пред’явлена та не передана законному представнику. Характеристика датована 20 листопада 2017-го року. А Стегнея відпровадили до Дніпра 1 грудня.

null
Характеристика з частини, датована 20 листопада 2017 р.

Нагадаємо, що бійця записали до особливо небезпечних без доведення того, що це він привіз і кинув гранату. Ще вагомим є те, що слідчі й судді не взяли до уваги документи консиліуму із Київської клініки «ТМО Психіатрія», де написано, що хвороба почалася на війні, а організували йому додаткове обстеження у Львові, де львівські експерти винесли вердикт, що психічна хвороба є хронічна, що полегшило суддям закрити начебто соціально небезпечного в таке місце, з якого йому ніколи не вийти.

Нагадаємо, що пані Тамара Ахмедова була призначена законним представником сина в суді тоді, коли вже ніяк не могла вплинути на будь-яке полегшення його долі й навіть певний час не знала, де знаходиться син і що з ним. З часу відколи вона призначена представником, адвокат не вбачає за необхідне знайомити її з матеріалами справи та спілкуватися щодо узгодження подальших дій.

11 січня вона, як законний представник сина, представила судові інформацію про те, що в грудні 2017-го року  за Наказом МОЗ України «Про затвердження Правил застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги» психіатричну службу України законодавчо позбавили каральної функції. Згідно цього наказу участь неосудного обвинувачуваного у судовому процесі стає обов’язковою та пацієнти можуть самостійно звертатись до суду і обирати собі як лікувальний заклад, так і незалежного лікаря-психіатра, який може переглянути попередній діагноз.

Проте для рівненської Феміди такі накази, хоч і проголосовані Верховною Радою, усе ж рівні нулю. Тож не зважаючи на нововведення в законодавстві, вони кажуть, що про таке не чули і продовжують Стегнею перебування в Дніпровській психіатричці з посиленим режимом ще на два місяці. Вершителі людської долі непорушні. Але хто буде відповідати, якщо за ці два місяці стан здоров’я бійця погіршиться до точки неповернення до нормального стану? Або ще гірше – станеться із ним у тих наелектризованих нелюдських для особистості умовах щось непоправне?

На разі минають вже зимові святки: матері тривожно від того, що не надійшло жодного листа від сина з новорічно-різвяним вітанням, хоч конверти йому надіслано. І лиш у переддень суду – прийшла записка з проханням надіслати старі черевики. Матері з цих кількох слів стало зрозуміло очевидне: передачу від однокласників з новими черевиками та новісіньким спортивним костюмом носить хтось інший, тільки не її Славко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews