На Рівненщині планують реставрувати пам’ятки архітектури за державні кошти

17.01.2018 14:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Рівненщина очікує державні кошти на збереження об’єктів культурної спадщини.Про це повідомила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко на засіданні координаційної ради з питань охорони культурної спадщини, повідомляє сайт Рівненської ОДА.

На сьогодні, в нашій області є 109 пам’яток архітектури національного значення.

Усі вони потребують дороговартісних ремонтно-реставраційних робіт. Проте найбільш невідкладної допомоги вимагають історичні об’єкти в місті Корець (Замок князів Корецьких), місті Дубно (Палац князів Любомирських, Луцька брама, Набрамний корпус), місті Острог (Вежа Мурована, Башта Луцька) та в місті Рівне (обласний краєзнавчий музей).Ще два об’єкти потребують термінової реставрації – картина Івана Їжакевича «Голгофа», розміщена на фасаді Георгіївської церкви, та Михайлівська церква, що входять до Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». До того ж він безпосередньо підпорядкований Міністерству культури.

null
Фото з сайту Рівненської ОДА

Саме на ці об’єкти в першу чергу хочуть спрямувати гроші з державного бюджету.

«Галузь культури теж потребує державної субвенції на певні повноваження, як от в освіті чи медицині. Насамперед, це стосується збереження культурної спадщини, а також утримання шкіл естетичного виховання», - зазначила заступниця голови ОДА.

Світлана Богатирчук-Кривко закликала також залучати кошти місцевих бюджетів, аби зберегти об’єкти культурної спадщини області.Під час засідання для присутніх презентували археологічні дослідження у криптах Благовіщенського костелу в смт Клевань Рівненського району. На ці потреби з обласного бюджету було виділено 100 тисяч гривень.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews