Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Мережане диво на зимові святки виготовила для рівнян Наталія Дребот: таємниці творчості

17.01.2018 22:06   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

Усі, хто цікавиться творчістю народних майстрів, добре знають рівнянку Наталію Дребот. Її різнобарвні писанки були і є окрасою не однієї виставки. Вона ж і співавтор гігантської стокілограмової писанки діаметром 2,8 метра і висотою 4 метри, яка кілька років тому прикрашала майдан Незалежності у Рівному, а згодом була учасником параду аналогічних витворів у Києві.

null

Припали до вподоби рівнянам та гостям обласного центру й Янголи миру, що є новорічно-різдвяними оберегами міста під час зимових свят.

null

 

null
Наталія Дребот

Талановита ж людина талановита в усьому. Це можна сказати і про Наталію Дребот, адже вона постійно у пошуку нових напрямів своєї творчості. Отож останнім часом пані Наталя захопилася таким видом мистецтва як витинанка. Її роботи вражають своєю філігранністю і простотою композицій. Тут і засніжені сільські хатинки, і дивовижні квіти, ніби малюнки на вікні, які витворив на склі мороз, і найрізноманітніші диво-янголи.

null

Дивишся на них і в уяві домальовуєш картини, які є далеким спогадом дитинства, таким барвистим і насиченим подіями. Раніше, особливо у селах, витинанка була надзвичайно популярною. Щоб прикрасити оселі, жінки вирізували різні квіти, рослини чи символи, що стосувалися якогось релігійного свята, або ж відтворювали цілі сюжетні картини з життя та оздоблювали ними стіни, сволоки, підвіконня, полиці, грубки, печі. Навіть фіранки на вікнах були тонко і майстерно вирізані з білих аркушів паперу. Але вершиною вправності були паперові ангели, що підвішувалися на ниточках під божницею. У них просвічувались крильця, коли горіла свічка або у вікно зазирало сонце...

null

З часом творення паперового мережива трохи призабулося, нині ж воно знову починає «зазнавати слави» та завойовує нових шанувальників.

Ось і в цьогорічні зимові святки на виставці «Мистецька хуртовина», що демонструється в Міському будинку культури, заворожують витончені та ніжні  витинанки пані Наталії, які стали чудовим доповненням експозиції.

null

Вона розповіла, що на Поліссі витинанка не набула такої популярності, як на Поділлі, де і майстрів цього напряму чимало, і фестивалі проводяться. Сама ж вона до цього виду мистецтва долучилася якось спонтанно. Спочатку спробувала виготовляти листівки, а згодом створила декоративні панно, а тепер витинанка стала її невід’ємним атрибутом творчості.

null

– Писанка супроводжує людину впродовж усього року, адже українці споконвіку вірили в її магічну силу і були переконані, що вона приносить щастя, добро, достаток, захищає людей від зла. Так і витинанка. В ній теж є якась таємниця і магія. Невеличкі рукотворні орнаменти просто заворожують, коли ти на них дивишся, і не важливо, чи це листівка, чи фіраночка, чи сюжетна картинка. Створювати їх теж можна впродовж року, відображаючи усе, що оточує навколо, – розповідає Наталія Дребот.

null

Працюючи викладачем Рівненської художньої дитячої школи, вона розповідає,як буває, коли під час занять всі заглиблені у роботу, спілкування відходить на другий план. Витинанка дає можливість показати дітям, що крім малювання є й інша не менш захоплююча творчість.

null

 А ще це дуже хороший метод для внутрішнього спокою, подолання втоми. Спершу береш до рук олівець, за допомогою якого створюєш малюнок, що виникає в уяві, а тоді береш канцелярський ніж (саме цей інструмент є основним у роботі – авт.), і починаєш вирізувати. Це дуже тонка робота, але вона дарує насолоду від створеного.

null

Пані Наталія зазначає, що класична витинанка робиться з паперу, який згинається або вдвоє, або вчетверо, тоді малюнок виходить симетричний на дві або чотири сторони.

– Я ж пішла іншим шляхом, – пояснює художниця. – Мої  роботи цілісні, а ще я додала їм об’єму. Папір – це площина, яку можна зігнути, як в орігамі, але він може бути і об’ємним, що цікавіше, адже можна створювати сюжетні композиції з більшим наповненням. Чим цупкіший папір, тим краще, тоді й вирізається легше, і малюнок зберігається. А від творення ажурних, легких, як подих вітру образів піднімається настрій.

null

Майстриня зізналася, що для виготовлення однієї роботи потрібно до дня часу, хоча все залежить і від складності, і від настрою. До того ж,  чим менший формат, тим складніше виконання. А на запитання: чи й надалі розвиватиме новий напрям відповіла ствердно.

– Писанок нині багато, і мало кого вже можна ними здивувати, а тут для творчості – непочатий край. Адже використання витинанок найрізноманітніше  – це і картини, і листівки, і світильники. Думаю, що буду продовжувати займатися витинанкою, адже бачу, яку радість приносять людям мої роботи.

null
 

    

null


    

null

 Фото робіт Наталії Дребот надані авторкою Яною Замковою                                                                                                    


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews