На Рівненщину поступлять державні кошти на реставрацію пам’яток архітектури

18.01.2018 13:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Про це повідомила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко на засіданні координаційної ради з питань охорони культурної спадщини.

Нагадаємо, в нашій області є 109 пам’яток архітектури національного значення. Усі вони потребують дороговартісних ремонтно-реставраційних робіт. Проте найбільш невідкладної допомоги вимагають історичні об’єкти в місті Корець (Замок князів Корецьких), місті Дубно (Палац князів Любомирських, Луцька брама, Набрамний корпус), місті Острог (Вежа Мурована, Башта Луцька) та в місті Рівне (обласний краєзнавчий музей).

null
Фото РОДА

Ще два об’єкти потребують термінової реставрації – картина Івана Їжакевича «Голгофа», розміщена на фасаді Георгіївської церкви, та Михайлівська церква, що входять до Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». До того ж він безпосередньо підпорядкований Міністерству культури.

Саме на ці об’єкти в першу чергу хочуть спрямувати гроші з державного бюджету.

null
Світлана Богатирчук-Кривко. Фото РОДА

«Галузь культури теж потребує державної субвенції на певні повноваження, як от в освіті чи медицині. Насамперед, це стосується збереження культурної спадщини, а також утримання шкіл естетичного виховання», - зазначила заступниця голови ОДА.

Світлана Богатирчук-Кривко закликала також залучати кошти місцевих бюджетів, аби зберегти об’єкти культурної спадщини області.

Під час засідання для присутніх презентували археологічні дослідження у криптах Благовіщенського костелу в смт Клевань Рівненського району. Нагадаємо, на ці потреби з обласного бюджету було виділено 100 тисяч гривень.

null
Фото РОДА

Крім того, члени координаційної ради обговорили проблемні питання, зокрема, необхідності нанесення пам’яток архітектури на кадастрові карти, запобігання «чорної» археології та необхідності прийняття закону щодо охорони культурної спадщини.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews