Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

В ОСББ «Шевченківське 202» у Здолбунові знають, як зробити свій спільний дім затишним (Фото)

26.01.2018 21:37   Джерело: RvNews
Автор : Марта Білик

Більшість під’їздів наших багатоповерхівок відлякують брудом та неохайністю. Однак в ОСББ «Шевченківське 202» у Здолбунові про такі проблеми вже забули. Нещодавно там у кожному під’їзді встановили броньовані двері з домофонною системою і батареї для обігріву, а на фасаді будинку розмістили камери відеоспостереження. Щочетверга техпрацівниця робить вологе прибирання у під’їздах, а щодня – підмітає подвір’я. І мешканці будинку дуже задоволені, що живуть у комфорті та затишку.

null
 Подвір'я ОСББ «Шевченківське 202». Фото Ірини Самчук

Дев’ятиповерхівці, якою опікується об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Шевченківське 202», вже близько 30 років. ОСББ там створили у липні 2016-го. І ті, хто мешкає у будинку, не пригадують, щоб до того їхній дім коли-небудь удосконалювали настільки активно.

Раніше будинок обслуговувало КП «Міське будинко­управління», однак якість його послуг жителів не влаштовувала. Тож одразу після того, як набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», вони організували об’єднання співвласників. Керівником ОСББ обрали Івана Климчука - людину, котра до того вже не раз оголошувала «війну» КПМБ. Згадуючи той час, чоловік розповідає й про відмову цього комунального підприємства відшкодовувати вартість вхідних дверей під’їзду, які жителі встановили за власний кошт, і про відсутність ремонту даху, що почав протікати.

- Броньовані двері з домофонною системою тоді коштували 4,5 тис. грн. Коли ж я приніс до будинкоуправління всі документи й чеки, аби цю вартість нам відшкодували, тамтешні працівники у цьому відмовили, саркастично зазначивши, що «такі двері у Межигір’ї стоять». Відтоді я перестав платити цьому комунальному підприємству за послуги і сусідам радив чинити так само. Натомість після створення ОСББ, при передачі будинку на баланс, у документах значилися броньовані двері з домофонною системою, - ділиться голова «Шевченківського 202».

Після створення ОСББ, у будинку закипіла робота. Броньовані двері з домофонною системою встановили вже у всіх під’їздах, відремонтували дах. На сходових клітках та на входах встановили LED світильники з противандальною системою, всюди - енергоощадні лампочки, аби економити електроенергію.

- Свого часу мене вразили суми у платіжках за світло, хоча тоді навіть лампочки були не на всіх поверхах. Якось у темному, неосвітленому під’їзді жінка впала і зламала руку. Тепер же з енергоощадними лампами маємо і світло, і економію, - розповідає Іван Климчук.

null
 Фото Ірини Самчук

Нещодавно коштом одного з інтернет-провайдерів на будинку встановили камери відеоспостереження. Натомість цьому провайдеру безкоштовно надали приміщення під офіс. Наразі доступ до записів камер мають представники інтернет-провайдера та голова ОСББ. Згодом доступ до них отримають і жителі будинку через відповідний сайт.

null
 Офіс голови ОСББ. Фото Ірини Самчук

Офіс у самого голови ОСББ теж є - він діє у приміщенні колишньої ліфтерної. Ремонту там поки що не роб­лять, оскільки є чимало нагальніших питань. Зокрема необхідність замінити аварійні труби - каналізаційні й водопостачання. Тож старі чавунні повністю замінюють пластиковими. Міняють і крани, які перекривають подачу води в квартирах. Адже через їх несправність за потреби перекрити водопостачання в одній квартирі доводилося робити це у всьому будинку.

Інший клопіт - електро­проводка, стан якої далекий від належного. Але й цю проблему в «Шевченківському 202» планують через деякий час вирішити.

null
 Проблемні лічильники електроенергії. Фото Ірини Самчук

Усі мешканці будинку щиро прагнуть зробити своє спільне житло комфортним і здійснюють для цього практичні кроки. Наприклад, з вживаних труб спорудили бесідку та дитячу гірку. Гуртом ремонтують, «окультурюють» під’їзди. І голова ОСББ щиро радий тому, що за потреби проведення певних робіт згуртувати сусідів дуже легко.

Найголовніше, що всі позитивні зміни ОСББ поки вдається реалізувати коштом від квартплати, що складає тут 3 гривні за метр квадратний. У будинку 144 квартири, і практично всі жителі квартплату вносять справно. На дошках для оголошень, що є в кожному з під’їздів, постійно оновлюють списки жителів із зазначенням сум, які ті мають сплачувати щомісяця.

Багато хто з будинку користується субсидіями, тож суттєву частку витратних кош­тів компенсує держава. Хоча субсидійні кошти останнім часом затримують. Так, за три місяці заборгували ОСББ вже 36 тисяч гривень.

null
 Фото Ірини Самчук

Однак у «Шевченківському 202» все одно обдумують перспективи, зокрема планують дещо згодом чимало зробити у під’їздах: побілити та пофарбувати, замінити там вікна.

- Красу наводитимемо тоді, коли впораємося з важливішими проблемами, - наголошує голова ОСББ Іван Климчук.

Ірина САМЧУК.

"Нове життя"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews