Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

У Підлозцях жінка буцімто дитину народила, а її вкрали. Медексперти кажуть: не народжувала

То чи можна вкрасти те, чого не було? Досліджують правоохоронці

03.02.2018 06:26   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Уже перший тиждень 2018-го року у Млинівському районі приніс сенсацію всеукраїнського маштабу: жінка із Підлозців, а також її чоловік заявили, що у пологовому відділенні центральної районної лікарні у них відібрали дитину – заяву відповідного змісту зареєстрували у Млинівському відділенні поліції.

Як народити без вагітності

У Млинівське відділення поліції надійшла інформація, що жінка з Підлозців немовбито була вагітна, але після лікарні повернулася в село без дитини. Зрозуміло, що правоохоронці зреагували на тривожне повідомлення і невдовзі вже спілкувалися з молодицею. Вона разом із чоловіком заявили про те, що начебто у пологовому відділенні центральної районної лікарні вона народила дівчинку, а через два дні маля в неї відібрали  під надуманим приводом. Причому навіть вказувала прізвище фахівця, який це робив. Після цього породілля опинилася в неврологічному відділенні, а як це сталося і за яких обставин – не пам’ятає.

А тим часом поголос про «крадіжку немовляти» неспинними інформаційними хвилями поширювався теренами ріднокраю. Значною мірою сприяла цьому сама породілля з чоловіком, бо штурмували деякі установи, в тому числі голову Підлозцівської сільської ради Миколу Костюкевича, і вимагали об’єктивного розслідування їхньої версії подій. Подейкують, що інформація про незвичний сюжет надійшла навіть на один з вітчизняних телевізійних каналів, аби, так би мовити, прикувати увагу суспільства до «резонансного» випадку.

Не залишилися осторонь і жителі Підлозців: вони звернулися у Млинівське відділення поліції з листом, у якому виклали власний погляд на історію з односельчанкою. Представники громади констатували: мовляв, бачили односельчанку з «животом», і це, на їх думку, дає підстави вважати, що вона була вагітна. Водночас вони припускали про помилковість своїх суджень про «вагітність». Власне, звернення жителів села у відділення поліції продиктувала нездорова морально-психологічна атмосфера в селі, яка склалася на фоні поголосу, нашіптувань і трактувань сюжету «з вагітністю» жінки різного роду знавцями і тлумачами, а також прагненням дізнатися правду.

null
Збори у Підлозцях. Фото автора

Одне слово, і породіллю, і людей можна зрозуміти. Однак, мабуть, варто і зважати ще на одну сторону конфлікту – медпрацівників.

Минулого тижня в Підлозцях відбулися збори жителів села, на які прибув головний лікар Млинівської центральної районної лікарні Віктор Ковальов, правоохоронці. Віктор Андрійович, як кажуть, по полицях розклав фабулу сюжету, який сколихнув село. Отже торік у жовтні головний лікар Підлозцівської амбулаторії сімейної медицини обстежив жінку, зробив заміри живота і скерував у жіночу консультацію Млинівської ЦРЛ. 30 жовтня її оглянули фахівці в райцентрі. Але вагітності не виявили. Для уточнення направили для проведення ультразвукової діагностики – відповідне дослідження провели у клініці в Луцьку. Висновок: вагітна не була і не народжувала.

null
Збори у Підлозцях. Фото автора

Із 28 листопада по 6 грудня 34-річна жінка стаціонарно лікувалася в акушерсько-пологовому відділенні Млинівської ЦРЛ. Вагітності не виявили.

23 грудня 2017 року зі струсом мозку вона потрапила на лікування в неврологічне відділення Млинівської ЦРЛ і лікувалася до 30 грудня минулого року. Лікарі, які оглядали, діагностували і лікували пацієнтку, вагітності не виявили і, відповідно, не констатували. Вона також про це не заявляла, адже в такому разі, мабуть, довелося б змінювати процедуру лікування.

У той час, коли жінка з Підлозців перебувала на лікуванні в неврологічному відділенні, у кардіологічному лікувався її тато. Донька заходила до нього і попереджувала: мовляв, я в пологовому відділенні і збираюся народжувати дитину.

Цікава деталь: Віктор Ковальов наголосив: щоразу свого чоловіка дружина зустрічала у вестибюлі пологового відділення на 3-му поверсі, тобто спускалася з 5-го поверху нижче – принаймні такі моменти зафіксовані.

null
Збори у Підлозцях. Фото автора

За словами жінки, 27 грудня вона народила дівчинку. Добу чи дві дитина була біля неї, а згодом відібрали і не повернули. Породіллі пояснили: у дитини проблеми з ніжками і її забирають у дім малюка. Коли чоловік із фельдшером прибули за дитиною, то її не виявилося. Зрозуміло, були поінформовані правоохоронці, які відразу прибули і розпочався пошук істини. Тобто 30 грудня стартував поголос про так звану резонансну подію.

Люди хочуть знати правду

Зазначу: чи не всі учасники зборів у штики зустрічали кожний аргумент Віктора Андрійовича. Їхня позиція: вони бачили односельчанку «з животом», поясніть, куди поділася дитина. А переконливі доводи головного лікаря сприймали скептично: мовляв, медики «купили» довідки, лікарів і таке інше. Зрозуміло, що за такої налаштованості важко знайти місток для порозуміння.

Водночас сама породілля запевняє, що була вагітна і народила дівчинку: 23 грудня приїхала народжувати в пологове відділення ЦРЛ, а як і чому після пологів 27 грудня опинилася в неврологічному – не пам’ятає.

Так би мовити, для з’ясування істини породілля разом із чоловіком і працівником міліції поїхали у медичний центр «Благомед» в Луцьку для проведення відповідних тестів. Тобто для підтвердження чи спростування факту вагітності. Зазначимо, що лікувальний заклад обласного центру Волині має вагомий авторитет у вітчизняних медичних колах, до того ж оснащений сучасною апаратурою європейських  стандартів. Отож волиняни провели відповідне тестування і надали відповідний висновок: жінка не була вагітною і не народжувала.

Однак на цей аргумент односельці породіллі також не зважають, а знову правлять своєї: купили, домовилися, підробили. Цікава деталь: млинівські медики навіть не знали, що породіллю вдруге возили на обстеження до обласного центру Волині. Втім, така ситуація значною мірою відповідає одній іронічній фразі з одного твору:

-Не вір своїм очам, тільки вір моїй повісті!

Урешті, для з’ясування істини сторони конфлікту домовилися про ще одне дослідження в незалежному клінічному центрі. Як, коли і де буде проходити – його учасники мають узгодити. Щоправда, це має відбуватися в рамках кримінального провадження, яке правоохоронці мають відкрити за фактом викрадення дитини. Тобто поки що краю цій детективній історії, значною мірою спровокованою, не видно.

А чи була дитина?

У ході тривалих дебатів значна частина односельців дізналася про ще один факт з життя породіллі. З її слів стало відомо, що на початку квітня 2015 року вона начебто народила дитину, яка «захлинулася у водах». Мертве маля їй у целофановому пакеті видала медсестра пологового відділення, яке згодом поклали в коробку з-під цукерок і поховали на цвинтарі в Підлозцях. Причому, медсестра начебто заборонила розмотувати клубочок із тільцем дитинки, тож ніхто його не бачив. Не моралізуватиму з цього приводу, лише зазначу: невже не знайшлося адекватного родича, який би заглянув у цей клубок?

Узагалі в цій історії з похованням багато знаків запитання. Як наголосив Віктор Ковальов, у разі смерті новонародженої дитини, тіло видає не медсестра пологового відділення, а віддають родичам у морзі після відповідних досліджень патологоанатома чи судмедексперта.

Щодо цієї трагічної версії наведу лише думку сільського голови, який обгрунтовано сумнівається в похованні дитини і вважає цей трагіко-сльозливий сюжет зрежисованим спектаклем жінки. Питання: для чого це їй потрібно?

Незначний штрих до портрета породіллі з місця роботи, де вона працювала. Її колеги звернули увагу на те, що спочатку живіт у колеги був більший, а потім чогось зменшився і це їх неабияк здивувало. І ще один важливий факт: лікарняного листа у допологовий період за місцем роботи жінка оформляти відмовилася. Мовляв, обійдуся і без нього.

Отже тепер слово за правоохоронцями. Не сумніваюся, що вони виведуть на чисту воду всіх, хто грішив, обманював, ховав кінці у скаламучених водах сільської історії, яка має неабиякий шанс одержати статус злочину.

Я ж поки що уникну будь-яких суджень, хоча певні міркування напрошуються. Дасть Бог, оприлюдню їх після завершення розслідування, бо, повірте, маю що сказати. А поки що утримуюся від коментарів, аби ніхто не звинуватив в упередженості.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews