На Рівненщині бюджетні мед заклади перетворюються на комунальні некомерційні підприємства

10.02.2018 08:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

На Рівненщині розпочався процес переходу до автономізації бюджетних закладів охорони здоров’я – перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. Таким чином, вони долучаються до медичної реформи.

Про це повідомила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко під час круглого столу, який організувала Рада реформ Рівного з ініціативи БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

«У нас в області в чотирьох об’єднаних територіальних громадах – Миляцькій, Локницькій, Боремельській та Мирогощанській, зареєстровано ланки первинної медичної допомоги, які вже є некомерційними комунальними підприємствами. А в Костопільському і Сарненському районах вже зареєстрували приватні практики в галузі надання ПМД. Також у всіх районах протягом лютого-березня під час сесій місцевих рад заклади ПМД поступово переводитимуть на автономізацію», – зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

null
Світлана Богатирчук-Кривко. Фото з сайту РОДА

Крім того, заступниця голови ОДА нагадала, що перехід до автономізації має відбуватися лише цілим адміністративним округом – районом, ОТГ, містом. У першому кварталі 2018 року з цим має впоратися уся первинка, в другому кварталі розпочнеться реєстрація декларацій, а в третьому – свою роботу запускає НСЗУ – Національна служба здоров’я України. З нею до кінця року повинні укласти договори на надання медичних послуг вже автономні заклади ПМД – розпочнеться їх фінансування за новою моделлю. Вони змінять статус з розпорядників на отримувачів державних коштів. Тоді керівники закладів разом із спостережними радами вирішуватимуть, як розподілити кошти.

null
Сергій Пінчук та Василь Височанський. Фото з сайту РОДА

За словами заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Василя Височанського, зволікати із автономізацією не варто. Адже поки є можливість виконувати це у пільговий період – 2018 рік, коли не треба робити, зокрема, дороговартісну оцінку майна, є спрощеним ліцензування та акредитація. Заклади, які не автономізуються та не укладуть договори з НСЗУ, будуть до кінця 2018 року фінансуватися за рахунок медичної субвенції. Відповідно заробітні плати лікарів будуть прив’язані до тарифної сітки.

Для чого медзакладам автономізуватися?


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews